Една древна сентенция гласи „Здрав дух в здрав тяло“. И ако за здравият дух можем да се грижим дори и в домашни условия, поддръжката на здравото тяло изисква по-специфични условия.

Един от най-добрите такива е чрез минерални води, които подсилват и оздравяват различни части на нервната, периферната система на човек, както и спомагат за лечението на различни заболявания и облекчават болките при вече налични такива.

Какво по-хубаво от това, да съчетаеш полезното (лековитото) с приятното (да плажуваш на басейн). Ако си в района на Пловдив и искаш да се възползваш от подобно натурално лечебно СПА, ето нашите предложения за теб.


1. Градски минерален плаж Хисаря

Това е градът, от който води началото си организираното балнеолечение в страната. В близост до парк Орфеев дол в Хисаря се намира градският минерален плаж. На своите посетители той предлага 5 лечебни басейна. Те се различават както по своите размери, така и по температурата на водата в тях. Най-големият е с олимпийски размери и е предназначен за масово ползване. Има и спортен басейн за любителите на плуването, с вода, охладена до 26°C. За най-малките посетители е предназначен детският басейн – той има и обособен кът с пързалки. Останалите два басейна на територията на градския плаж са единствените в региона, разграничаващи се на изцяло предназначен за дами (Евин басейн) и такъв – само за господа (Адамов басейн). И двата са пълни с лечебна вода, с температура от 32°C. За лечебни процедури тук идват не само хора от околността, но и от цяла България. Заповядай да опиташ и ти!

2. Централен минерален плаж „Йосиф Шнитер“

Това съоръжение е една от емблемите на Велинград. С този басейн се счита, че е поставена основата на днешната столица на СПА туризма на нашия полуостров. Централният минерален плаж носи името на първия кмет, видял балнеоложкия потенциал в града. Така, благодарение на Йосиф Шнитер, България, а и Европа, се сдобива с първия си минерален плаж с олимпийски по размери басейн! Освен него има още среден и малък басейн, които се  пълнят с топла вода. Водата в най-големия се затопля естествено – от слънцето. На него има разположени и три трамплина за скокове във вода. А гледката от плажа е прекрасна – зеленият Боров парк. За спокойното и приятно прекарване на посетителите е осигурено всичко необходимо – чадъри, шезлонги, водни пързалки, заведение за храни и напитки, спасител, медицински пункт. Знаем, че повечето хора асоциират Велинград с лукс, но… бъди различен и пробвай един от двата плажа, останали общинска собственост. Ще се изненадаш приятно.

3. Градски минерален плаж Баня

Тръгвайки от Пловдив за Карлово, 11 км преди да стигнеш крайната си цел, минаваш през град (до 2002 г. село) Баня. Ако е лято и разполагаш с време, отбий се до минералния плаж и си подари поне час време за себе си – хем да се разхладиш, хем да облекчиш болки в тялото. Градският плаж разполага с голям олимпийски, среден и детски басейн. Като първият и последният разполагат и с безплатна водна пързалка към тях за любителите на подобни атракциони. Пространството около басейните пък се запълнено с просторни добре поддържани тревни площи, с разпръснати шезлонги за посетителите, предпочитащи повече витамин D. Достатъчно предимства, за да бъде посетен през идните дни!


4. Минерален комплекс Струилица

В близост до град Девин, непосредствено преди началото на една от най-посещаваните екопътеки в България, се намира минерален комплекс Струилица. 25-метровият открит басейн, пълен с минерална лечебна вода, предлага изцеление на своите посетители, от не един или два здравословни проблема. СПА комплексът разполага още с джакузи, сауна, парна баня, също спомагащи за подобряване на здравословното състояние на човек. За най-малките посетители има подсигурен и детски басейн. Край външния басейн гостите спокойно могат да събират слънчеви лъчи, разположили се удобно на някой от шезлогите, осигурени от комплекса. Чудесен вариант за уикенд почивка извън големия град. Горещо препоръчваме!

5. Общински минерален плаж Стрелча

Два олимпийски басейна, разположени на 8 декара поддържана зелена площ. Върху нея има още и заведения, предлагащи засищащи храни и разхлаждащи на питки за посетителите на общинския минерален плаж в Стрелча. Тези благоприятни условия, както и лечебните води в този район, привличат постоянно хора от близо и далеч. Минералната вода тук е с изключително богат състав. Температурата ѝ е 56 °C , но се поддържа около 35°C. Благоприятства лечението на заболявания на опорно-двигателната система, периферната нервна система, гинекологични и андрологични заболявания. Но разбира се, можеш да се насладиш на минералните води и без да имаш нужда от лечение.

6. Минерален плаж Костандово

За хората, търсещи през лятото прохлада в планината, а не край морето, Костандово е идеален вариант. Китното родопско село се намира на 15 минути с кола от СПА центъра на Балканите – Велинград. На неговата територия е разположен минерален плаж, пълен с лечебна вода, известна с лечебните си свойства още от Древността. Спомага лечението на много вътрешни и бъбречни болести. Действа благоприятно и за цялостната хидратация на кожата. Независимо дали за релакс след края на работния ден (ако си от близкия район), дали от грижа към здравето си, или просто за почивка от натовареното ежедневие, минералният плаж в с. Костандово винаги е добра идея!

7. Павел баня

Поради наличието на 9 естествени хидротермални извора на територията на град Павел баня, изборът от място, в което да подобриш здравословните си показатели е особено голям и разнообразен – от санаториуми, през рехабилитационни центрове, до хотели в широк ценови диапазон (както по-бюджетни, така и по-луксозни). Всичко това оформя града като един от предпочитаните балнеоложки курорти в страната. Силно лековитите минерални извори са препоръчвани при лечение на проблеми с двигателния апарат, заболявания на централната и периферната нервна система, както и при ортопедични травми. Седем от лековитите извори са с температура между 50°C и 61°C. Специалистите медицински лица твърдят, че за да се усети лечебното действие на водата, трябва да се направят процедури за период от 7 до 14 дена. Само са уикенд, възползвалите се биха имали релаксиращ, но не и лечебен резултат. Всъщност и двата варианта са удачни, сам прецени кое ти е по-необходимо.


8. Минерален комплекс Топлата вода

В пазарджишкия район, в град Белово, малко преди симпатичната прохладна горичка, се крие сгушен минералният комплекс Топла вода. Лековитата вода, с която са пълни трите басейна на комплекса, е с температура 26°C. Самите басейни са с различни размери – олимпийски, среден и детски. За най-малките си посетители комплексът предлага водна пързалка към средния басейн и други водни атракциони за забавление. За по-зрелите почиващи пък са осигурени шезлонги и чадъри край басейните. На разположение за борба с летните горещини са два външни бара, предлагащи разнообразие от напитки. Има и заведение за бързо хранене – за гладните. Просто всички условия, нужни за едно чудесно прекарване, са на лице! Остава само сам да се увериш в това.

9. Нареченски бани

Надали има човек в България, който да не е чувал за Нареченските минерални бани като един от най-посещаваните и най-старите балнеоложки курорти в България. Да, основно е известен със санаториумите си, а не със скъпи и луксозни хотели, но това не означава, че обслужването и грижата, която се полага към лекуващите се, е с по-нисък клас. Водата, ползвана от трите минерални извора, е с температура около 29°C и спомага за лечението на множество болежки. Именно поради тази причина хора от цяла България се стичат тук и се оставят в ръцете на специалистите, както и на „майката природа“ в лицето на лечебната вода, за да облекчат болките в тялото си и да подобрят здравословното си състояние. Ако и ти имаш подобна нужда, Нареченски бани са готови да се отзоват!

10. Минерален комплекс Соленци

Басейнът на минерален комплекс Соленци е пълен с лековита вода, идваща от близкия извор. Тя е третата най-богатата на минерали и химични елементи в света и на второ място в Европа. Какво богатство имаме на територията на малката ни държава, нали? И то почти в централна България – близо до Димитровград. Може би се питаш откъде идва името на извора, което носи и минералният комплекс? То се дължи на самата изворна вода – солена е. Това се получава при естественото образуване на соли при изпарението. Температурата на водата е 35°C и помага при проблеми със стомашно-чревния тракт. Ако търсиш прохлада и лек на едно място и то в солена вода, която не е морска – Соленци е точно за теб!
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.