Евтини самолетни билети

Легенда, колос, вдъхновение. Това са само 3 от думите, с които можем да опишем Стефан Данаилов. В нощта на 27 ноември 2019 г. Ламбо отлетя. Напусна ни завинаги след дълго боледуване, но ни остави стотици роли, с които дълго ще го помним…

Филмовата му кариера започва още като дете – през 1956 г. в „Следите остават“ и макар да го привлича морето и да мечтае да става моряк, а по-късно да се занимава с история, актьорът Иван Кондов го съветва да пробва късмета си като актьор.

През 1963 г. Данаилов е приет в НАФИЗ (тогава ВИТИЗ) „Кръстьо Сарафов“ в класа по актьорско майсторство на проф. Стефан Сърчаджиев. След смъртта на професора Данаилов учи при Методи Андонов и проф. Анастас Михайлов. Завършва през 1966 г. и започва работа в Пловдивския театър „Н. О. Масалитинов“.


Ролите му в киното като професионален актьор стартират с „Понеделник сутрин“, „Морето“, „С дъх на бадеми“, но голямата популярност му носи ролята на майор Деянов в сериала „На всеки километър“, където за първи път е припознат като очарователно смел герой, притежаващ известна сила и сред нежната част от населението.

Заради многото участия в киното се налага да изостави за кратко сцената. Участията му в „Князът“, „Черните ангели“, „Иван Кондарев“ му носят и световна слава. Той е и сред основните звезди в италианският сериал „Октопод“ с Микеле Плачидо. А чарът му се проявява и в комедии, сред най-известните, от които е „Маневри на петия етаж“.

Неустоим ухажор е и в „Дами канят“, но вместо да продължи тази нишка в друга комедия – „От нищо нещо“, където си партнира с Анета Сотирова, ролята на привлекателния столичанин е поверена на Асен Кисимов, а Данаилов влиза в образа на мустакатия ревнив съпруг – селянин. Именно от последните два филма идват и незабравимите реплики, произнесени от него: „Ти знаеш ли, че имаш страшни очи?“ и „Една крава почне ли да яде ризи, режи ѝ главата“.

От 1981 г., и почти до промените през 1989 г., Стефан Данаилов води изключително популярното тогава радиошоу „Звезди посред бял ден“. Там той пародира Ален Делон като домакин, на когото гостуват известни звезди от цял свят. Програмата се излъчва всяка събота по програма „Христо Ботев“ на Българското радио (сега Българско национално радио).

Стефан Данаилов пленява с чувство за хумор. Особено ценен е сред студентите, на които преподава в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“ и които с уважение и любов го наричат „Мастера“. От неговите класове са излезли актьори като Асен Блатечки, Стефания Колева, Башар Рахал, Иван Бърнев…

От 1979 г. е част от трупата на Народен театър „Иван Вазов“, а театралните участия му носят множество отличия. Той е заслужил артист и народен артист. През 2002 г. получава орден „Стара Планина“ за принос в българската култура. Носител е на няколко отличия „Златна роза“, както и „Аскеер“. Министерството на културата му присъжда наградата „Паисий Хилендарски“.

В памет на професор Стефан Данаилов събрахме 10 от многобройните му незабравими образи в киното и телевизията, с които да си спомним за него. Почивай в мир, Маестро!


1. „Следите остават“ (1956)

2. „Инспекторът и нощта“ с Георги Калоянчев и Невена Коканова (1963)

10 от незабравимите образи на Стефан Данаилов

3. „Понеделник сутрин“ с Папа Николова и Асен Кисимов (1966)


4. „На всеки километър“ (1969)

10 от незабравимите образи на Стефан Данаилов

5. „Черните ангели“ с Доротея Тончева (1970)

6. „Иван Кондарев“ с Катя Паскалева (1974)

10 от незабравимите образи на Стефан Данаилов

7. „От нищо нещо“ (1979)


8. „Дами канят“ (1980)

10 от незабравимите образи на Стефан Данаилов

9. „Борис I“ (1985)

10. „Октопод“, сезон 7 (1994)

10 от незабравимите образи на Стефан ДанаиловКоментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.