Единствената разлика между щастливите и нещастните хора е, че първите умеят да се обичат.

Те знаят, че каквото и да се случва около тях, колкото и пъти да паднат, колкото и хора да изгубят по пътя си, никога няма да останат сами, защото имат себе си!

Ако и вие искате да влезете в групата на щастливите, днес ви представяме първите няколко крачки – 10 начина да обикнем себе си.

1. Поставете себе си на първо място!

Не става дума за егоизъм, а за самооценяване. Оценете здравето, спокойствието и щастието си подобаващо. Ако вие не сте спокойни, щастливи и уравновесени, няма да успеете да помогнете на близките си, да бъдат такива. Научете се да се грижите достатъчно добре за себе си, защото няма как да дадете на човек това, което вие самите не притежавате. И знайте, че любимите ви хора искат да ви видят щастливи, повече отколкото искат да им помогнете с домашните задължения, с някой съвет или услуга.

2. Слушайте се!

„Говорете със себе си, както бихте разговаряли с някой, когото обичате.“
(Брейн Браун)

Най-дългата ви връзка ще бъде тази със самите вас! Диалогът в главата ви никога няма да спре. Време е да започнете да се изслушвате и разбирате. Точно както правите със семейството, приятелите и любимите си. Нямам предвид да си говорите сами, а да следите какво ви минава през ума в определени ситуации. Следващия път, когато сте щастливи, тъжни, ядосани, горди или усещате страх от нещо – абстрахирайте се за момент и се опитайте да наблюдавате в каква посока вървят мислите ви. Ако сте горди от нещо, поощрявате ли се или по-скоро си мислите, че можете повече? Ако сте ядосани, мислите ли си как всичко ще мине или само подклаждате яда си? Наблюдавайте мислите си, решете кои ви карат да се чувствате добре и кои ви натъжават и започнете да ги контролирате. Който контролира мислите си, той контролира и живота си!

3. Вземете огледалото!

„Потърсете любовта, така че първо да я намерите вътре в себе си. Научете се да живеете със себе си, това място във вас, което е вашият истински дом.“
(Рави Шанкар)

Много лесно на пръв поглед упражнение. Взимате огледало и докато се оглеждате, си повтаряйте, че сте красиви, че сте горди от себе си, че се приемате такива, каквито сте, и че се обичате. Опитайте! По-трудно е отколкото изглежда, нали? Хората, които не изпитват истинска любов към себе си, говорейки си тези напълно нормални неща, които със сигурност често казват на близките си, изпитват трудности с това упражнение. Някои от тях си мислят, че лъжат, защото не могат да повярват, че изпитват такива чувства, други се срамуват от това, че някой (та дори и те самите) може да им каже нещо мило, а трети дори се разплакват. Надявам се да не сте от последните, но ако и на вас това простичко упражнение ви е накарало да се чувствате некомфортно, то е добре да започнете да го правите ежедневно. След време ще усетите разликата в емоциите си към себе си и в момента, в който хванете огледалото, ще имате нужда да си кажете всичко това. Няма нещо по-естествено от това най-напред вие самите да се мислите за красиви, да се гордеете от себе си и да се обичате.

10 начина да обикнем себе си

4. Поставете си граници

Запомнете, никой не може да ви накара да се чувствате по определен начин, ако вие не му го позволите. Никой не може да ви накара да направите нещо, ако вие не искате да го правите. Във вашия живот важните сте вие, вашите желания и вашите чувства. Ако искате да кажете НЕ, кажете НЕ! Научете се да цените времето, усилията и емоциите си повече, особено когато са за някой друг. Виното в огромно количество е отровно за тялото ви, същото е и с добрината. Не тровете живота си, наслаждавайте му се!

5. Премахнете негативното от живота си

„Вие сте си самодостатъчни. Нямате какво да доказвате на никого.“
(Мая Анджелоу)

Разбирам, че колкото лесно звучи, толкова и трудно е всъщност. Но разберете, че нямате нужда от отрицание в живота си. Вие сте си достатъчно голям съдник и критик, за да прецените сами за себе си доколко можете или не можете да се справите с дадена ситуация. Нямате нужда от онзи „приятел“, който никога не ви подкрепя, когато говорите за мечтите си. Нямате нужда и от онзи, който винаги ви критикува, дори и когато сте успели. Има хора, който освен доброто ви настроение, крадат и от енергията ви, карайки ви да се чувствате зле, успяват да убедят себе си, че са по-добри. Нямате нужда от това. Същото важи и за връзките, който ви карат да се чувствате неоценени, и за работата, която ви подтиска.


6. Простете

Миналото, само по себе си, трябва да ви бъде поука, а не товар. Ако се тормозите с минали обиди, то е време да спрете! Приемете, че не може да промените това, което вече се е случило, и цялата енергия, която влагате, за да мислите за тази обида, единствено губи времето и ви отдалечава от мечтите ви. Докато мислите ви са обременени от гнева и обидата, никога няма да получите живота, който заслужавате, защото, задържайки такива отрицателни емоции, единствено доказвате, че не искате да бъдете щастливи.

7. Предизвиквайте се!

„Можете ли да си спомните кои бяхте, преди светът да ви каже кои трябва да бъдете?“
(Чарлз Буковски)

Голям бич на обществото ни е липсата на въображение стане ли дума за собствените ни мечти. Някъде между възпитанието и създаването на социална среда, в нас се създават определени ограничения на ума. Колкото и успехи да постигнете, когато това не е вашата мечта, вие няма да почувствате онази гордост от себе си, която заслужавате. Така че, спрете да си губите времето и енергията, живеейки чужд живот. Вземете лист и химикал и опишете начина, по който си се представяте, в най-добрата си светлина. Започнете с малки цели – да отделяте по 2 часа на седмица за любимо хоби, да спрете да отделяте толкова време на социалните мрежи или да започнете да правите по 20 коремни преси всеки ден. След време ще усетите как чрез тези малки на пръв поглед предизвикателства, придобивате увереност, че можете да се справите с всичко и докато се усетите, вече ще планувате началото на нов бизнес или организирате мечтаната почивка.

10 начина да обикнем себе си

8. Обогатявайте се!

“Никога не е късно да бъдеш този, който си могъл да станеш.”
(Джордж Елиът)

Знанията, опитът, вътрешният мир изграждат самоувереност. Така че инвестирайте в това. Отделяйте време, за да четете повече книги, да гледате повече образователни филми. Инвестирайте в езикови курсове, семинари за самоусъвършенстване и дори във време, прекарано сред хора, на чийто ум се възхищавате. Отделяйте време и усилия, свързани със здравето и външния си вид. Ако днес започнете да се храните здравословно или си наложите да тренирате, след 1 година ще успеете да видите резултата, след 10 години ще сте благодарни за цветущото си здраве и липса на болести. Това са едни дългосрочни инвестиции, които създават у вас самоувереност, дори само заради самия процес.

9. Бъдете благодарни!

Замисляли ли сте се колко хора са щастливи с много по-малко от вас и представяте ли си колко доволни от живота биха били, ако имаха това, което вие притежавате в момента? Превърнете благодарността в рутина, записвайте или си казвайте 3 неща, преди да заспите, за които сте благодарни през изминалия ден. Не е задължително да е нещо голямо. „Благодарен/а съм, че днес се събудих“ също е вариант. Бъдете благодарни и за лошото. Ако никога не сте опитвали нещо горчиво, мислите ли, че щяхте да разберете кое е наистина сладко? Истинският чар на живота, който живеем, е във всички малки предизвикателства, които се изпречват на пътя ни, за да ни докажат, че можем да се справим с тях и да бъдем по-добри.

10. Приемете хората!

„Казвам си: „Ти си смела, ти си блестяща и си красива. Няма да оставиш думите на другите хора да те засегнат“.“
(Ашли Греъм)

От вас зависят вашето щастие, вашето спокойствие и вашите успехи. Но не бъркайте вашия живот с този на хората около вас. Вие нямате силата да промените човека срещу вас. Колкото по-рано го осъзнаете и приемете, толкова по-лесен ще бъде пътят ви към щастието. Отношенията ви с хората са двустранен процес. Ако някой иска да ви нарани, да ви огорчи, да си тръгне от вас, вие единствено може да изберете как да реагирате на дадената ситуация. Не се ядосвайте излишно, заради действията на хората около вас само защото според вас не са правилни. Всеки е различен и това е причината животът да е толкова цветен. В момента, в който приемете хората такива, каквито са, те ще ви отвърнат със същото.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *