10 от най-полезните храни

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

10 от най-полезните храни

Лято е, а това е сезонът, в който и жените, и мъжете се впускат в неравна битка с натрупаните през студените дни подкожни тлъстинки. На помощ в този момент идват ценните съвети на онези диетолози, които могат да ни дадат най-точната рецепта как, без да гладуваме и с минимални усилия, да свалим излишните килограми. Тук някъде се намесват и полезните храни, обявени от учените за най-добрия приятел в едно подобно начинание.

Естествено няма 100% точни критерии за определянето на най-полезните храни. Тези, които попадат в класацията на 10-те най-полезни, обаче са истински доставчици на жизнена енергия, като освен това са пълни с витамини, антиоксиданти и други ценни хранителни вещества. За тях специалистите по хранене и диети твърдят, че, ако заместим някои от вредните храни, които сме свикнали да ядем ежедневно, с тези полезни продукти, съвсем скоро ще забележим разлика в това колко по-добре се чувстваме, а и изглеждаме.

1. Зехтин

10 от най-полезните храниЗехтинът съдържа мононенаситени мазнини, които имат няколко отлични здравословни ползи, като най-важните са, че понижават риска от сърдечни заболявания и рак. Тайната на известната средиземноморска диета е, че хората в тази част на света си набавят предимно мононенаситени полезни мазнини, като тези в зехтина, и по-малко наситени и транс мазнини, което води до по-ниска заболеваемост от сърдечни заболявания, атеросклероза, диабет, рак на дебелото черво и астма. За да се възползваме от пълните ползи от зехтина, е добре да купуваме екстра върджин – той съдържа най-много полифеноли и е най-малко преработван.

2. Пълнозърнест хляб и ориз

10 от най-полезните храниМного хора избягват въглехидратите, защото според общото мнение от тях се дебелее, но те са много важни за поддържането на енергийното ниво. Не трябва да забравяме и за продуктите от натурални зърна, които съдържат много растителни влакна. Те помагат да се намали нивото на холестерола, понижават риска от сърдечно-съдови заболявания, рак на правото черво, камъни в жлъчката, диабет и затлъстяване. Те са жизнено важни и за работата на червата, които с възрастта стават по-малко активни.

СЛЕДВАЩА СТРАНИЦА


Коментари

1 2 3
Сподели

Коментари