Евтини самолетни билети

Наричали го “повелителят на мълниите”, смятали го за извънземно, чародей, човек от бъдещето. Твърди се, че никога не е спал повече от 2 часа. Знаел осем езика.

Притежавал толкова добре развита фотографска памет, че запомнял цели книги и можел да си представи всеки един малък детайл от изобретенията си преди да направи чертеж.

Вярвал, че жените са по-добри от мъжете и никога не е имал връзка, защото не искал да се разсейва от работата си. В тази статия ще ви запознаем с един от най-мистериозните учени – Никола Тесла, който облече Земята в светлина.


1. Корените

Дядо му по бащина линия – също Никола, воюва като старшина в Илирийската война на Наполеон. Братята на майка му също имат забележителни постижения: Пажо е фелдмаршал в австро-унгарската армия, а Петър е православен епископ на Босна. Твърди се, че фамилията Тесла произхожда от прозвището “Тесла”, което на сръбски означава “шпага” и е дадено заради особена физическа характеристика на членовете на семейството.

2. Родителите

Бащата – Милутин Тесла, е сръбски православен свещеник, потомък на херцеговинския войвода Павле Орлович или на някои от племената от долината на Тара. Пише и статии за вестници. Майката – Джорджина Мандич, е с корени в Косово, дъщеря на сръбски свещеник от Бановина, необразована, но изключително интелигентна. Двамата са сръбски имигранти и се заселват в Хърватия в средата на XVIII век.

3. Раждането

Никола Тесла е роден по време на невиждана буря в нощта срещу 10 юли 1856 г. в село Смиляне край Госпич, тогава част от Австрийската империя, а днес – от Хърватия. Акушерката тълкува това като лош знак и предупреждава майка му, че синът ѝ ще бъде “дете на тъмнината”, но тя възразява и заявява, че детето ѝ ще бъде “дете на светлината”. Никола има три по-малки сестри – Милка, Ангелина и Марица, както и един по-голям брат – Дане. Когато Никола е на седем, Дане загива при злополука по време на езда.


4. Електричеството

Интересът му към електричеството започва още в ранна възраст. Докато си играе със семейния котарак Макак, открива статичното електричество, което описва като “чудо, което кара човек да онемее от изумление”. В гимназията в Карловац е впечатлен от демонстрациите на своя учител по физика. Те го мотивират повече от всякога да изучава електричеството. Той прочита всичко, което може да намери за този феномен, очарован е от радиометъра на Крукс и експериментира с батерии, намотки и електрически генератори.

5. Болестите

Докато учи в Карловац, живее при сестрата на баща си в много блатиста местност. Комарите са много и Никола заразява с малария, която лекува, като приема много хинин. Въпреки това болестта не го напуска в продължение на няколко години. Когато е на 17, се разболява от холера и е на легло в продължение на 9 месеца, като на няколко пъти почти умира. Вследствие на болестта до края на живота си получава халюцинации, а може би едно от най-великите си открития – въртящото магнитно поле – прави, след като изпада в транс по време на разходка в парка. Години по-късно е засегнат от странно заболяване, което лекарите не могат да диагностицират. Наред с други неща той страда от остра чувствителност на всички сетива. Отново е прикован на легло за няколко месеца, като лекарите му дават малък шанс за възстановяване.

6. Образованието

През първата си година в Техническия университет в Грац не пропуска лекция, получава само високи оценки и взима два пъти повече изпити от необходимото. Постига завидни успехи, взима с отличие всичките си изпити и дори получава поздравително писмо от ректора на университета. Към края на втората година губи стипендията си, пристрастява се към хазарта и натрупва големи дългове. Поради недостиг на средства е принуден да напусне университета и не успява да завърши висшето си образование. Прави втори опит и се записва в Карловия университет в Прага, но изкарва само един семестър. За да скрие провала си, прекъсва комуникацията със семейството си, което кара някои хора да мислят, че е мъртъв.


7. Гълъбите

Никола Тесла не обичал да общува и често го описвали като “отвратен от хората”, но имал силни симпатии към други същества – гълъбите. Често прибирал болни или ранени птици в хотела, където живеел и ги връщал към живот. Всеки ден при него ходел гълъб с ранено крило. Ученият инвестирал около 2000 долара, за да създаде устройство, което да помогне на птицата да се придвижва. Хранел многобройните си сиви приятели в парка всеки ден, а след като вече бил твърде болен, за да го прави, наел хора да го правят вместо него.

8. Странностите

Страдал още от ранна възраст от различни фобии, най-силната от които страхът от заразяване, инфекции и микроби при телесни контакти. Бил обсебен от числото 3. Отсядал само в хотелски стаи, чиито номера се делят на 3 и правел всичко в комплект по 3 броя – ръцете си миел по три пъти, а преди да влезе в сграда, я обикалял три пъти. Освен това сменял по три якички, няколко чифта ръкавици и до 18 кърпи за лице на ден, поради което много хора смятали, че е болен от обсесивно-компулсивно разстройство. Ненавиждал кръгли предмети, да има допир с коса или някой да докосва косата му. Страдал от ойстерсаритисфобия – страх от перли. Винаги изчислявал обема на чашата за кафе или купата за супа и броял крачките, които правел. Дразнела го миризмата на камфор и не понасял пълните хора.

9. Смъртта

Никола Тесла умира сам, на 7 януари 1943 г в стая номер 3327 в хотел “Ню Йоркър”. Според медицинската справка причината за смъртта е коронарна тромбоза. Ден след кончината му в хотела избухва мистериозен пожар, за който липсва обяснение. Огънят изгаря целия му архив, който не успяват да възстановят. На 17 януари е организирано държавно погребение в катедралата “Свети Йоан Богослов” в Ню Йорк, на което присъстват 2000 души. След това тялото му е отнесено в гробището Фернклиф, където по-късно е кремирано. Прахът му е транспортиран в музея в Белград.

10. Признанията

През 1960 г. Генералната конференция по мерки и теглилки въвежда термина “тесла” към Международната система единици за плътност на магнитния поток. Летището в Белград е кръстено на него. През 2003 г., 60 години след смъртта му е създадена компания с неговото име, тъй като използва много от идеите му за пренос на енергията и се опитва да разкрие истината за изгубения вечен двигател. “Tesla Motors” е първата компания, ориентирана изцяло към производството на електромобили, които да се движат само на батерия, която да не замърсява околната среда.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.