Той е най-известният и успешен бял рапър в света. Като малък го наричат “Мики” заради големите му уши.

Три пъти повтаря 9 клас и приключва с образованието. Разследван е от Тайните служби на САЩ, защото в един от текстовете си заплашва, че ще убие президента.

Бил е обявяван 5 пъти за мъртъв. Но е по-жив от всякога и днес става празнува рождения си ден. Той е Еминем, а по-любопитното от неговия живот е в следващите редове.

1. Родителите

Само на 15 години младата вокалистка на групата Daddy Warbucks – Дебора Нелсън, се влюбва лудо в друг от членовете на групата – пет години по-големия Маршал Брус Матърс-младши. Когато Дебора е на 17 години, двамата с Маршал се женят.

2. Раждането

На 17 октомври 1972 година в Сейнт Джоузеф, Мисури, Дебора ражда момченце. Избира да го кръсти на баща му – Маршал Брус Матърс III. Това обаче не задържа свободолюбивия музикант и той напуска семейството си, когато детето му е само на 8 месеца. Бащата заминава за Калифорния. Всичко, което синът му има от него, са няколко писма.


3. Комата

Започва местене от град в град в търсене на щастието. Когато е на 12 години окончателно се заселват в едно от гетата на Детройт. Освен тях в блока им живеят само още две семейства белокожи, което се оказва повод за много неприятности. През 1983 година е жестоко пребит от две години по-големия Ди Анджело Бейли. В резултат лежи 10 дни в кома. Името на побойника е споменато в една от първите песни на Маршал “Brain Damage”. Когато той става известен, Ди Анджело го съди за 1 милион долара, защото песента срива репутацията му.

4. Чичото

При едно от безбройните местения и гостувания у роднини, момчето се запознава с чичо си Рони, който го запалва по рап музиката и оказва голямо влияние върху бъдещото му творчество. Рони му подарява компактдиска “Breakin” на Ice-T, а той слуша песента “Reckless” до пръсване. Чичото се превръща в музикален ментор и вдъхновител за Маршал. През 1991 година Рони се самоубива. Маршал изпада в дълбока депресия, престава да пише песни и да се занимава с рап. Сега на лявата му ръка има татуировка, на която пише “R.I.P Ronnie” в чест на обичания чичо.

5. “Любовта”

На 15 години се запознава с жена си – Кимбълри Ан Скот. През 1995 година се ражда дъщеря им – Хейли. Животът им по нищо не се различава от това на родителите на Маршал – постоянни караници, безпаричие, но и луда любов. През 1999 година рапърът и Ким се женят. Развеждат се през 2001 година, като и двамата се съгласяват на съвместно попечителство над дъщеря им. За кратко се женят отново през януари 2006 година, като още през април същата година Еминем подава молба за развод. Рапърът има родителски права и над Уитни – дъщеря на Ким от друга връзка, Алайна – дъщеря на доведената му сестра Зора, както и над по-малкия си полубрат – Нейтън.

6. Образите

Първоначално Маршал се подвизава под псевдонима M&M, който идва от двойното “М” в името и фамилията му. В крайна сметка M&M се трансформира в Еминем заради произношението на английски “ем енд ем”. Въпреки че Еминем е популярният псевдоним на рапъра, зад много от песните му стои един по-тъмен характер. През януари 1997 година избира името Слим Шейди и започва да пише нови песни. Много от тези песни обхващат неговото минало. Слим Шейди се превръща в неговото гневно, арогантно, ненавиждащо майка си алтер его. Слим Шейди говори без свян и с изключителна грубост за злоупотребата с наркотици, сексуалните предпочитания, политиката, както и за детството и личния живот на Маршал. За Маршал Слим Шейди става средство, чрез което той може да освободи гнева си без граници и това алтер его се превръща в основен двигател за грандиозния му успех като рапър.

7. Зависимостите

Еминем говори публично за пристрастяването си към лекарства – Валиум, Викодин и други сънотворни медикаменти. Изпълнителят започва да ги приема по време на снимките на “Осмата миля” и до края на продукцията вече приема по 30-40 хапчета на ден. През 2007 година е хоспитализиран след свръхдоза с метадон, който дилърът му продава вместо Викодин. След тези събития той решава да потърси рехабилитационен съветник. Елтън Джон е негов ментор през този период и от април 2008 година рапърът е чист. Докато се бори с наркоманията си, се насочва към храната като утеха. В резултат на това теглото му се покачва до над 100 килограма. Но той успява да се пребори и с това.


8. Думите

Вместо книги, рапърът четял речници, за да създава по-добри текстове и рими. Дори имал кутия, в която събирал листове и тетрадки с думи, фрази и идеи за текстове. Благодарение на усилията му, днес той е признат за един от музикантите с най-богат речник и най-разнообразни думи, използвани в песните му през годините. Речниковият запас в песните на Еминем обхваща 8818 думи, тоест думите, които преди не са звучали в композициите на рапъра, се появяват средно по 1 път на 11 думи. Въз основа на хитовата му песен “Stan”, думата “stan” е добавена към английския оксфордски речник. Според речника думата описва силно вманиачен фен на определена знаменитост.

9. Песните

Най-силното оръжие на рапъра са песните и той използва именно тях, за да “накаже” тези, които са го правили нещастен, а понякога и да им се извини подобаващо. Майката на рапъра подава искове за над 10 милиона долара срещу него, твърдейки, че начинът, по който я описва в песните си, е лъжа. В песента “Kill You” той описва как убива майка си, а в клипа към парчето “Cleanin’ Out My Closet” я погребва и обещава, че никога няма да ѝ даде да види внучкa си отново. 13 години по-късно се появява песента “Headlights”. В нея стига до извода, че майка му е пострадала най-силно от неговите излияния. Казва ѝ, че тя за него винаги ще бъде красива и че я обичал през цялото време. Във видеото към парчето Еминем прегръща руса жена, която напомня Деби.

Подобна е и ситуацията със съпругата му Ким. В първите си два албума той ѝ посвещава две парчета. В “97 Bonnie & Clyde” сюжетът разказва как заедно с невръстната си дъщеря Хейли карат към морето, за да се избавят от чувала в багажника, в който е трупа на Ким. За да запише вокалите на дъщеря си за песента, Еминем лъже съпругата си, че води дъщеря им в детски център. А песента с името “Kim” е считана за върха на омразата. Историята започва със скандал в дома на Ким и завършва в гората, където той ѝ прерязва гърлото. 10 години по-късно в албума си “Recovery”, обръщайки се към дъщеря си, рапърът казва няколко топли думи и за Ким.

10. Рекордите

Те са много, но обръщаме внимание на най-впечатляващите. От втория му албум “The Marshall Mathers LP” са продадени над 2 милиона копия още през първата седмица, което го прави най-бързо продаваният албум в историята на хип-хоп музиката. Албумът става диамантен. Третият му албум “The Eminem Show” също става диамантен, което официално прави Еминем най-продаваният изпълнител в света. Неговата песен “Rap God” е песента с най-дълъг текст – 1560 думи за малко над 6 минути. Една от песните в десетия му албум “Godzilla” носи и нов рекорд на Еминем – най-бързият рап текст. В третата строфа, която трае само 31 секунди, рапърът “изстрелва” 224 думи. Което означава, че развива скорост от 10,65 срички в секунда или 7,23 думи в секунда.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *