Джордж Оруел (роден на 25 юни 1903 година като Ерик Артър Блеър) е един от най-известните британски писатели на XX век.

Неговите антиутопии „Фермата на животните“ и „1984“ се превръщат не само в задължителни книги за всяка домашна библиотека, но и в истории, будещи дълбоки размисли и дори страх у читателите.

Но знаехте ли, че за малко двете му най-известни книги да не бъдат публикувани? Или че „1984“ се превръща в любимата книга на Чърчил? Ако сте жадни за още факти около личността на Оруел, то следващите редове са точно за вас!


1. Псевдонимът му е комбинация от имената на Сейнт Джордж и река Оруел.

2. Оруел е първият, който използва термина „студена война“ за политическите отношения между САЩ и Русия. Това се случва в есето му „Ти и атомната бомба“.

3. Докато учи в колежа, Оруел решава да направи черна магия върху вуду кукла на свой побойник. След като момчето чупи крак, разболява се от левкемия и умира, Джордж вярва през целия си живот, че именно неговите тъмни занимания са причината.

4. През 1936 г. и 1937 г. Джордж Оруел се сражава в Испанската гражданска война срещу Франко и е прострелян в гърлото, на няколко милиметра от главна артерия.

5. Оруел е открит антикомунист, поради което предоставя на британското правителство лист с 37 имена на автори, заподозрени от него в комунизъм.


6. Цели две години известният автор е на ръба на оцеляването. През 1928 и 1929 г. Оруел едва не умира от недохранване, когато работи като писател и сервитьор в Париж.

7. Терминът „Големият брат“ („Big Brother”), превърнал се в името на световноизвестен риалити формат, всъщност е заимстван от романа на Оруел „1984“.

10 факта за Джордж Оруел

8. На надгробната плоча на автора не стои псевдонимът му, а рожденото му име.

9. Макар да е известен със своята проза, интересен факт е, че първите стъпки в писането на автора са в поезията. В ученическите си години Оруел написва две поеми, които привличат вниманието на учителите му и са публикувани.

10. Малко известно е, че писателят е имал влечение към изучаването на флората и фауната. Тази му страст го подтиква към няколко чудати експеримента като сготвянето на таралеж и дисекцията на гарван.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *