Основателят на мъжкото списание Playboy почина на 27 септември 2017 г. в дома си на 91-годишна възраст. Хю Хефнър е един от хората, помогнали за появата на сексуалната революция през 60-те години на миналия век, чрез създаденото от него емблематично списание, прочуло се със серии провокативни снимки. Именно около списанието той основава своята бизнес империя.

През годините Дрю Баримор, Мадона, Шарън Стоун, Наоми Кембъл, Кели Брук, Брук Бърк, Синди Крауфорд и Ел Макферсън са само някои от знаменитостите, които са украсявали корицата на мъжката Библия. Представяме ви 10 любопитни факта за списание Playboy и неговия основател Хю Хефнър.

10. С коефициент на интелигентност 152 Хю Хефнър бил необикновен още от дете. В гимназията пишел и рисувал комикси, дори е започнал комична автобиография наречена „School Daze“. През 1944 година се записва като пехотинец във Втората световна война. Дори на бойното поле той не спира да рисува карикатурите си.

9. С банков кредит от 600 долара, ипотека на мебелите си и много заеми от роднини и приятели, през 1953 година Хефнер пуска на пазара превърналото се в култ списание Playboy. Първоначално то се казвало „Stag Party“.


8. Първият брой на Playboy – от декември 1953 година, включва голите календарни снимки на актрисата Мерилин Монро. Повече от 54 000 екземпляра от списанието са продадени на стойност 50 цента.

7. Първата известна личност, интервюирана за списанието е джаз легендата Майлс Дейвис през септември 1962 г.


6. Хефнър избира зайчето за талисман на Playboy заради „хумористичните сексуални асоциации“, свързани с него. До 70-те години на миналия век логото на Playboy е толкова популярно, че читателите могат просто да нарисуват зайчето на пощенски плик и да са уверени, че то ще стигне на правилното място.

5. През 1970 година Playboy става първото мъжко списание, което излиза и на Брайлово писмо. На снимката е изданието на Брайл с подпис от Рей Чарлз.


4. През ноември 1972 година Playboy става най-продаваното списание в света, с продадени 7 161 561 копия. Почти пет десетилетия по-късно, с продажби от 2.6 милиона броя на месец само в САЩ, Playboy продължава да доминира сред мъжките списания. Шест месеца след като решават да премахнат голите снимки през 2016 г., продажбите им са скочили с повече от 28%, сочат статистически данни от сектора.

3. Бившият модел и участник в сериала „Спасители на плажа“ Памела Андерсън е красяла кориците на списанието повече от всеки друг – цели 14 пъти, като първата ѝ поява е през октомври 1989 година.


2. Името на Хю Хефнър е записано няколко пъти в книгата за рекордите Гинес. Първият е за най-дълга кариера като главен редактор на едно и също списание. Вторият е затова, че притежава най-голямата колекция от лични албуми.

1. На името на Хю Хефнър е кръстен вид заек. Въпреки популярността си, списанието е забранено в няколко страни като Индия, Китай и Сингапур.


Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *