Неговата най-популярна книга е „Шахматна новела“, написана през 1943 г. Когато е едва на 16 години започва да публикува първите си стихове.

Автобиографична му творба „Светът от вчера“ е публикувана посмъртно и е преведена и преиздавана много пъти. Адаптацията на тази последна творба се излъчва и до днес по кино-литературните фестивали, сред които е и CineLibri.

Днес ви разказваме за Стефан Цвайг – автор на много популярни творби, преиздавани и четени по света.


1. Стефан Цвайг е роден във Виена на 28 ноември 1881 г. в еврейско семейство на заможен фабрикант. Баща му – Мориц Цвайг, бил виенски текстилен фабрикант. Майка му – Ида Бретаур, била от заможно семейство на еврейски банкери, чиито членове се пръснали по целия свят. Заможни, образовани, асимилирани евреи. По-големият му брат – Алфред, наследява компанията на баща си, а на Стефан дават възможността да отиде в университет, за да получи висше образование и да поддържа семейната репутацията с титлата доктор на някакви науки.

2. На 16 години Цвайг публикува първите естетични-декадентски стихове. На 19 публикува на свои разноски стихосбирката „Сребърни струни“.

3. В периода 1900-1904 г Стефан Цвайг учи философия и история на литературата във Виенски университет и един семестър в Берлинския университет. Във Филологическия факултет той учи Германистика и Романистика. В началото на следването си във Филологическия факултет той издава сборника „Сребърни струни”.

4. През 1900 г. се появяват първите му статии в списанията във Виена и Берлин. В същото време излизат първите романи на младия автор. Цвайг е един от майсторите на австрийската психологическа новела. Той пише и културно-исторически биографии и есета.

5. Стефан Цвайг завършва университет с докторска степен през 1904 г. В същата година излиза и сборникът му „Любовта на Ерика Евалд“, както и негови преводи на стихотворения на белгийския поет Емил Верхарен. През следващите две години Стефан Цвайг пътува из Индия, Франция, Англия, Цейлон, Бирма, Куба, Пуерто Рико и др.


6. Цвайг пише антивоенната драма „Йеремия“ през 1916 г. Най-известните си сборници с разкази той създава през 20-те години на XX век – „Амок“ през 1922 г. и „Объркване на чувствата“ през 1929 г. Основната тема в неговите разкази е състраданието към човека, който е притиснат от ‘‘желязната епоха“, заплетен от неврози и комплекси.

7. Първата биография, написана от Стефан Цвайг – “Жозеф Фуше” излиза през 1929 г. През години Цвайг създава още историческите портрети: „Мария Антоанета“ през 1932 г., „Триумфът и трагедията на Еразъм“ през 1934 г., „Мери Стюарт“ през 1935 г., „Кастелио срещу Калвин“ през 1936 г. и др.

8. През 1938 г. книгите му са забранени в Германия и на територията на вече бившата Австрия (тогава част от Голяма Германия). През 1939 г. Стефан Цвайг се жени за Лоте Алтман.

9. След началото на Втората световна война Цвайг емигрира първо в Ню Йорк, след това в Бразилия. В бразилския град Петрополис той написва „Шахматна новела“. След това заедно с жена си се самоубива от отчаяние заради гибелта на европейската култура след инвазията на „кафявата чума“, както са наричали фашизма по онова време.

10. Автобиографичната му творба „Светът от вчера“ от 1942 г. е публикувана посмъртно, като Томас Ман казва за нея, че е „велика книга“. „Светът от вчера“ е сред най-значимото на австрийския белетрист, преведена е на много езици и е многократно преиздавана.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *