Липсват ли ви пътешествията до далечни дестинации? Сигурни сме, че отговорът е ДА, затова ви каним на пролетно околосветско пътешествие.

Делят ви броени страници от всички онези кътчета, които чакат точно ВАС. Екзотични, романтични, ексцентрични…

Дума след дума, изречение след изречение. Откъснете се от действителността с помощта на книгите и техните въображаеми светове в 10 заглавия за незабравимо околосветско пътуване.

1. „Кишот“
Салман Рушди

10 книги за незабравимо околосветско пътуване

„Кишот“ е бляскав и предизвикателен постмодерен прочит на „Дон Кихот“, дело на писателя космополит Салман Рушди! Безмилостно саркастичен, интелигентен и провокативен портрет на съвременната епоха, в която фактите често са неотличими от фикцията.

Вдъхновен от класическото произведение на Сервантес, посредственият автор на шпионски романи Сам Дюшан създава образа на Кишот: възрастен търговски пътник, умопомрачен от прекомерното седене пред синия екран, който се влюбва отчаяно в телевизионната звезда Салма Р.

В компанията на своя въображаем син Санчо, Кишот прекосява цяла Америка и с рицарска храброст преодолява трагикомичните опасности, пред които го изправя епохата на безграничните възможности.

2. „Жената конбини“
Саяка Мурата

10 книги за незабравимо околосветско пътуване

Този тъничък, но наситен с послания и проникновен роман поражда множество интерпретации в медиите и в социалните мрежи.

Действието се развива в конбини, един от онези прочути денонощни магазини, неизменна част от пейзажа и битовата култура на днешна Япония.

Под маската на един безличен, безцветен и безплоден живот критици и читатели съзират по-дълбоки пластове – от кафкиански мотиви, през феминистка нотка, до отношението към жената в японското общество.

Сигурен знак, че творбата на Саяка Мурата е докоснала болни теми на съвременния свят – отчуждението, конформизма, какво значи да си „нормален“, цената на избора да не откликнеш на очакванията на социума.

3. „Вдовиците“
Линда Ла Плант

Британската кралица на трилъра Линда Ла Плант превзе книжарниците с безапелационния бестселър „Вдовиците“!

Книгата ни среща с Хари Роулинс – професионален крадец, извършил множество успешни обири в дългогодишната си кариера. До деня, в който късметът му изневерява, и той, заедно с двамата си съучастници, загива в експлозия.

Когато вдовицата му Доли открива в банков сейф счетоводни книги с подробни описания на всички негови операции, включително и на последната, тя си дава сметка, че има три опции: да забрави за тях; да се отърве от тях, като ги предаде на полицията или като ги продаде на местните мафиоти, които определено проявяват интерес; да се свърже с другите две вдовици, Линда и Шърли, и да довършат започнатото от покойните им съпрузи.

Доли избира третия вариант, като привлича към екипа и красивата стриптийзьорка Бела.


4. „Шега“
Янис Палавос

Прескачаме до Гърция с разказите от сборника „Шега“ на Янис Палавос. Истории, които завладяват със страстната си жизненост и драматизъм, с надеждата и отчаянието, с истинската любов и фетишизма.

Самоотвержеността и обичта се противопоставят на грубия материализъм, патриархалните нрави на село – на обезличаването в града, където човекът до такава степен е издигнал предметите в култ, че неусетно самият той се превръща в предмет, преносно и буквално.

Палавос описва необикновените страсти на гърците от родния си край, но и безответната любов на един млад италианец, и мрачното отчаяние на емигрантите от Близкия изток, захвърлени от съдбата в непознатата за тях Атина. Дори ни кара да гадаем за мистериозната съдба на любимия му поет Франсоа Вийон.

5. „Възпоминание за манастира“
Жозе Сарамаго

Дойде ред и на слънчева Португалия! „Възпоминание за манастира“ разкрива яркия белетристичен талант на Жозе Сарамаго и го налага като най-четения португалски писател.

Романът е издаден в стотици хиляди екземпляри, преведен е на десетки езици и се превръща в световен бестселър. Сравняват го с „Името на розата“ на Умберто Еко и с творчеството на майстора на магическия реализъм Габриел Гарсия Маркес. Фелини вижда в него потенциал за кинематографично претворяване.

С епична сила на словото Сарамаго пресъздава великолепието на кралския двор, ужаса на Инквизицията и суеверието на народа.

Редуват се епизоди, показващи битието и обичаите на обикновените хора, религиозни процесии и аутодафета, важни моменти от живота на кралското семейство… И на този пъстър фон се разгръща чистата и пламенна любов между Балтазар и Блимунда.

6. „Ти го каза“
Кони Палмен

Ако има мотив, който пронизва книгите на нидерландската писателка Кони Палмен, това е съкрушителната диря на любовта.

Аурата на идентичността и проклятието на измамните възприятия. Съмнителната способност на езика да обрисува най-интимните ни усещания, защото колкото и богат и нюансиран да е той, те винаги ще печелят двубоя.

От тази визия произлиза и романът „Ти го каза“, чийто обект е смущаващата връзка на американската поетеса Силвия Плат и нейния съпруг, британския поет Тед Хюз. По подразбиране светицата е тя. Силвия е гениалната, свенлива мъченица с раздробен вътрешен свят.

Бялата богиня, осквернена и превърната в мизантроп от един „егоистичен, самомнителен, подмолен лъжец“. Затова не е изненадващо, че Кони Палмен дава думата на Тед Хюз, като интерпретира негови стихотворения!

7. „Лес тъмен“
Никол Краус

10 книги за незабравимо околосветско пътуване

Случва се да си представим какъв би бил животът ни, ако бяхме посещавали друго училище, ако бяхме свързали живота си с друг човек, ако бяхме избрали друга страна. А може би точно такъв друг живот наистина съществува.

Това е една от многото идеи, вдъхновили чудесния роман на Никол Краус. И тя подхваща разказ за един адвокат, превърнал се във филантроп, който няма търпение да се раздели с притежанията си („за да си разчисти място за размисъл“), но и за една писателка, озовала се в задънена улица – и в творчески, и в личен план („ами ако, вместо да съществува в едно универсално космическо пространство, всеки от нас е роден сам в своя блестяща празнота, която накълцва на парчета, сглобявайки стълбища и градини, и гари по свой уникален модел, докато оформи своето пространство в един собствен свят?“).

Двамата герои от паралелните нишки на повествованието напускат Ню Йорк в посока Тел Авив с мисълта за върховно преобразяване, опирайки се на Кафка, Фройд и юдейската философия. „Лес тъмен“ е поредната блестяща творба на също толкова ослепителната Никол Краус!


8. „Преследване на дива овца“
Харуки Мураками

10 книги за незабравимо околосветско пътуване

Няма как, пак се връщаме за малко в Япония, защото е факт новото издание на този култов роман на Харуки Мураками.

Японско юпи нагазва в хаоса, след като попада на снимка, изобразяваща уникална кръстоска на овца.

Повествованието ловко лавира между криминалния роман, баснята, реализма и модерния абсурдизъм, за да ни въвлече в това озадачаващо преследване на донякъде мистичната овца.

Лаконичният стил може би ще ни напомни за романите на Реймънд Чандлър и Дашиел Хамет с примеси от абсурдността на един Джон Ървинг, но във всички случаи читателят е хипнотизиран от играта на котка и мишка, в която Мураками размива границите между реално и въображаемо и рисува портрета на съвременна Япония, разкъсвана между западната модерност и силата на вековните японски традиции.

9. „Играта на солта“
Елена Колева

10 книги за незабравимо околосветско пътуване

Винаги е интригуващо, когато излиза дебютен роман на български автор. Още повече че „Играта на солта“ е роман за противоположностите, обречени да се обединят.

Брам Кобке, създател на най-популярните ларпове в света (ролеви игри на живо, прерастващи в нова реалност), организира Tabula Rasa – терапевтичен ларп за хора с биполярно разстройство, в който те трябва да разгърнат неизчерпаемия си запас от енергия и идеи, да овладеят крайностите на своя дух и да заживеят в мир.

Изоставеният крайбрежен квартал „Вароша“ във Фамагуста, раздиран от дългогодишната вражда между кипърски гърци и турци, се превръща в зрелищна арена на новата игра на противоположности.

Решени да надвият противниковия отбор, героите отключват скрити за човечеството дарби, а сливането на психичния с физическия свят става опасно оръжие в битката помежду им. Това ще ги отведе далеч отвъд играта – в древен лабиринт, където всяко подсъзнание e нова врата към паметта на света. 

10. „Възхвала на мащехата“
Марио Вергас Льоса

10 книги за незабравимо околосветско пътуване

Нямаме право да завършим пътуването, без да сме отскочили до Южна Америка. „Възхвала на мащехата“ е първата еротична творба на световноизвестния белетрист Марио Варгас Льоса, която изкусно съчетава различни източници на духовна наслада: изящен изказ, поезия, живопис, музика.

В тъканта на фабулата са вплетени и мотиви от историята и митологията, обилие от фантазия, разни проявления на любовта, закачката и играта, които доизвайват образите на чувствената доня Лукресия, мечтателния дон Ригоберто и смущаващия Фончито.

„Възхвала на мащехата“ е не просто роман, с който ще си прекарате добре времето, а мощен изблик на таланта на Варгас Льоса, истински шедьовър в творчеството на забележителния майстор на словото.

Поръчайте си литературен билет, останете здрави и пътувайте на воля!Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *