Малко са спортовете, които могат да предложат толкова много изненади както покера, тъй като в повечето от тях има няколко доминиращи играчи или отбора, които очаквано печелят състезанията.

И макар и в покера да е логично най-добрите играчи да се представят най-добре, то всяка година има поне по една голяма изненада.

Ето няколко от тях, които се случиха наскоро, както и няколко професионалисти, които надвиха вероятностите.

10 от най-изненадващите покер успеха1. Дани Нгуен

Годината е 2005, а събитието – част от WPT (Световния покер тур). Дани Нгуен залага всичките си чипове на A♦7♦, а Шандор Шенткути отговаря, държейки A♠K♣. След първото раздаване на общите карти на масата излизат две петици и поп, което дава на Шенткути 99% вероятност да вземе разиграването. Срещу 0.5% за Нгуен. На последвалите две раздавания обаче на масата излизат две седмици, Нгуен печели с фул хаус, а по-късно триумфира и от събитието. Победата му срещу Шандор е добър урок за живота – дори и най-малко вероятните успехи все пак са постижими.

10 от най-изненадващите покер успеха2. Оливие Буске

Оливие Буске е в топ 100 на класацията за най-печеливши играчи от турнири на живо. По време на финала на WPT през 2009 година Буске бе един от двамата останали играчи, но купчината му чипове отстъпваше на тази на опонента с 20:1, което означаваше почти сигурно поражение. В крайна сметка Оливие се бори докрай и успя да обърне играта, печелейки турнира и близо 1 милион щатски долара.

10 от най-изненадващите покер успеха3. Димитър Данчев

През 2013 година пловдивчанинът Димитър Данчев замина за Бахамите за да участва в един от най-интересните покер турнири – PokerStars Carribean Adventure (PCA). По това време Митко играеше професионално едва от три години. И макар през 2011 да записа второ място на EPT (Европейския покер тур), никой не очакваше, че от близо 1000-та участници на финала именно Данчев ще излезе победител. Триумфът му донесе 1,9 милиона долара, което е и най-голямата единична българска победа до момента.


10 от най-изненадващите покер успеха4. Куи Нгуен

По време финала на WSOP (Световни покер серии) през 2016 Куи Нгуен и Гордън Вайо бяха последните останали участници на масата. При едно от раздаванията Нгуен получи J♦ и 5♦, а неговия опонент – Q♥ и 9♦. На масата излезе деветка, което даде на Вайо 82% шанс да спечели раздаването. Следващата обща карта бе десетка, а след това – петица. Вайо държеше печелившия чифт деветки, но агресивното наддаване от страна на Нгуен накара Гордън да се откаже. Разиграването значително намали чиповете по сметката на Вайо, а два часа по-късно Куи спечели турнира.

10 от най-изненадващите покер успеха5. Скот Блумщайн

Блумщайн е едва на 26, а вече е мултимилионер след като миналата година стана шампион на WSOP. Това бе първото участие на турнира за младока, който той спечели въпреки сериозната конкуренция от 7000 участници. Най-изненадващото в случая е как се случва това. Блумщайн успя да победи при финалното раздаване с непретенциозната карта 2♦. При раздаването на общите карти на масата излезе двойка купа, като така сформиралият се чифт бе достатъчен, за да донесе на Блумщайн 8 милиона щатски долара.

10 от най-изненадващите покер успеха6. Том Дуан

Миналата година, на финал, един срещу друг се изправиха едни от най-добрите покер играчи – Даниел Негреану, Антонио Есфандиари  и Том Дуан. Негреану държеше в ръцете си дами, Есфандиари – попове, а Дуан – аса. С оглед на картите, които държеше, успехът на Дуан бе напълно очакван. Неочаквана обаче бе сумата, която той спечели само от едно раздаване. Негреану фолдна, след което започна директно надиграване между Есфандиари и Дуан. Дуан заложи всичко, Есфандиари отговори, а резултатът – на масата се разиграваха 700 хиляди долара. Крупието раздаде общите карти, като поповете на Антонио останаха сами срещу асата на Дуан.

10 от най-изненадващите покер успеха7. Мария Конникова

Мария Конникова е психолог и писател, издал два бестселъра на психологична тематика. Подготовката за третата и книга – за това как покерът си прилича с ежедневния ни живот, включва потапяне в света на играта. Оказа се, че Конникова се справя толкова добре с покера, че само за няколко месеца се превърна в професионален играч. Тази година дори спечели събитие от PCA, а от март м. г., когато започва да играе, до момента е натрупала близо 300 хиляди щатски долара.


10 от най-изненадващите покер успеха8. Николас Дюмон

Николас Дюмон е френски автоинструктор и покер любител, който няколко пъти в месеца играе в онлайн турнири с малки залози. През април 2018 година в Монте Карло се проведе кръг от EPT, за чието участие се записва приятел на Дюмонт. За беда, на играча му изниква ангажимент и той предлага на Николас да отиде вместо него. Освен че се съгласява, Дюмон спечели турнира, попълвайки сметката си с 860 хиляди щатски долара.

10 от най-изненадващите покер успеха9. Мария Лампропулос

Мария Лампропулос е на трето място в аржентинската класация за най-много спечелени пари от покер турнири на живо. Интересен факт е, че водещият класацията – професионалният покер играч Иван Лука, е приятелят на Мария. Още по-интересен факт е, че тази година тя стана първата жена и първият латиноамерикански играч, печелил PCA. Освен че достигна тези две постижения, Лампропулос се върна от турнира с 1 милион долара по-богата.

10 от най-изненадващите покер успеха10. Джон Хесп

Англичанинът Джон Хесп е на 65 години, по професия търговец на каравани. Веднъж месечно играе покер в местното казино, като избира маси със скромната входна такса от 10 британски паунда. Това лято обаче Хесп предизвика фурор като завърши четвърти на финала на WSOP, ставайки по-богат с 2.6 милиона щатски долара. Въпреки колосалната сума, Джон споделя пред BBC, че животът му не се е променил. Все още играе десетпаундови турнири, ходи на работа четири дни в седмицата, а ваканциите си изкарва в каравана на два часа път от дома.

Правилата на покера са прости, но това е комплекса игра. Успешните играчи прекарват много време в изучаване на математика и психология, за да могат да изградят успешна стратегия и да разчетат тази на опонентите си. Но както видяхме от тази статия, голямото име и миналите успехи невинаги са гаранция за успех в тази игра. Джон Хесп и Николас Дюмон са живото доказателство.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *