Според 8-годишно проучване на двойки от различни нации и вероизповедания, проведено от учените на Харвардския университет, уредените бракове в 21 век имат 80% по-голям шанс да просъществуват, от тези по любов.

Броят на разводите в Арабския свят, Египет и Индия е с 98% по-нисък в сравнение със западния свят. Там младите двойки нямат право не само да изберат партньора си, но и да го напуснат и за да търсят любовта другаде. Вероятно заради принудата, в крайна сметка между тези двойки се формира привързаност и доверие и над 70% от тях живеят щастливо.

10 любопитни факта за любовта и брака у нас и по света

На другия полюс е моделът за връзка на модерния западен човек. Забързано ежедневие, фокус върху кариерата, огромно разнообразие от възможности и типове връзки, пълна свобода в избора на партньор, липса на морални ограничения за вида връзка, егоцентрично отрицание на ежедневните компромиси и непрекъснато нарастващо очакване, че зад ъгъла чака по-подходящия избор.


Затова в модерния западен свят осъществяването на пълноценна връзка става все по-трудно, броят и продължителността на обвързаността намаляват драстично, докато броят на разделите и разводите расте в обратна пропорция, отношенията стават все по-странни, а темите табу в любовта – все по-малко. Днес ви предлагаме 10 любопитни факта за любовта и брака у нас и по света.

1. Най-голямата регистрирана възрастова разлика между младоженци е на малайзийски граждани. 20-годишната булка казва “да” на своя 103-годишен избраник.

2. Рекордът за най-много бракове се държи от американка. За 88 години живот тя сключва 29 брака, като най-краткият от тях продължава 19 дни, а най-дългият- 7 години.

3. За двойката с най-продължителен брак се смятат двама китайци. Техният брак продължил цели 90 години, а следите от него са общо 60 деца, внуци и правнуци. В България този рекорд се държи от патриархална двойка от Драгоман, които са заедно цели 80 години.

4. Поради застаряване на населението в България, 2013 година е рекордна за отбелязване на златни сватби. Само в Харманли в Деня на християнското семейство 27 двойки отпразнуваха едновременно 50-годишния си юбилей.


5. Средният брой сватби в България през последните 5 години варира около 30 000 на година, което е с 60% по-малко от броя на сватбите преди 20 години.

6. Най-често мъжете предлагат брак по коледните и новогодишни празници. В последните години се наблюдава тенденция кавалерът да коленичи с пръстен пред своята избраница и на 14 февруари.

7. Най-много българи се женят през месец май, а следващият най-предпочитан е септември.

8. Най-много разводи са регистрирани при хора на възраст между 40 и 49 години. На тази възраст са прекратили своя брачен съюз 39.6% от мъжете и 31.4% от жените.

9. Най-много бракове на глава от населението се сключват в Кърджали, а най-малко – във Видин. За изминалата година във Видинска област са регистрирани само 146 брака.

10 любопитни факта за любовта и брака у нас и по света

10. България е на последно място по индекс на щастие и брой сключени бракове в Европейския съюз – два факта, които сигурно имат връзка помежду си. За сметка на това страната ни е на първо място по брой на извънбрачни деца.

На кастингите на “Женени от пръв поглед” се явиха около 1000 души, като с малко преимущество бяха мъжете пред жените. Средната възраст на кандидатите е 27 години, а най-голям брой са тези, които са родени в други градове, но живеят и работят в София. Над 80% от явилите се на кастинг са със стабилна професия, реализирани в своята област. Тези факти означават, че в българия има огромно количество млади хора, които или не могат да започнат връзка с подходящ партньор, или не знаят как да я задържат.

Затова научният и социален експеримент “Женени от пръв поглед” има особено голяма стойност и предлага нестандартен подход към един от най-големите проблеми на обществото ни – задълбочаващата се демографска криза, породена, от една страна, от емиграционните вълни, и от друга, от трудността да се създават трайни връзки и деца.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.