Рим е един от най-големите градове в Европа с площ от 1285 кв. км. Градът съществува от 2800 години, като е бил средище на Древен Рим, по-късно на Папската област, Италианското кралство и Италианската република (съвременна Италия).

Той е известен още като „La Città Eterna“ (Вечният град), „L’ Urbe“ (от латински – Превъзходен град) или „Градът на Седемте хълма“.

За да бъде убеден някой, че трябва да отиде в Рим и да го разгледа за няколко дни, не е необходимо да бъдат изтъквани кой знае какви доводи. И все пак „за спорта“ ето 10-те най-предпочитани туристически обекта, които задължително трябва да посетите в италианската столица.


1. Колизеум (или Колизей)

Днес, макар и частично разрушен, той е една от най-популярните забележителности на града. В Древността 50 хиляди зрители са можели да гледат гладиаторските битки там, докато през Ранното Средновековие спира да се използва като арена.

2. Фонтан ди Треви

10 причини да посетите Рим

За да се снимаш на спокойствие пред един от най-известните фонтани в света, трябва да избереш малките часове на деня. Или пък, ако искаш да предложиш брак на половинката си (и тя да не ти откаже) – направи го там. Просто ще й стане неудобно от стотиците втренчени в нея погледи. Построен е през 1762 г. по скица на Бернини, а името му идва от това, че свърза три улици.

3. Ватикан

На теория това е отделна държава, но на практика е на територията на Рим. Площад „Свети Петър“ ще ви одухотвори и зареди. Едноименната базилика е смятана за най-голямата католическа църква в света. Разгледайте я и се изкачете до купола й. Гледката е невероятна. Във Ватиканските музеи можете да се насладите на произведения с голяма културна значимост. Ватикана е в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. На излизане посетете и замъкът Сант Анжело.


4. Площад Испания

10 причини да посетите Рим

Един от символите на Рим. Ако просто искате да отдъхнете, поседнете на монументалното стълбище от 138 стъпала и се насладете на гледката. На площада се намира и фонтанът „Грозната лодка“.

5. Пантеон

Построен е като храм за деветте божества на седемте планети от официалната религия на Древен Рим. На два пъти е унищожаван от пожари и изграждан по различен проект.

6. Римски форум

10 причини да посетите Рим

Бил е центърът, около който Древният Рим се е развивал. Средище на търговия, религия, съдебна система и проституция. В момента от него могат да се видят няколко по-големи монумента, сгради и руини.

7. Площад Навона

Тук се намира прочутият Фонтан на четирите реки на Бернини, Фонтанът на Мавъра, Фонтанът на Нептун и църквата Света Агнеса. Поседнете в приятните ресторантчета и похапнете вкусна пица.


8. Площад Венеция и национален паметник на Виктор (Витрио) Емануил II

10 причини да посетите Рим

Паметникът е изграден от бял мрамор, с характерните стълбища, коринтски колони, фонтани, конна скулптура на първия крал на Обединена Италия и две статуи на богинята Виктория. От най-високата му част се открива 360 градусова гледка от Рим.

9. Капитолий

Капитолият е един от седемте хълма на Рим. През 1537 г., по поръчение на папа Павел III, Микеланджело оформя красив площад, заобиколен от дворци, помещаващи днес музея Капитолий.

10. Императорски форуми

10 причини да посетите Рим

Това са поредица от площади, строени между 46 г. пр. Хр. и 113 г. от Новата ера.  Те не са част от Римския форум и се състоят от форум на Цезар, форум на Веспавиан, форум на Траян и Траяновата колона, форум на Август и форум на Нерва.

И тъй като всички пътища водят към Рим, все някога ще успеете да посетите тези места. Не забравяйте да похапнете вечер в някое от приятните ресторантчета в малките улички. Изпийте някоя и друга чаша вино, а за десерт – задължително домашно тирамису. ENJOY!
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.