Заплахата Ковид-19 вече е световна пандемия. Стотици хиляди са болните, а ежедневно десетки хора от различни точки на планетата губят живота си след усложнения, предизвикани от коронавируса.

В същото време социалните мрежи изобилстват от огромно количество непроверена – грешна или дори вредна информация. Множеството непотвърдени факти, както и прекалено многото митове в онлайн пространството, принудиха Световната здравна организация да говори за бързо разрастваща се „инфодемия“.

Терминът описва огромното изобилие от информация – както вярна, така и невярна, която обаче затруднява хората в усилието им да намерят надеждни източници. Няма нужда от страх, нито от неглижиране, а от адекватна информация, категорични са от СЗО.


В морето от тази „инфодемия“ днес ви предлагаме 10 развенчани мита за Ковид-19, които Световната здравна организация разпространи.

1. Мит: Студеното време може да убие коронавируса

Истина: Няма причина да се смята, че студеното време може да убие новия коронавирус или друго заболяване. Нормалната температура на човешкото тяло остава около 36,5°C до 37°C, независимо от външната температура или времето.

2. Мит: Горещ душ може да предотврати заразяване

Истина: Вземането на горещ душ няма да ви попречи да хванете Ковид-19. Нормалната ви телесна температура остава около 36,5°C до 37°C, независимо от температурата на вашата баня или душ. Най-добрият начин да се предпазите от Ковид-19, е като често миете ръцете си. По този начин елиминирате вируси, които може да са попаднали върху тях.


3. Мит: Ковид-19 идва от стоки, произведени в Китай

Истина: Въпреки че коронавирусът може да остане върху повърхности за няколко часа или до няколко дни (в зависимост от вида на повърхността), е малко вероятно вирусът да се задържи върху повърхността, след като тя бъде преместена и изложена на различни условия и температури.

4. Мит: Ковид-19 се предава чрез ухапвания от комари

Истина: Към днешна дата няма информация или доказателства, които да подсказват, че новият коронавирус може да се предава от комари. Ковид-19 е респираторен вирус, който се разпространява главно чрез капчици, генерирани, когато заразен човек кашля или киха, или чрез капчици слюнка или секрет от носа.


5. Мит: Сешоарите за ръце убиват коронавируса

Истина: Не. Сешоарите за ръце не са ефективни при убиването на Ковид-19.

6. Мит: Домашните любимци разпространяват Ковид-19

Истина: Понастоящем няма доказателства, че домашните любимци като кучета или котки, могат да бъдат заразени с новия коронавирус. Въпреки това, винаги е добра идея да миете ръцете си със сапун и вода след контакт с домашни любимци. Това ви предпазва от различни често срещани бактерии като ешерихия коли и салмонела, които могат да се предават между домашните любимци и хората.


7. Мит: Ваксините срещу пневмония предпазват

Истина: Ваксините срещу пневмония не осигуряват защита срещу коронавируса. Той е толкова нов и различен, че се нуждае от собствена ваксина.

8. Мит: Физиологичен разтвор предотвратява заразата

Истина: Не. Няма доказателства, че редовното използване на физиологичен разтвор за носа предпазва хората от инфекция с коронавируса.


9. Мит: Ковид-19 влияе само на по-възрастните хора

Истина: Хората от всички възрасти могат да бъдат заразени от Ковид-19. Възрастните хора и тези с предишни медицински състояния (като астма, диабет, сърдечни заболявания) изглежда са по-уязвими от това да се разболеят тежко от вируса.

10. Мит: Антибиотиците лекуват Ковид-19

Истина: Не, антибиотиците не действат срещу вируси, а само срещу бактерии. Ковид-19 е вирус и следователно антибиотиците не трябва да се използват като средство за превенция или лечение. Ако обаче сте хоспитализирани заради Ковид-19, може да получите антибиотици, тъй като е възможна бактериална коинфекция.

Със сигурност има много повече от 10 мита за Ковид-19, които могат да бъдат развенчани. Ако и вие попаднете на съмнителни информации, свързани с коронавируса, споделяйте в коментарите всичко, което ви се е сторило с колеблива достоверност. За да избегнем паниката, е важно да се доверяваме само на потвърдени източници (като Световната здравна организация).
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.