Евтини самолетни билети

Без капка колебание можем да сложим Валери Петров сред световните автори с неизмерим талант.

Наричат го “мъдреца с детско сърце”, “рицаря на изящното слово” или “дядо Валери”. А той просто беше от онези “хвърчащи хора”, които така умело успява да опише – от един нереален свят, със сърце по-кристално от звук и всички нещо заболя ни щом отлетя от тук.

Припомняме ви за великия поет, преводач, сценарист, драматург и човек Валери Петров с интересни факти от неговия живот.


1. Бащата

Нисим Юда Меворах е роден в София и е сефарадски евреин. Той е професор по правни науки, специалист по семейно, облигационно и наследствено право, виден адвокат, обществен деятел и дипломат, преподавател в Софийския университет, посланик в САЩ, представител на България в ООН. Зaщитниĸ е в няĸoи oт нaй-нaшyмeлитe зa вpeмeтo cи пpoцecи, ĸaтo дeлoтo нa пиcaтeлитe Гeopги Kapacлaвoв, Opлин Bacилeв и Димитъp Πoлянoв. Имa пpинoc и в дeлoто cpeщy Πeйo Явopoв, ĸaтo дoĸaзвa нeвиннocттa нa пoeтa, oбвинeн в yбийcтвoтo нa Лopa Kapaвeлoвa. Докато следва право в Женева, се запознава с бъдещата си съпруга – българката Мария Петрова.

10 любопитни факта за големия Валери Петров

2. Майката

Мария Михайлова Петрова е родена във Варна в офицерско семейство. В Женева изучава Френска филология. По-късно работи като преподавателка по френски език в различни столични гимназии.

3. Раждането

Цялата фамилия на Нисим е против брака му с Мария. Всички негови роднини настояват той да се ожени за еврейка. Но любовта им успява да се пребори с предразсъдъците. По-късно двамата приемат протестантството в Евангелската църква, намираща се на софийската улица “Солунска”. Така, на 22 април 1920 година, се появява и Валери Нисим Меворах. Той и сестра му – Ева, са причислени към протестантската църква, запазвайки еврейските си имена.


4. Името

Произходът на Валери се оказва пречка в творческите среди. Още като ученик издава първите си произведения под псевдонима Асен Раковски. Но това не успокоява, а дори разгневява още повече недоброжелателите, които са против това евреин да си присвоява името на Георги Раковски. Но желанието му да пише е толкова голямо, че той се съгласява да промени името си. Избира за свой псевдоним майчиното си фамилно име и започва да създава шедьоври като Валери Петров.

5. Любовта

Учи в Италианския лицей в София, който завършва през 1939 година. Точно там се запознава с бъдещата си съпруга – Доминика Бобошевска. Ученическата им любов се превръща в дългогодишен брак, който единствено смъртта успява да прекрати. По професия Доминика е химик и участва в разработването на метода хедропоника. Чрез него карамфилите растат без почва. Благодарение на това научно откритие българските карамфили стават една от най-успешните ни експортни стоки.

6. Медицината

През 1944 година поетът завършва хуманитарна медицина в Софийския университет. Служи за кратко като лекар във Военна болница и в Рилския манастир.

7. Преводите

Най-добрите български преводи на Уилям Шекспир са дело именно на Валери Петров. Но е малко известен фактът, че той дори не е знаел перфектен английски. Работи върху сонетите и пиесите на Шекспир, използвайки грубия им превод от свой приятел. Освен от английски, превежда и от немски, руски, италиански и испански. Сред други преведени от него автори са Джани Родари, Ръдиард Киплинг, Сергей Михалков, Гьоте.


8. Другите таланти

Той е единственият българин, който присъства като сценарист в съвременен холивудски филм. По неговия филм “Йо-хо-хо” от 1981 година е направен холивудският римейк от 2006 година – “The Fall”. Освен това е автор на първия български мюзикъл “Когато розите танцуват”, на пиесите “Честна мускетарска” и “Театър, любов моя”.

9. Отличията

Носител е на литературната награда на Министерството на просветата за 1987 година. През 1988 година е вписан в почетния списък на Международния съвет за детската книга за “Пет приказки“. През 1993 година е провъзгласен от френския посланик в България за “Кавалер на ордена на изкуствата и литературата”. През 2000 година става носител на Орден “Стара планина” I степен. Отличен е с награда “Христо Г. Данов” за цялостен творчески принос през 2006 година и с държавната награда “Св. Паисий Хилендарски” през 2007 година. През 2011 година става носител на почетния знак “Марин Дринов”. През 2013 година е удостоен с Наградата за европейски гражданин на Европейския парламент за принос към българската култура и разбирателството между нациите. Освен това е номиниран за Нобелова награда.

10. Смъртта

На 27 август 2014 година, след месец боледуване, два мозъчни инсулта и близо седмица в кома, Валери Петров напуска този свят на 94-годишна възраст. Погребан е на Алеята на творците в Централните софийски гробища.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.