Със стърчащ мустак и ококорен поглед, гледащ едновременно в миналото и в бъдещето, Салвадор Дали е един от най-ексцентричните и провокативни творци, които историята помни.

Творбите му са плод на ярки, понякога силно травмиращи спомени от детството, нереални сънища или просто халюцинации. Започва да рисува още като съвсем малък, а смъртта на любимата му жена и муза го откъсва от света на изкуството до самата му кончина.

Скандален гений или луд мегаломан, неговите произведения продължават и ще продължават да вълнуват хора на всякаква възраст и във всички точки на света. А по-любопитните моменти от живота му са разкрити в следващите редове.


1. Родителите

Бащата – Салвадор Дали и Куси, бил адвокат и нотариус, много строг и педантичен във възпитанието на децата си. Но това не му пречело да е изкусен създател на измислици. Разказвал на всички, че неговият собствен баща е бил лекар със знатно потекло и мистериозна смърт. Всъщност дядото на Салвадор бил съвсем обикновен продавач на корк, който се самоубил. Майката – Фелипа Доменек Ферес, била абсолютната противоположност на съпруга си и не спирала да насърчава странностите и влеченията на своя син.

2. Раждането

10 любопитни факта за Салвадор Дали

Салвадор Фелипе Хасинто Дали и Доменек се ражда на 11 май 1904 година в малкия селкостопански град Фигерес, Испания в подножието на Пиренеите, на 25 километра от френската граница. Неслучайно избира да стане известен именно като Салвадор Дали. “Салвадор” означава “спасител”, а според него фамилията “Дали” идва от неговия арабски произход. Интересни се оказват и легендите за мястото, където израства – крайбрежното рибарско градче Кадакес. Там духа северният вятър “трамунтаня”, който се оказва убийствен за хората с по-крехка психика. Според преданията лудият вятър на Кадакес е завинаги вътре в теб, дори да не живееш вече там.

3. Прераждането

Дали има по-голям брат – също Салвадор, роден през 1901 година и умрял от гастроентерит. Това се случва само 9 месеца преди раждането на малкия Салвадор. Бащата и майката силно вярват, че това е прероденият им първороден син и точно затова го кръщават по същия начин. Когато момчето пораства достатъчно, те го завеждат на гроба на братчето му и му казват, че то се е преродило в неговото тяло. Това твърдение разклаща крехката психика на детето и оказва огромно влияние в живота и творчеството му.


4. Детството

Детето е твърдо решено да избяга от сянката на по-големия си брат и прави всичко възможно по въпроса. Държи се и се облича ексцентрично, често се самонаранява, пада по стълбите без причина. Тормозен е от останалите деца и отвръща със същото. Блъска свой връстник от висок мост, без да се замисли, рита по-малката си сестра в главата. Това още повече дразни строгия му и педантичен баща. Двамата често влизат в конфликти и отношенията им остават сложни до края. Когато Фелипа умира от рак, старият Салвадор се жени за нейната сестра – Тиета. Това още повече нагнетява напрежението между баща и син. Ключово се оказва и сексуалното възпитание, което Салвадор и Куси прилага върху сина си. Той оставя из цялата къща отворени медицински книги с илюстрации на пораженията от венерическите болести. Така малкият Дали израства едновременно с интерес към женските полови органи, но и с огромен страх от тях.

5. Мустакът

Още като млад Дали започва да пуска и да носи прочутите си екстравагантни мустаци, повлияни от испанския майстор художник Диего Веласкес и политикът Хосеп Маргарит. Творецът мечтаел да е напорист, умен и талантлив като Маргарит и да изглежда също толкова запомнящо се като Веласкес. Салвадор Дали непрекъснато експериментира с външния си вид в нестихващия си стремеж да заприлича на своите идоли.

6. Любовта

През 1929 година среща любовта в лицето на съпругата на френския поет Пол Елюар – Гала. Той е на 25, а тя с 10 години по-възрастна. Той никога не е правил секс, а тя иска всеки мъж около нея да я боготвори. Започват връзка и в нейно лице Дали среща най-голямата си муза и най-върлия почитател на фантастичните си идеи. Женят се през 1934 година на нещо като тайна церемония. Гала контролира кариерата и финансите на Салвадор, съветвайки го как да рекламира работата и себе си. Тя има толкова огромно влияние върху него, че той често подписва картините с имената на двама им.

7. Наркотиците

Въпреки че изглежда нереално, Дали никога не е употребявал опиати. Той разработва метод, наречен параноично-критичен. Чрез него получава достъп до подсъзнанието си. За да достигне това състояние, той се взирал дълго време в обикновен предмет. По този начин предметите започвали да придобиват друга форма, предизвиквайки нещо като халюцинация. Освен това заспивал с лъжица и купа в ръка. Всеки път, когато се унасял, лъжицата падала в купата и го събуждала. Така художникът се поддържал в полубудно състояние, между реалността и света на сънищата, предизвиквайки своите халюцинации. Друг такъв негов метод бил висенето с главата надолу почти до припадане.


8. Чековете

Освен с творбите и ексцентричността си Дали е известен и със скъперничеството си. Художникът открива начин как да не плаща огромните сметки, които често прави с големи компании в ресторантите. Когато идва време за плащане, той изчаквал погледа на сервитьора и надрасквал нещо елементарно на задната страна на чека. Много добре осъзнавал, че никой не би се осмелил да осребри чек с оригинален скеч от Салвадор Дали.

9. Анаграмата

През 1939 година Андре Бретон измисля уронващия псевдоним “Avida Dollars” – анаграма от името на Салвадор Дали идваща от френското “avide à dollars”, което се превежда като “жаден за долари”. Това подигравателно прозвище цели да покаже комерсиализацията в творчеството на Дали, както и да разобличи желанието на художника към себевъзвеличаване чрез славата и парите.

10. Смъртта

10 любопитни факта за Салвадор Дали

Смъртта на любимата Гала на 10 юни 1982 година тежко депресира Дали. Тя е балсамирана е и е погребана в криптата на подарения ѝ от него замък Пубол. Над нея има бял гипсов кон в естествени размери, два жирафа и два мъжки торса. След тежката загуба творецът губи желанието си за живот, самоизолира се и дори нарочно обезводнява организма си. Налага се да го хранят насилствено през тръба. През 1984 година за малко не умира в пожар. Спасен е с тежки изгаряния и се връща в замъка Торе Галатеа в родното си място – Фигерес, където е под постоянно медицинско наблюдение. Години по-късно му имплантират пейсмейкър. Преди смъртта си настоява да бъде погребан на място, където постоянно могат да ходят хора. Умира на 23 януари 1989 година от сърдечна недостатъчност. Тялото му е положено в пода на собствения му музей.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.