10-те най-впечатляващи европейски метростанции

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Първата в света метросистема – Лондонската, е отворена на 9 януари 1863 година. Първата линия започва да обслужва гражданите от следващия ден. След английската столица, до средата на 20-те години на 20-ти век със своя подземна железница се сдобиват Париж, Мадрид, Берлин и Милано. В Москва това се случва през 1935 година, като днес това е една от най-натоварените метромрежи, обслужваща над 6,5 милиона пътници на ден.

У нас на 28 януари 1998 година е въведен в експлоатация първият участък от първия диаметър на метрото с 5 метростанции – от бул. „Сливница“ през ж.к. „Люлин“ до бул. „Константин Величков“. Според сайта на „Метрополитен София“ оформянето на станциите е извършено по оригинални индивидуални проекти на съвременни архитектурни решения. Със сигурност визията на всички станции по света оформят образа на съответното градско метро. Ние подбрахме и ви представяме 10 от най-впечатляващите метростанции на Стария континент.

1. Метростанция “Толедо“, Неапол, Италия

10-те най-впечатляващи европейски метростанции“Толедо“ е отворена през 2012 г. и построена на дълбочина 50 метра. Тя част от арт метростанциите в Неапол, с творбата „Light Panels“ на Robert Wilson, даваща повече светлина в подземните тунели.

2. “Westfriedhof“, Мюнхен, Германия

10-те най-впечатляващи европейски метростанцииСтанцията е отворена през 1998 г., но през 2001 г. получава нова визия с 11-те огромни куполни осветителни тела, които осветяват тунела със сини, жълти и червени отблясъци.

3. “Комсомольская“ (Кольцевая линия), Москва, Русия

10-те най-впечатляващи европейски метростанцииСтанцията е открита през 1952 г. и е носи името на площад „Космополски“, под който се намира. Архитектурата и интериора на станцията е съчетание от бароков стил, мозайки и грандиозността и помпозността на “Сталинската империя“.

4. “T-Centralen“, Стокхолм, Швеция

10-те най-впечатляващи европейски метростанцииВлизайки в наземната част на “T-Centralen“ в Стокхолм не бихте се впечатлили повече, отколкото, в която и да е друга метростанцията, но, слизайки надолу, се озовавате в пещера сияеща в синьо и бяло.

5. „Fosteritos“, Билбао, Испания

10-те най-впечатляващи европейски метростанцииБлизо 20 годишното метро в Билбао е третото по големина в Испания. Тук впечатляващи са стъклените входове на станция „Fosteritos“, дело на архитекта Lord Foster, определяни от специалистите като отличен пример на модерен стил.

6. “Palais Royal“, Лувъра, Париж

10-те най-впечатляващи европейски метростанцииВ красив град като Париж, един толкова неконвенционален вход като този на станция “Palais Royal“, стои открояващо се. Дизайнът му е дело на Jean-Michel Othoniel и е изработен по случай 100-ната на парижкото метро.

7. “Адмиралтейская“, Санкт Петербург, Русия

10-те най-впечатляващи европейски метростанцииНай-новата станция на метрото в Санкт Петербург (работи от 2011 г.) доказва, че класически и модерен дизайн могат да съжителстват хармонично. “Адмиралтейская“ е най-дълбоката метростанция в Русия.

8. “Plac Wilsona“, Варшава, Полша

10-те най-впечатляващи европейски метростанцииНамиращата се под едноименния площад станция – “Plac Wilsona“, е отворена от през 2005 г., а три години по-късно печели награда “Metro“ в категорията за наскоро построени станции.

9. “Staromestska“, Прага, Чехия

10-те най-впечатляващи европейски метростанцииВсички станции на пражката “A Line“ заслужават място в “Европейската метрозала на славата“, но “Staromestska“ е най-впечатляващата и най-сниманата.

10. “Westminster“, Лондон, Англия

10-те най-впечатляващи европейски метростанцииАнглийското метро може да е най-старото в Европа, но станция “Westminster“ е открита през 1999 г. Тя е дело на Michael Hopkins & Partners и впечатлява с футуристичния си вид.


Коментари

Сподели

Коментари