Всеки дом, колкото и голям да е той, се предполага, че има спалня. Обзавеждането на това помещение е много важно и отговорно. Не само защото в спалнята прекарвате около 1/3 от живота си (при изпълнение на здравните препоръки за поне 8 часа нощен сън).

Защото в спалнята се случват и други интересни неща. Но и защото това е мястото, в което се помещава билетът за социалното ви приобщаване, а именно – дрехите ви (да не забравяме българската поговорка: „По дрехите посрещат, по ума изпращат“).

Затова преди да обзаведете спалнята на вашите мечти, отговорете си на следните 10 въпроса.

1. Какви мебели ще има в спалнята?

Това много зависи от големината на помещението. Стандартните стаи за тази цел са около 15 квадрата, което позволява да се поберат стандартните мебели за една спалня – едно голямо двойно легло с нощни шкафчета, гардероб, скрин и огледало.

Много хора поставят в спалнята си и скрин или поставка за телевизор, бюро със стол, всякакви приспособления за гладене, тоалетка за мини фризьорски салон. Каквото и да решите да сложите, направете добре план на разположението на мебелите с техните размери, така че да се поберат в стаята и да ви остане поне минимално място да минавате и отваряте вратите.

10 въпроса преди обзавеждането на мечтаната спалня

2. Какво легло ще сложите?

Единично, тип „персон и половина“, двойно – зависи колко човека планувате да спят на него и с какво пространство разполагате. Може да заложите както на стандартни спални с крака (дървени или метални), с повдигащ механизъм (за складиране на багаж), с чекмеджета отдолу (така ще си спестите събирането на прах отдолу и досадното му обиране), така и да изберете нещо по-ексцентрично като спалня с пилони и балдахин или спалня на колелца (при ограничено пространство е добро решение, половината от леглото влиза под другата половина и заема двойно по-малко място).

Може да сложите и ракла в горната част на леглото, с която ще осигурите още повече място за вашите дрехи и вещи. Таблата до главите може да бъде дървена или облицована (с текстил, кожа – за още по-голям комфорт).


3. Ще има ли нощни шкафчета?

Ако да, колко и как ще са разположени – прикрепени за леглото (за по-голяма устойчивост) или самостоятелни (трябва да са по-големи и масивни, за да не ви изненадат с падането им при отварянето на чекмеджетата). Ще има ли чекмедже (или няколко) и допълнителна полица към нощните шкафчета, за да имате място къде да сложите телефон, часовник, очила или книга евентуално.

10 въпроса преди обзавеждането на мечтаната спалня

4. Какъв ще е гардеробът?

Дву-, три- или четирикрилен гардероб – вариантите са няколко. Трябва да решите и какви врати ще сложите – обикновени на панти, сгъващи и издърпващи се по средата (внимавайте, остава едно сляпо място в края на механизма) или с плъзгащ механизъм, ако нямате достатъчно място пред гардероба.

Има и доста интересни механизми, които може да вградите вътре в самия гардероб – газов лифт (чрез лост се изтегля падаща поставка за закачалки), изтеглящ лост, падаща закачалка, механизми за панталони, механизми за вратовръзки и шалове (ако имате много такива и ви е трудно да ги подреждате и съхранявате). Решете и каква част от гардероба ви трябва да бъде с рафтове, чекмеджета (подходящи за бельо или чанти) и закачалки.

5. Скрин и огледало – какво и къде?

Има възможност да са наедно или да са поотделно, разположени дори и на различни места в стаята. Но за по-голяма функционалност е за препоръчване да са едно под друго, за да може да се обслужвате лесно (гримиране, сушене). Скринът или комодът е добре да е с поне четири чекмеджета и да стига до корема ви.

10 въпроса преди обзавеждането на мечтаната спалня

6. От какъв материал ще бъдат направени мебелите?

Вариантите са няколко: ПДЧ (бюджетен и практичен вариант), МДФ (по-добра визия), масив (изцяло от дърво, излиза и по-скъпо, но изглежда наистина масивно и красиво), желязо (желязната рамка на леглото ще ви осигури наистина неповторимост и стил).

7. Какъв цвят ще бъдат мебелите?

Тук всичко е въпрос на предпочитание – едноцветни, комбинация от няколко цвята, дървесни тонове, бледи нюанси или наситени цветове. Само трябва да съчетаете цветовете на мебелите с цветовете на стените, за да няма комичен ефект накрая.

8. Осветление – какво и колко?

Ще имате ли полилей (и с колко крушки), нощни лампи, скрито осветление, лед ленти вътре в гардероба (за по-голяма видимост при избор на тоалет, а и за повече уют и стил)? Всичко е въпрос на визия.


9. Откъде ще поръчате мебелите?

Ще заложите на стандартни модули от големи вериги мебелни магазини (може да ги разгледате на място в точния им вид) или ще се доверите на мебелист да ви изработи по поръчка (при този вариант може да направите всичко, което искате, стига да му обясните точно или най-добре да му начертаете, включително и размерите са каквито вие искате; при избора на цвят от мостра обаче трябва да проявите фантазия и да си представите крайния изглед; и стискайте палци да сте се разбрали правилно и да сте попаднали на коректен човек, който няма да ви забави със срока на изпълнение).

10. И последно

Решете как ще се прикривате от любопитни съседи – пердета, текстилни щори, ролетни щори – разликата е във функционалността, степента на закриване, начина на поддръжка, външния вид.

След като си отговорите на тези 10 въпроса сте готови за действие. Ще ви чака малко работа, повече нервички и още повече парички. Най-важното в крайния резултат обаче си остава това, дали сте сътворили спалнята, за която сте си мечтали.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *