Южноафриканският град Кейптаун е в незавидната ситуация да бъде първият голям град в нашето съвремие, който е изправен пред реалната заплаха от изчерпване на питейната вода.

Тежкото положение на града, засегнат от сушата, е само един от примерите за проблем, за който експертите отдавна предупреждават – недостигът на вода. Въпреки че Земята е покрита със 70% вода, тази, която става за пиене не е толкова изобилна, колкото предполагаме – питейната вода е само 3 %.

В световен аспект проблемът е наистина сериозен – над 1 милиард души по света нямат достъп до питейна вода, а за други 2,7 милиарда тя е ценен ресурс, до който нямат достъп поне един месец в годината.


Според прогнозите на ООН търсенето на прясна вода ще бъде 4 пъти по-голямо от предлагането. Всичко това, благодарение на комбинацията от климатични промени, човешката дейност и ръста на населението.

1. Сао Паоло, Бразилия

10 града, които за застрашени да останат без питейна вода

Бразилската финансова столица и един от 10-те най-населени града в света преживя проблем с водата, подобен на Кейптаун през 2015 година.

Тогава водните резерви на града паднаха под 4 на сто. В разгара на кризата, градът с над 21 милиона жители, остана повече от 20 дни без водоснабдяване, а полицията бе принудена да ескортира водоноските, за да предотврати размириците.

2. Бенгалуру, Индия

10 града, които за застрашени да останат без питейна вода

Главозамайващото строителство в южния индийски град, провокирано от възхода на Бенгалуру като технологичен център, доведе и до сериозни проблеми с достъпа до вода. Положението се влошава и заради изключително остарялата канализация на града – заради аварии градът губи повече от половината си питейна вода.

И не само – опис на реките и водоемите в околностите на града установил, че 85% от водата в тях може да се използва само за напояване и промишлено охлаждане. Водата на нито едно езеро в близост не става за пиене или къпане.

3. Пекин, Китай

10 града, които за застрашени да останат без питейна вода

Според Световната банка за недостиг на вода може да се говори, когато жителите на определен град имат достъп до по-малко от 1000 кубически метра прясна вода на човек годишно. През 2014 година всеки от над 20-те милиона жители на Пекин е разполагал само със 145 кубически метра.

Друг проблем е замърсяването – официалните цифри сочат, че 40% от водоемите в Пекин са замърсени до такава степен, че не стават дори за поливане или индустриалната употреба.


4. Кайро, Египет

10 града, които за застрашени да останат без питейна вода

Имала решаваща роля за създаването на една от най-великите цивилизации в света, днес река Нил се бори с проблемите на съвремието ни. Реката е източник на 97% от водата в Египет, но и място за изхвърляне на огромни количества селскостопански и жилищни отпадъци.

По данни на Световната здравна организация Египет е на едно от челните места в света по брой на смъртните случаи, заради мръсна вода. ООН прогнозира сериозна криза до 2025 година.

5. Джакарта, Индонезия

10 града, които за застрашени да останат без питейна вода

Като всеки крайбрежен град и индонезийската столица е изправена пред проблема с покачващото се ниво на световния океан. Но в Джакарта нещата се усложняват от пряката човешка намеса. Тъй като по-малко от половината от 10-те милиона жители на града имат канализация, незаконното прокопаване на кладенци е широко разпространено.

Тази практика изчерпва подземните ресурси, а градът буквално потъва – повече от 40% от територията на Джакарта в момента е под морското равнище.

6. Москва, Русия

10 града, които за застрашени да останат без питейна вода

Една четвърт от световните водни резерви на прясна вода се намират в Русия, но страната изпитва сериозни проблеми с индустриалното замърсяване – наследство от съветската епоха. Това е особено тревожен проблем за столицата Москва, където 70% от водоснабдяването зависи от повърхностни води.

Официалните регулаторни органи в страната признават, че между 35% и 60% от общите резерви на питейна вода в Русия не отговарят на санитарните стандарти.

7. Истанбул, Турция

10 града, които за застрашени да останат без питейна вода

Според официални данни на турското правителство, страната на практика е във воден колапс, тъй като достъпът до вода на глава от населението е паднал под 1700 кубически метра през 2016 г.

Местни експерти предупреждават, че ситуацията може да се влоши до абсолютен недостиг на вода до 2030 г. Това ще засегне най-вече силно населените истанбулски квартали, които вече изпитват недостиг в по-сухите месеци.


8. Мексико сити, Мексико

10 града, които за застрашени да останат без питейна вода

Липсата на вода не е нещо за 20-те милиона жители на мексиканската столица. 20% от населението има течаща вода само в определена част на деня.

Градът доставя 40% от водните си ресурси от далечни източници, но управата не предприема сериозни стъпки за пречистване на отпадните води.

Загубите по тръбопреносната мрежа също са огромни – повече от 40%.

9. Лондон, Великобритания

10 града, които за застрашени да останат без питейна вода

Обилните валежи в британската столица се оказват просто мит, на фона на една много по-различна реалност. При средни годишни валежи от около 600 мм (по-малко от средните за Париж и около половината от тези в Ню Йорк), Лондон е принуден да черпи 80% от водата за нуждите си от реките Темза и Лий.

Според местната администрация градът главоломно се доближава до предела на водните си запаси и е много вероятно още от 2025 година да има проблем с доставките, а от 2040 година и „сериозен недостиг“.

10. Токио, Япония

10 града, които за застрашени да останат без питейна вода

За разлика от Лондон, японската столица се радва на обилни валежи, но те са концентрирани само в четири месеца от годината. Японските власти са предприели мерки за събирането на тази вода, за да бъдат посрещнати нуждите в следващия сух период.

Повече от 750 частни и обществени сгради в Токио разполагат със системи за събиране и оползотворяване на дъждовната вода. Дом на повече от 30 милиона души, Токио разполага с водна система, която зависи почти напълно от повърхностните води – реки, езера, валежи.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.