С наближаването на коледните празници, започва и вълнението около тях. Повечето ни мисли винаги са свързани с традиционните покупки на подаръци, какво да сложим на празничната трапеза, кой да поканим у дома и всякакви други размисли, които често убиват коледния дух.

Повечето хора спазват традициите и държат на тях. Някои стават задължителни и постепенно са се превърнали в част от целия празник.

Много от нашите поверия и традиции по Коледа вече са ни известни, но има и такива, за които не всички са чували, а в същото време звучат достатъчно интересно и много хора по света вярват в тях и продължават да ги спазват.

Представяме ви 10 от най-странните поверия по Коледа от цял свят. Запознайте се с тях и уловете коледния дух, а кой знае – може и вие да изпробвате някое от предложените.

1. Първото поверие идва от Англия. От край време местните там вярват, че когато се украсяват дома и елхата, не трябва по никакъв начин да се смесват червения и бял цвят. Комбинацията от тези цветове, те свързват с кръв и марли, което е лошо предзнаменование за предстоящата година.

10-те най-странни коледни поверия

2. В Дания, много семейства смятат, че ако не хапнеш нищо през целия ден на Бъдни вечер, то преди вечеря, волята ти ще бъде възнаградена, като се появи златно прасенце, което ще ти донесе здраве и късмет. Много често местните приготвят прасенце от лимони, с което възнаграждават силата и волята на своите деца.

3. За разлика от нашата традиция, която гласи, че трябва вечерята на Бъдни вечер да започне от рано, то католиците вярват, че на трапезата се сяда след като се появи първата звезда в небето.

10-те най-странни коледни поверия


4. Може би всички знаят, че в деня на Бъдни вечер не трябва да се чисти, пере и подрежда дома. Метенето, по-конкретно обаче в много държави се свързва с бедност и лоша поличба, особено ако стопанина мете прага на дома си.

5. Интересно поверие, засягащо неомъжените дами. Всяко момиче може да разбере дали през следващата година ще се омъжи, ако в празничната вечер хвърли през рамото си своя обувка. Ако тя се насочи с върха към входната врата, то скоро девойката ще се задоми.

10-те най-странни коледни поверия

6. Много хора смятат, че когато се седне на празничната трапеза, трябва да има разстояние между хората. Така се отдава почит на починалите и се вярва, че те се настаняват между живите на масата.

7. В Украйна по Коледа много често присъства паяжината като символ. Дали ще е декорация към коледната елха, към дома или просто я откриете някъде, се счита, че носи късмет.

10-те най-странни коледни поверия


8. Друго поверие гласи, че този, който пръв кихне на Бъдни вечер, ще бъде здрав и щастлив през цялата година. Всички останали могат, чрез познатата традиция с орехите на трапезата, да проверят дали ще бъдат здрави.

9. Стар ритуал гласи, че ако искате да разберете името на бъдещия ви съпруг или съпруга, трябва незабелязано да станете от празничната маса и да отидете до някои ваши съседи или близки. Дочувайки разговора им, се ослушвайте за име. Първото мъжко или женско име, което се изрече ще е името на вашия бъдещ любим или любима.

10-те най-странни коледни поверия

10. Поверие от Норвегия гласи, че на Бъдни вечер излизат всички вещици и зли сили. Затова местните там, през деня скриват всички метли някъде из къщата и по този начин „обезопасяват“ домът и семейството си.


Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *