Я сега се замисли – когато избираше какво да учиш в средното си образование, имаше ли ясна представа с каква професия ще се захванеш?

А при избора си на бакалавърски профил по-наясно ли беше със своето професионално бъдещо развитие?

Ето няколко примера за успешни хора, които, въпреки че са добили академични познания в една сфера, са се развили в друга такава.


1. Мария Илиева

Не се съмняваме, че би била перфектна в работата си като застрахователен брокер (има бакалавърска степен в направлението). Нито пък, че не би могла да се справи в представянето ни пред света на по-високо административно равнище (има завършена магистратура в специалност „Международни отношения“). Но смело твърдим, че никак не е сгрешила в избора си да следва таланта, а не дипломите. Защото пее като нечовек! Защото в пика на своята кариера беше без конкуренция в своя стил. Защото тя превърна името си в марка, която е еквивалент на високо качество и професионализъм. Защото тя е Мария Илиева! Когато започнеш от 5-годишна възраст да ходиш на уроци по солфеж и пиано, а на 6 години – да развиваш певческите си умения; майка ти да е диригент и основател на хор „Космически гласове от България“, а баща ти – концерт-майстор на Софийския духов оркестър, съвсем нормално е да последваш таланта си, нали?

2. Любо Киров

Още като съвсем малко дете чувствителната, но артистична душа на Любомир Киров, намира израз в приложните изкуства. Може би затова и родителите му го записват да учи в средното специално художествено училище по приложни изкуства в Троян. Продължава своята артистична изява и в бакалавърската си степен на образование – завършва Художествената академия в София със специалност „Керамика и стъкло“. Индивидуалните, тихи и усамотени занимания обаче не са достатъчни за израз на младия творец и Любо става част от музикалната група Те, която по това време набира популярност. В наши дни, вече като солов играч, Любо Киров е един от най-обичаните, оценявани и отличаващи се изпълнители на българската музикална сцена. Не, че не можем да си го представим седнал в ателие, извайващ с ръцете си керамични изделия, но… струва ни се, сцената му отива повече.

3. Димитър Димов

10 личности учили за едно, а работещи друго

Сигурно професор Димов би станал също известен и успешен в научните среди в България, но надали толкова колкото с умението си на писател. Димитър Димов е ветеринарен лекар, професор по анатомия на гръбначните животни. Но също така е и написал едни от най-знаковите романи в българската литература, изучаващи се в училищната програма дори! Няма българин, който да не е чел или чувал за книги като „Поручик Бенц“, „Осъдени души“ или неповторимия „Тютюн“! „Класика“ е най-малкият комплимент, който може да бъде използван за тях. Димов прописва творчески активно по първия си роман сравнително късно – по времето, когато завършва за доктор по ветеринарна медицина. Но от този момент нататък никога едното занимание не пречи на другото. Остава си активен в научните медицински среди до последно. Въпреки че през цялото време и пише. Това е то умело да успяваш да съчетаваш нещата, които обичаш да правиш. И до какви добри резултати водят тези умения само.


4. Димо Стоянов

Фронтмен на една от най-обичаните инди поп-рок групи в България от цяло едно поколение! Група P.I.F. си остава любима на хиляди българи именно, защото тя отразяваше една мечта, „приказка еднаааа….“ – любовта да правиш това, което обичаш и да обичаш това, което правиш! Защото концертите им не са просто музикална програма, изнесена пред публиката – те са симбиоза, обмен на енергия, игра на пинг-понг като в тениса. И навярно част от това завладяващо присъствие на групата се дължи именно на поведението на сцена на Димо Стоянов. А него, освен на самия себе си, той дължи и на образованието си в НАТФИЗ. Да, Димо е завършил специалност „Куклен театър“ в класа на Николина Георгиева, която е основател на куклената катедра в България. Може би защото се е учил от най-добрите, групата му също остава една от най-успешните и до днес.

5. Атанас Скатов

Името му ще остане изписано със златни букви в историята на алпинизма като първият българин и веган, изкачил най-високите върхове на седемте континента, както и като човека, стартирал проекта „Изкачване на 14-те най-високи върха на планетата (Хималайската корона) без консумация на храна от животински произход“. В България става известен като алпинист, борещ гравитацията, ходещ винаги по ръба на критичното и изпитващ на максимум човешките възможности. Но по образование той е… докторант в катедрите „Градинарство“ и „Фитомедицина“. И то в Берлин! Как така не се отдава на научна и изследователска дейност, а се запалва по планинарството и алпинизма, самият той не знае. Казва, че до 2010 г. дори не се е занимавал с някакъв спорт. Но ето – става един от малцината, качвали най-високите върхове на планетата. За жалост душата му остава в Хималаите, при опит да покори поредния осемхилядник.

6. Антон Чехов

Няма специалист на съвременното театрално изкуство, който да не прекланя глава пред драматургичното майсторство на руския писател Чехов. Класиките му „Чайка“, „Вуйчо Ваньо“, „Три сестри“ и „Вишнева градина“ са сред най-често избираните за поставяне в световен мащаб. Но знаеш ли, че всъщност Антон Чехов с писането си е заработвал допълнителен доход. По професия той е бил лекар. И остава такъв до края на дните си. Той казва, че медицината му е законната съпруга, а литературата – любовница. През 1892 г. по времето на пандемията от холера, той дейно участва в борбата с болестта, като лекува болни безплатно, дава основна част от финансите си за лекарства и пътува лично до домовете на пациентите си. Естествено, този досег с критичните моменти в живота, неимоверно му помагат в литературната му дейност и намират отражение по един или друг начин в произведенията му.

7. Моника Белучи

Навярно щеше да има опашка от чакащи да бъдат защитавани от нея в съда. И това е било на косъм от реалността, тъй като най-голямата мечта на Белучи е била да стане адвокат. Завършва училище с отличен успех, дори се записва в университета в Перуджа да учи право. До един прекрасен ден, който не преобръща живота ѝ – подписва договор с модната агенция “Elite Model Management” и стартира неочакваната, дори и за самата себе си, кариера на модел. Не след дълго записва и курсове по актьорско майсторство. И така се отваря още една професионална врата в живота ѝ – киното. И… знаем колко вълнуващо се развива професионалният ѝ живот от там нататък.


8. Дейвид Ганди

Описван като живото копие на Аполон – добре оформена физика, излъчващ абсолютно натурална мъжественост, Дейвид Ганди просто няма как да остане незабелязан дори сред тъпла от хора. А представяш ли си колко щеше да загуби светът, ако тази божественост беше затворена в офис с работно време от 9 до 18 ч.? Било е твърде възможно да се случи, тъй като Дейвид завършва „Маркетинг“ в Университета в Глостършир. Почти си е подсигурил работен стол в офис пред компютър, когато съквартирантът му не го записва тайно на състезание за модели по телевизията. Без никаква подготовка, Ганди се явява все пак и дори печели конкурса. Наградата е договор с агенция. И така… рязко офисната обстановка бива заменена с модния подиум. Към днешна дата има снимани рекламни кампании за редица световни брандове като Jaguar, Zara, Gant U.S.A., Hugo Boss, H&M, Carolina Herrera, Massimo Dutti. А Dolce&Gabbana го избират за свое рекламно лице. Може само да поздравим съквартиранта му за доброто око, което е имал и че е забелязал даденостите на Ганди, дори в суровия и неподправен вид.

9. Бил Гейтс

Когато в рода си имаш прадядо – щатски законодател и кмет, дядо – вицепрезидент на Националната банка и баща – адвокат, може би е съвсем естествено към теб да има известни очаквания за професионално развитие в тази насока. Може би именно заради това Бил Гейтс записва да учи право в Харвард. Но открива, че компютрите са му доста по-интересни. Така в студентските си години Гейтс денем спи по време на лекции, а вечерите си се отдава на интересите си, свързани с компютрите и програмирането. Този ритъм няма как да даде добри плодове и година след това Бил отпада от университета. Но пък се ражда Microsoft, която преобръща света и начина на живот на средностатистическия човек! Може би все пак семейството му е простило провала на юрист, не мислиш ли?

10. Стинг

Господин Гордън Матю Томас Съмнър – учител по физическо възпитание и спорт. Това са писали в бележниците си учениците от католическото училище Сент Пол в Кремлингтън две години под ред, без да знаят, че след време ще се редят за билет за негов концерт. Денем преподавал английски език и спорт, а нощем Гордън се отдавал на музика – свирел и композирал песни. Така с много желание и доста усилия, Съмнър успява да се качи на клубна сцена, да представи творчеството си и… да получи прозвището си „Стинг“, с което става световно известен.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.