Златан Ибрахимович или още Ибракадабра безпорно е един от най-атрактивните футболисти на нашето време, роден на 3 октомври 1981 г. в предградието Розенгард, Малмьо, Швеция.

Въпреки тежкото си детство, той никога не се е отказвал от своите мечти, каквато е и професионалният футбол. Ибра е бил част от велики клубни отбори като Манчестър Юнайтед, Барселона, Интер, Милан, ПСЖ и други, както и национал на футболния отбор на Швеция.

Често остава неразбран, дори леко мразен, защото има доста избухлив характер. Под тази груба външност, обаче се крие добра душа, любящ съпруг и грижовен баща.


1. Златан Ибрахимович е швед, с много интересен произход – майка му е хърватска католичка, а баща му е босненски мюсюлманин.

2. Едва 8-годишен Ибра играе в детския футболен отбор на град Малмьо.

3. Професионалната му футболна кариера започва през 1999 г. за шведския Малмьо.

4. Златан има множество татуировки по своето тяло – риба, карти, имената на своите деца и други. Първата, която си прави обаче, е с неговото име, написано с бяло мастило, за да се вижда само когато има тен.

5. Когато е бил малък, Ибра е имал колело, което се е казвало Фидо Дидо, кръстено на любимия му анимационен герой.

6. Не е случаен фактът, че Ибрахимович включва елементи от бойни изкуства в своята футболна игра. Това е така, защото той има черен колан по таекуондо.

7. Именно заради Златан в шведския език се появява глаголът „златанера“, който означава доминирам. Едва ли в света има друг спортист, който може да се похвали с подобно признание.

8. Ибра е изключително известен и във Франция. В ресторант „Кафето на Доди“ се предлага бургер с неговото име.

9. В парижкия музей „Гревен“ има восъчна статуя на футболния гений.

10. Любимият актьор на Златан Ибрахимович е Ал Пачино.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *