Одри Хепбърн е най-фината и изящна актриса в историята на киното. Наричат я “принцесата на Холивуд” с пълно основание. Имала толкова обаятелно и кралско излъчване, че в нейно присъствие никой не се осмелявал да ругае.

Изглеждала така сякаш е открила тайната на вечната красота и не се колебаела да я споделя с целия свят.

Вярвам в розовото. Вярвам, че смехът е най-добрият начин за горене на калории. Вярвам в целувките, в многото целувки. Вярвам в това да бъдеш силен, когато нищо не е наред. Вярвам, че щастливите момичета са най-красивите момичета. Вярвам, че утре е нов ден и вярвам в чудеса!”.


1. Потеклото

Одри Кейтлийн Ръстън е единственото дете на английски консул от сръбския град Ужице с австрийски произход – Джоузеф Виктор Антъни Ръстън и втората му жена – бившата баронеса Елла ван Хеемстра. Елла е нидерландска аристократка и дъщеря на бившия губернатор на холандска Гвиана. Джоузеф по-късно прибавя към името си и фамилията на своята баба Кейтлий Хепбърн и фамилията му става Хепбърн-Ръстън. От страна на същата тази баба, Одри е потомък на самия английски крал Едуард III.

2. Раждането

Одри е родена в Иксел, Белгия на 4 май 1929 година. Шест години по-късно, баща ѝ напуска семейното огнище. През 1939 година Елла се връща в Нидерландия с дъщеря си, надявайки се родината ѝ да остане неутрална по време на войната. Джоузеф е арестуван в Лондон през 1940 година и остава в ареста до април 1945 година. Прекарва остатъка от живота си в Дъблин.

3. Окупацията

По време на Втората световна война, през май 1940 година, Хитлер напада град Арнем в Нидерландия, където Одри живее с майка си. Немските войски заграбват имуществото на рода ван Хеемстра. Бъдещата актриса и семейството ѝ сменят английските си имена с немски, а на момичето е забранено да говори английски на публични места.

По време на почти цялата окупация от нацистите тя страда от депресия и недохранване. Признава, че се е налагало да яде луковици на лалета и се е опитвала да изпече трева в хляба по време на трудните времена. Това ѝ причинява множество здравословни проблеми – анемия, жълтеница, астма, респираторни заболявания и увреден завинаги метаболизъм.


4. Съпротивата

Малката красавица силно мечтаела да стане балерина. Заедно с други деца изнасят частни концерти, на които тайно събират пари и информация за съпротивата. С перфектния си английски пък помага на американски и английски пилоти да се ориентират на терен, разнася забранени вестници и листовки. Помощта за съпротивата води до екзекуцията на брата и братовчеда на Елла. Години след това Хепбърн отказва ролята на Ане Франк в биографичен филм, заради приликите между двете и незаличените травми от периода.

5. Помощта

След войната, Хепбърн оцелява благодарение на хуманитарната помощ от новосформирания Детски фонд на ООН – УНИЦЕФ. Тя никога не забравя за това и връща дълга си от самото начало на звездната си кариера. Появява се в радиопрограмите, а след като спира екранните си изяви, настоява да бъде назначена за специален посланик на добра воля на организацията.

В тази си роля тя посещава четири континента. Десетки хиляди деца в различни страни по света дължат на доброто ѝ сърце здравето и живота си. Това е причината тя да бъде наградена от Джордж Буш Старши с едно от най-високите отличия в САЩ – Президентския медал на свободата.

6. Недостатъците

Въпреки че е трудно да повярваме, докато расте майка ѝ я нарича “грозно патенце”. Друга жена пък завинаги сломява стремежите ѝ да стане балерина. Когато е на 13 Мадам Рамбер, от школата ѝ по балет, ѝ заявява, че е твърде висока, за да бъде балерина и танцува “като хипопотам“. Освен това, Одри изключително много се притеснява от размера на ходилата си. Тя често носи по-голям размер обувки, за да прикрие твърде малкия размер на стъпалото си.

7. Успехът

Недостатъците, обаче, остават незабелязани от света. Той е запленен от красотата ѝ. Така идва и големият ѝ успех през 1953 година, с главната роля в “Римска ваканция”. Филмът става абсолютен хит, превръща Одри в икона и ѝ носи първия “Оскар”. Това всъщност е и последният “Оскар” в живота на актрисата. Номинирана е още 4 пъти, но получава второто си отличие от Академията посмъртно през март 1993 година, два месеца след като умира. Наградата “Джийн Шерълт” или хуманитарен „Оскар” взима синът ѝ Шон.


8. Малката черна рокля

Ролята, която я прави икона в света на модата, киното и поп културата е тази на Холи Голайтли в “Закуска в Тифани”. Когато авторът на книгата, по която е създаден филмът – Труман Капоти – разбира, че са избрали Одри за основната роля, е страшно разочарован. За образа той казва, че винаги си е представял Мерилин Монро. Самата тя обаче отказва ролята.

Известната малка черна рокля, която Хепбърн носи в “Закуска в Тифани” е проектирана от Юбер де Живанши и се счита за една от най-известните сценични рокли. Актрисата е най-добра приятелка и муза на дизайнера. През 2006 година едно от двете копия на оригиналната рокля се продава на търг в Лондон и е закупено чрез анонимно обаждане по телефона за внушителните 467 200 паунда.

9. Сърната

За участието си във филма “Green Mansions”, Одри трябва да е изключително близка с животните. Съветват я да осинови сърничка, докато траят снимките за филма. По това време, тя още се възстановява от спонтанния си аборт, случил се, докато заснемат каскада с кон за “The Unforgiven”.

Одри и сърничката Пипин се влюбват една в друга и стават неразделни. Пипин, или на галено Ип, дори пазарува с актрисата. Тяхното необичайно приятелство трае 4 месеца, а двете са като изящни горски същества, попаднали ненадейно в този свят.

10. Смъртта

През септември 1992 година, по време на пътуване до Сомалия, Хепбърн започва да страда от сериозни здравословни проблеми. Откриват ѝ рак на апендикса – изключително рядко заболяване. Претърпява операция, но болестта прогресира твърде бързо. Отказва химиотерапия и умира в Швейцария, на 20 януари 1993 година на 63 години.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *