Този септември, все още в морския сезон, режисьорът Стивън Спилбърг ни кани да изживеем отново на големия екран филмът, превърнал се не само в емблема за жанра „летен блокбъстър“, но и за киноизкуството като цяло – „Челюсти“.

Този път обаче всички кинофенове ще имат и уникалната възможност за първи път да го видят, както никога досега – в един от най-отличителните формати за кино – IMAX.

Базиран на едноименния роман на Питър Бенчли, „Челюсти“ разказва за жителите на курортно американско градче, което е изправено пред немислим ужас: в крайбрежните води се появява акула убиец. Местният шериф Мартин Броуди (Рой Шайдър) иска да затвори плажовете, но кметът отказва, от страх, че липсата на приходи ще се отрази пагубно на града.


Правейки своя дебют на големия екран, филмът чупи всички боксофис рекорди, превръщайки се в първия летен блокбъстър и променяйки киноиндустрията като цяло.

Признат за един от шедьоврите на седмото изкуство, „Челюсти“ не е изгубил и частица от ефективността си въздействието си върху публиката и до днес продължава да е също толкова страховит и релевантен.

Не пропускайте „Челюсти“ от 2 септември, ексклузивно в кината и IMAX, а в дните преди премиерата © Мустак • Мъжката зона ви дава шанс да спечелите двойни кинобилети за филма. Попълнете формата за регистрация, отговорете на въпроса до 10 часа на 2 септември и бъдете готови за награда. Успех!


Дни преди официалната премиера на ремастерираната версия „Челюсти“ у нас поглеждаме зад кулисите на продукцията. Ето 10 любопитни факта за актьорите, сюжета и тайните детайли около лентата. А тук е скрит и отговорът на въпроса.

1. Стивън Спилбърг не бил първият избор за режисьор на филма „Челюсти“. Първоначално това бил Дик Ричардс, който бил уволнен след среща с продуцентите и представители на студиото, на която обявил, че отварящата сцена на филма трябва да започва с камерата, излизаща от водата, показваща града, след това кит (вместо акула), който се показва от океана. Продуцентите заявили, че те не правят „Моби Дик“ (1956) и няма да работят с някой, който не знае разликата между кит и акула.

2. По време на снимките Стивън Спилбърг прекарва поредица безсънни нощи, ужасявайки се, че ще бъде уволнен от продукцията. Той си донася възглавница от дома, под която държи стрък целина, тъй като ароматът ѝ го успокоява.

3. Сценаристът на филма – Карл Готлиб, споделя, че една от ключовите реплики във филма – „Ще ти трябва по-голяма лодка”, изречена от ужасения Рой Шайдър, не била включена в скрипта, а той я произнася спонтанно по време на снимките.

4. Главните актьори във филма Робърт Шоу и Ричард Драйфус не можели да се понасят в реалния живот и се карали през цялото време, което довело до много добри сцени на напрежение и хапливи реплики по време на снимките между героите им Хупър и Куинт.

5. Режисьорът Стивън Спилбърг кръщава акулата във филма „Брус“ на името на своя адвокат.


6. За целите на продукцията били изработени три механични акули „Брус“, всяка с различна функция. Едната била с отворена лява страна, втората – с отворена дясна, а третата била с цяло тяло. Всяка от тях струвала (ориентировъчно) около $250 000.

7. Когато от Universal виждат заснетия и финализиран филм, са повече от доволни от крайния резултат и започват масирана ТВ кампания, която е на безпрецедентната стойност от $700 000.

8. Премиерата на филма „Челюсти“ в САЩ е на 20 юни 1975 г. Първоначално е било планирано да дебютира в кината на Коледа 1974, но тъй като снимките на филма закъснявали, била отложена. По онова време лятото бил периодът, в който били кинопремиерите на най-нискобюджетните и слаби продукции, тъй като тогава посещаемостта била по-слаба заради факта, че американците предпочитали да прекарват времето си навън. Но филмът бил толкова добър и набрал такава популярност, че зрителите се „гмурнали“ в кината, за да го гледат, превръщайки в най-касовия филм на всички времена към онзи момент и първият, чиито печалби в бокс офис минава $100 млн. Това заедно с факта, че филмът е гледан от повече от над 67 млн. души, ражда термина „летен блокбaстър”.

10 любопитни факта за кинокласиката "Челюсти"

9. След като филмът дебютира на големия екран, вълна от паника залива публиката, което води до редица инциденти в страната. При един от тях плажът в Южна Калифорния е разчистен от спасителите заради сигнал за акули, които впоследствие се оказват делфини.

10. Авторът на книгата „Челюсти“ Питър Бенчли споделя, че ако е познавал по-добре истинската природа и поведение на акулите, никога нямало да напише романа.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.