Азия е най-големият и най-населеният континент на Земята. Тя покрива 8,6% от земната повърхност (или 29,4% от континенталната ѝ част) и има население, надхвърлящо 4 милиарда души. Това представлява около 60% от човешката популация. Взимайки предвид размера и разнообразието ѝ, Азия е топоним, датиращ още от древността – повече е като културна концепция, обединяваща различни региони и хора, отколкото еднородно цяло.

Най-голяма държава на континента е Русия, а най-малка държава – Малдивите. Най-висока точка е връх Еверест 8 848 m (Китай/Непал), а най-ниската – Мъртво море 420 m под м.р. (Израел).

Азия е дом на стотици езици, групирани в няколко големи езикови групи. Съществуват и няколко изолирани езика, сред които най-големи са японският и корейският. В някои азиатски държави има повече от един официален език.

По данни на справочника Етнолог в Индонезия има над 600 езика, в Индия над 800 и във Филипините над 100. На континента се говорят 23 от 30 най-говорени езика в света, като само владеещите мандарински китайски като майчин или първи чужд надхвърлят 1 милиард. Арабският се владее от от над 220 милиона, но по-голямата част от използващите го са в Африка. Руският продължава широко да се използва в страните от бившия Съветски съюз, а английският е официален език в няколко азиатски държави.

За съжаление за по-голямата част от нас най-красивите места по света съществуват само на снимки. Без значение дали сте от тези, които ще се задоволят само със снимките, или от тези, които ще ги видят с очите си, ето 10 от най-красивите места в Азия.

10. Исфахан
Иран

10 от най-красивите места, които да посетите в Азия

Исфахан е град в Иран, административен център на едноименна провинция. Отстои на 340 км от столицата Техеран. Градът е бил столица на Персийската империя по времето на династията на Савафидите между 16-ти и 18-ти век. Исфахан се намира в абсолютния географски център на страната и заема средата на Иранското плато, при надморска височина от 1574 м.

Градът e на 2500 години и има много стари градини и някои от най-големите забележителности в Иран. Особено отличителни са Чахар Бак, Петъчната джамия, Имамската джамия, Шейх Лотфула. През XI-ти век,в Исфахан е живял и работил известния философ и лекар Авицена.

9. Масада
Израел

10 от най-красивите места, които да посетите в Азия

Масада е археологически обект в Източен Израел с останки от древни дворци и укрепления. Разположен е на скално плато в източния край на Юдейската пустиня, издигащо се над Мъртво море.

Според историка Йосиф Флавий крепостта Масада е изградена от Ирод Велики през 37 – 30 г пр.н.е. за собствено укриване в случай на бунт на еврейския народ или външно нападение от страна на Египет. В крепостта винаги присъствал военен гарнизон и имало големи складове с храни и оръжия.

Античният град е известен с масовото самоубийство през 73 г. на еврейските въстаници – сикарии, обсадени там по време на Първата юдейско-римска война. Същата тази 73 г. по нареждане на императора бил сринат от римските легиони в Египет ихрама в Леонтопол.


8. Убуд
Бали, Индонезия

10 от най-красивите места, които да посетите в Азия

Убуд е разположен в централната част на атрактивния остров Бали в Индонезия. Преди векове в продължение на 100 г. Убуд е бил „царски град”. Местните владетели се наричат Джокорда или Агунг и до ден днешен техните потомци обитават дворците на предшествениците си.

7. Храмът Танах Лот
Бали, Индонезия

10 от най-красивите места, които да посетите в Азия

Храмът Танах Лот е една от най-значимите забележителности на Бали. Разположен е в югозападното крайбрежие на острова, построен на върха на една оголена скала, издигаща се в близост до брега, насред непрестанния плясък на вълните. Именно подари това е наречен Танах Лот – „Земя в средата на океана“.


6. Островите Раджа Ампат
Индонезия

10 от най-красивите места, които да посетите в Азия

Раджа Ампат, още наричан Рая на Земята е архипелаг състоящ се от над 1500 малки островчета, плитчини, коралови и пясъчни рифове, популярен с огромното си био разнообразие. Водите му са обитавани от над 1000 вида риби, 537 вида корали и 699 вида мекотели. Част е от резервата „Бърдс Хед”.

5. Борободур
Ява, Индонезия

10 от най-красивите места, които да посетите в Азия

Боробудур или Барабудур е будистки Махаяна монумент, изграден IX век близо до Магеланг, Централна Ява, Индонезия. Комплексът обхваща шест квадратни и три кръгли платформи разположени една върху друга. Те са украсени с 2672 релефни пана и 504 Буда статуи. Главният купол, намиращ се на най- горната платформа е заобиколен от 72 Буда статуи, поставени във вътрешността на ажурни ступи.

Данните сочат, че Боробудур е изоставен при упадъка на будистките и хиндуистките кралства на Ява през XIV век при настъпването на исляма. Съществуванието му става известно за света през 1814г благодарение на сър Томас Рафълс, британски губернатор на Ява. Местните хора му подсказали къде да намери монумента. Оттогава паметникът преминава няколко реставрации. Последната извършена между 1975 и 1982г. съвместно от правителството на Индонезия и Юнеско. След това Монументът е включен в списъка на световното културно и природно наследство на Юнеско.


4. Тадж Махал
Индия

10 от най-красивите места, които да посетите в Азия

Тадж Махал е мавзолей в град Агра, Индия, построен от моголския владетел Шах Джахан в памет на любимата му съпруга Мумтаз Махал. Смятан е за най-бляскавия паметник на моголската архитектура, съчетаваща ислямски, индийски и персийскиелементи. През 1983 г. е включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Той е смятан за една от най-красивите сгради в света и стои като символ на вечната любов.

Въпреки че централната сграда с известния си бял купол е най-популярният образ на Тадж Махал, съоръжението представлява много по-голям комплекс от функционално свързани сгради.

3. Пещерите на Аджанта
Индия

10 от най-красивите места, които да посетите в Азия

Аджанта или Пещерите на Аджанта е будистки храмово-манастирски пещерен комплекс в щата Махаращра, Индия. През 1983 година е обявен от ЮНЕСКО за обект на световното културно наследство и е под защита. Има форма на подкова с 30 пещери, издълбани в скали, с колони, скални релефи, живопис и статуи на Буда. Те разкриват много от митовете и легендите на будистката митология и показват обществения живот в неговото разнообразие.

Храмовете са изсечени в скалите в продължение на няколко столетия – от III до VII век. Най-интензивното строителство е проведено в V век (462—483 г.). В това време са създадени най-съвършените образци на скулптурата и живописта на Аджанта.


2. Джайпур
Индия

10 от най-красивите места, които да посетите в Азия

Джайпур е град в Индия, столица на щата Раджастан. Наричат го още „розовия град“, заради необичайния розов цвят на камъка, използван в строителството му.

Намира се в северозападната част на страната и заема обща площ от 200,40 км², а населението му е 3 324 319 жители (2005 г.). Основните забележителности на града са свързани главно с ненадминатите шедьоври на древната индийска архитектура.

1. Bunaken Marine Park
Индонезия

10 от най-красивите места, които да посетите в Азия

Националният парк Bunaken се намира в северната част на остров Сулавеси, Индонезия. В близост до Кораловия триъгълник, местообитание на 390 вида корали, различни видове много риба, мекотели, влечуги и морски бозайници. Паркът е представител на индонезийските тропически водни екосистеми, състояща се от морска трева равнина, коралов риф, и крайбрежните екосистеми. Номиниран в класацията за най-добрите места за гмуркане.

Снимки: Conde nast travelerКоментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *