Думата „филия“ предизвиква две асоциации в главата на човек: храна и детство. „Ах, в юмрук ръждив петак да скрия, пак със кучето да вдигна олелия, пак с пипер да поръся филия от хляба чер…“ Любимата храна от детството. И най-лесната и бърза за нашите майки и баби. Сега и ние мажем филии на децата си, но те пък предпочитат пица. А то си е едно и също.

Най-често до филийките се прибягва за сутрешна или следобедна закуска. Диетолозите се опитват да ги премахнат от менюто ни, препоръчвайки мюсли, зърнени храни и плодови салати, но пред филията всички са равни и никакви диети не вървят. Ето 10 от най-популярните и традиционни филии познати у нас.

1. Препечена филия с масло и чубрица

Представете си следната картина: на село при баба сте, тя препича филия хляб на печката на дърва, намазва я с домашно масло и я поръсва с чубрица. След това налива чаша чай от шипки и ви поднася закуската. Ех, спомени!


2. Пържени филийки

10-те най-популярни традиционни филии

Френски тост, познат у нас като пържени филийки, е популярна закуска в Северна Америка, Европа, както и популярен коледен десерт в Португалия и Бразилия. Пържените филийки се гарнират по много различни начини и според вкуса. Едни ги предпочитат със захар, други със сол, трети с домашно сладко…

3. Филия с лютеница и сирене

Лесна и бърза за приготвяне филията с лютеница и сирене все още е сред предпочитаните домашни закуски на българина.


4. Филия с пастет

10-те най-популярни традиционни филии

Класика в жанра – обикновена или препечена филия с пастет.

5. Циганска баница

Класическата рецепта за “Циганска баница“ е филия полята с олио и поръсена с червен пипер (и чубрица). Днес можем да заменим олиото със зехтин. По желание се запича.

6. Принцеси

10-те най-популярни традиционни филии

Сандвич “Принцеса“ най-често се приготвя като върху филия хляб се намазва кайма с подправки и настърган кашкавал и се запича на фурна. В някои райони на България същия сандвич може да се нарича и “Странджанка“.

7. Запечена филия с яйце и сирене

Леко позабравени, но сред най-популярните рецепти за запечени сандвичи – филия с яйце и сирене.


8. Запечена филия с кашкавал

10-те най-популярни традиционни филии

Тук вариациите могат да бъдат много. Сандвичът може да бъде запечен само с кашкавал, или пък с добавка салам или луканка, шунка или филе. А може да се добави и резен домат.

9. Филия с масло и мед

Филия с масло и мед или масло и сладко спада към сладките закуски. Към сладкото може да се добави и малко натрошено сирене.

10. Филия с мас и захар

10-те най-популярни традиционни филии

Позабравената филия с мас стана отново популярна покрай бившия премиер Бойко Борисов, който през 2011 г. сподели, че не се срамува, че е израснал в бедно семейство и е ял филия с мас.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.