Някои от най-важните открития и значими постижения са станали факт, благодарение на човешкия стремеж за величие и надмощие. Една книга, трансформирала се през годините, се опитва да събере целия този стремеж на страниците си. В началото тя ни е показвала и най-големите достижения на природата, но в наши дни човешкият фактор преобладава. Представяме ви 10 любопитни факта за книгата “Световни рекорди на Гинес”.

1. Що за книга е това?

“Световни рекорди на Гинес” е годишен справочник, съдържащ колекция международно признати световни рекорди, включвайки както човешки постижения, така и природни крайности. Самата книга държи рекорда за най-продавана авторска поредица.

10 любопитни факта за книгата "Световни рекорди на Гинес"2. Началото

На 4 май 1951 година, сър Хю Бивър, управител на пивоварната Гинес, е на ловджийско събиране на пристанището във графство Уексфорд, Ирландия. Въвлечен е в спор: коя птица е по-бърза – тетревът или златния дъждосвирец. Същата вечер в Касълбридж Хаус той разбира, че не е възможно да се разбере отговора на спора само чрез изследване на справочната литература. Бивър подозира, че сигурно много подобни въпроси се повдигат всяка вечер в хилядите кръчми в Британия и Ирландия, но няма книга, която да разреши тези спорове. Хрумва му, че книга, предоставяща тази информация, би могла да стане популярна. Не би било зле такъв род книга да издаде именно компанията “Гинес” – това неизбежно ще предизвика асоциации с известната марка добра бира.

3. От идея към действие

Един служител на пивоварната – Кристофър Чатауей, препоръчва на Бивър двама братя, негови приятели, които имат детективска агенция в Лондон. Бивър ги наема да създадат първия сборник, който по-късно се превръща в “Книгата за рекорди на Гинес”.


4. Първите издания

Първият вариант е отпечатан на 27 август 1954 година в 1000 копия, които биват раздадени. Съдържа 198 страници.

10 любопитни факта за книгата "Световни рекорди на Гинес"5. Подемът

Книгата „Световни рекорди на Гинес“ е публикувана за първи път в Лондон през 1955 година. След създаването на книгата, изданието от август 1955 година достига върха на британската класация за най-продавани книги още преди Коледа.

6. Другите държави

Първото чуждестранно издание се появило в Ню Йорк през 1956 година, последвано от издания на френски (1962) и немски (1963). Само в САЩ са продадени 70 000 копия. След като през 80-те години книгата била преведена дори на езици като телугу и малаяламски, практически не останал известен език, на който тя да не е издадена. На български “Книгата на рекордите на Гинес” се появява едва през 1999 година, а преди това се внася изданието ѝ на руски.

7. В наши дни

Общият тираж през последните 55 години е 115 милиона екземпляра. След изненадващо добрите продажби книгата започва да се преиздава, като накрая се стига до текущото положение – по една нова редакция всяка година, издавана през октомври, за да съвпадне с периода на пазаруване за Коледа. Издава се всяка година на 21 езика и разказва за новите рекорди през едногодишния период.


8. Виновникът за книгата не е рекордьор

10 любопитни факта за книгата "Световни рекорди на Гинес"Що се отнася до златния дъждосвирец, благодарение на когото се появява на бял свят това уникално издание – той изобщо не попада в книгата „Световни рекорди на Гинес“. Оказва се, че най-бързите птици в света са белогушият бързолет, който живее в Азия, и соколът скитник, който може да се види и по нашите земи. По време на лов той е в състояние да развие скорост от 320 км/ч.

9. Вечното присъствие

Човекът, чието име често попада в страниците на книгата, е жителят на Ню Йорк Ашрита Фурман, който е извършил или подобрил повече от 600 рекорда на Гинес. Сред многото си “постижения” той е “най-добрият в света” при улавянето на грозде с отворена уста и надуване на балони.

10. Денят

12 ноември е световен ден на книгата „Световни рекорди на Гинес“. Празникът е учреден през 2003 година, след като броят на екземплярите на Книгата надхвърля 100 милиона и получава титлата на “най-продаваната в света книга, защитена с авторски права”.


Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *