Джейсън Стейтъм е роден и израснал в английския град Шайърбрук, графство Дарбишър на 26 юли 1967 година. Той е вторият син в семейството на певец и шивачка. По-късно се премества да живее в Грейт Ярмът, графство Норфолк и следва стъпките на баща си, овладявайки изкуството на уличния театър. В гимназията играе футбол, но неговата истинска страст е гмуркането.

Джейсън е сред най-популярните екшън-актьори. На масовата аудитория е познат най-вече с ролите си в „Гепи“, „Две димящи дула“, „Транспортер“, „Смъртоносна надпревара“ и „Огън в кръвта“. Неговата актьорска игра винаги е свързана с опасни каскади, престрелки и бързи коли, а живота му извън снимачната площадка също е толкова интересен и динамичен като във филмите. Той се раздава на пълни обороти както в работата си, така и извън нея.

Днес подбрахме за вас 10 интересни факта за Джейсън Стейтъм, които ще задоволят любопитството ви.

1. Работа преди големия екран

Преди да добие популярността, която има днес, Джейсън Стейтъм е бил съвсем обикновен младеж. Той е работил редом с баща си като уличен продавач на преоценени стоки. Още по това време Стейтъм проявява своя актьорски талант. Той с лекота убеждавал клиентите да закупят стоките и уверено им обяснявал, че артикулите всъщност не са повредени, а просто не са натоварени от съответните транспортни компании.


2. Джейсън Стейтъм – модел

Освен продавач по лондонските улици, Джейсън Стейтъм е работил и като модел. Той обаче изобщо не харесвал усмивката си и винаги позирал намръщен. Сериозното му изражение всъщност се оказва главната причина Гай Ричи да го покани за участие в свой филм.

3. Личен живот

Стейтъм има няколко сериозни любовни връзки. Той излиза с британската актриса Кели Брук и връзката им продължава седем години. За съжаление тя го изоставя заради Били Зейн. През 2005 година Джейсън среща австралийската певица и актриса Софи Монк и започва нов любовен романс. През 2010 звездата има връзка с модел на „Виктория Сикрет“ – Роузи Хънтингтън-Уайтли.


4. Година на раждане

Макар че Джейсън Стейтъм е един от най-популярните екшън-актьори, медиите все още не са съвсем наясно кога точно е роден. Сигурно е, че датата на раждането му е 26 юли, но точната година варира в доста голям диапазон – между 1967 и 1972 година.


5. „Две димящи дула“

По време на прослушването за първата си роля в „Две димящи дула“, Джейсън Стейтъм използва уменията си на уличен продавач. Неговите способности му помагат точно навреме, когато Гай Ричи пожелава Стейтъм да му продаде фалшив диамант. Той се справя повече от успешно и успява да отмъкне парите на Гай Ричи.


6. Изгонен от имението Playboy

Джейсън Стейтъм отказал да позира за снимки с момичетата на Хю Хефнър. Той се появил на снимките по халат, но не пожелал да се снима с плеймейтките. Хефнър сметнал това за опит за саботаж и демонстративно изгонил актьора от имението.

7. Джейсън и спортът

Талантливият актьор спортува активно още от дете. Тренирал е бойни изкуства, футбол и скокове във вода. Дълго време е участвал в английския национален отбор по скокове във вода. Това се оказва любимия му спорт, а през 1992 година заема 12-то място на световното първенство.


8. За каскадите

Джейсън Стейтъм сам изпълнява каскадите във филмите си. Актьорът не само не се възползва от услугите на професионални каскадьори, но също така се бори да има специална награда за тях сред наградите във филмовата академия.

9. Шофирането

Една от най-запомнящите се роли в кариерата на Джейсън е в касовия филм на Люк Бесон „Транспортер“. Там екшън-звездата се занимава с пренасянето на деликатни пратки с колата си. В този филм Стейтъм показва завидни шофьорски умения. Оказва се обаче, че актьорът е бил късан многократно на изпита преди да вземе книжка. Причината за това била свързана с лошия му навик да превишава позволената скорост.


10. Партия шахмат

Освен че обича да се грижи за мускулите по тялото си, Джейсън Стейтъм обича да развива и мозъка си. Той е много добър шахматист и често играе любимата си игра с Гай Ричи. Актьорът дори признава с усмивка, че продуцентът му дължи доста пари от загубени партии.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *