Пролетта пукна, природата се раззелени, цъфтят дръвчета и треви. Много поетично звучи, вероятно заради приятното пролетно слънце. Леко ни е омръзнало от тежките зимни манджи, затова гледаме да се хванем за зеленко. Салати, леки ястия, вкусотии…

Една от тях е копривата – жарка, жилеща, пареща, но тооооолкова вкусна. Може да си я приготвим под всякакви форми – на супа, на каша и какво ли още не. Освен вкусна, тя е и изключително полезна.

Копривата е източник на бета-каротин, витамини А, С, Е, К, желязо, калций, фосфати и минерали. Тя съдържа и повече витамин С от някои култивирани растения и диви билки като маруля, броколи, спанак, карфиол, зелен фасул и др.

Копривата има високо съдържание на незаменими аминокиселини. Свежите листа на растението са добър източник на витамини, минерални соли – калций, манган, желязо, калий, цинк, магнезий и мед, ферменти, хлорофил и багрилни вещества.

Освен здравословни ползи и вкусна храна, копривата може да ни помогне да се справим с някои козметични проблеми, които ще ни направят по-красиви. Екстрактът от коприва е широко използван за подмладяване и разкрасяване. Приложенията и ползите от тази билка, като че ли са безкрайни. Представяме ви 10 факта за копривата, които вероятно не знаете.

1. В градината младата и свежа коприва може да бъде отлична съставка на градинския компост. Може да се превърне и в хранителен течен разтвор за насажденията.

2. От копривата може да се направи ръчна хартия.

3. Паренето на копривата се дължи на дразнещи химикали в листата и стеблото, които се активират, когато растението влезе в контакт с кожата. Когато власинките или бодилчетата на парещата коприва се допрат до болезнена/схваната част на тялото, те всъщност могат да намалят първоначалната болка. Учените са на мнение, че копривата прави това чрез понижаване на дразнещите химикали в тялото, намесвайки се в предаването на сигналите на болка в тялото.

4. Хубаво е да имате коприва във вашата градина. Тя е важен източник за пчелите и поддържа живота на още над 40 вида насекоми, включително пеперуди.

5. Копривата има мъжки и женски цветове, които идват от различни растения. Има между 30 и 45 вида коприва, главно многогодишни растения, като най-известният представител е обикновената коприва.

10 факта за копривата, които вероятно не знаете

6. Копривата помага срещу подагра, артрит, простуда, някои алергии, астма, хроничен бронхит, ставни заболявания (артрит, ревматизъм), мускулни болки, бъбречни, чернодробни, жлъчни заболявани и много други.

7. Английската дума за коприва (nettle) идва от староанглийската дума за игла – препратка към нейните жилещите листа. В Шотландия традиционно правят чаршафи и покривки от коприва. Те са с характерен жълтозелен цвят, който се получава от корените на растението.

8. В 100 грама коприва се съдържат: калории – 42; общо мазнини – 0.11 г, холестерол – 0 мг, общо въглехидрати – 7.49 г, фибри – 6.9 г, захари – 0.25 г, белтъчини – 2.71 г, вода – 87.67 мл.

9. Прието е, че конете, които се хранят с коприва, имат красива, лъскава козина. Затова животновъдите често я включват в менюто на животните. В Швеция пък хранят кравите с коприва, за да се увеличи производителността на мляко.

10. През първата Световна война копривата е използвана като заместител на дефицитния памук и от нея са тъкани униформите за германската армия. Първата употреба на растителното влакно на коприва в изработката на дрехи може да се проследи чак до бронзовата епоха.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *