Нежна, чувствена, носталгична, извираща от душата музика… Това е португалското фадо.

Не можем да си представим Португалия без атмосферата на „casa do fado“ (фадо къщите) – малки ресторантчета, разположени почти едно до друго, където всяка вечер започва една емоционална среща с португалското фадо.

Днес ще се потопим в атмосферата на Португалия и ще послушаме музика… Представяме ви 10 от най-емблематичните фадо изпълнители.


1. Амалия Родригеш

Наричана още „гласът на Португалия”, тя прави фадото достояние на света. За нея казват, че е най-великата фадо певица за всички времена. Тя успява да трансформира традиционното фадо в близка до хората песен за душата, тъгата, носталгията, любовта. Амалия Родригеш умира през 1999 година, отдала повече от петдесет години от живота си на фадото.

2. Селеще Родригеш

По-малката сестра на Амалия също посвещава живота си на фадото. Тя пее до 95-годишна възраст.

3. Мариза

За наследничка на Амалия португалците считат другата звезда на съвременното фадо – Мариза. Ирония на съдбата е първият голям успех на Мариза – тя пее като гост-изпълнител на концерт, посветен на Амалия и с това бележи началото на звездната си кариера. Концертира с огромен успех по целия свят, а през 2000 г. е удостоена с наградата „Гласът на Фадо.“ Българската публика също е изживяла радостта от срещите си с Мариза.


4. Мария Изабел Ребело Коуто Круш Розета

Друга фадо звезда, също пяла у нас, е Мария Изабел Ребело Коуто Круш Розета, известна като Кука Розета. Кука е представител на новата вълна фадо изпълнители. Има и песни, които са фадо-суинг.

5. Жоана Амендоейра

Жоана е една от младите изпълнителки на фадо, силно повлияна от творчеството на Амалия Родригеш. Успява да даде на традиционното фадо повече емоция. Издала е осем албума, има успешни турнета в Европа, САЩ, Япония. През 2018 пее и на българска сцена.

6. Рикардо Рибейро

Той е един от най-добрите мъже изпълнители на фадо в света. В началото на 2020 г. последният му албум е номиниран за най-добър фадо албум за изминалата година, но Рикардо отказва да бъде включен в класацията, защото според него има други фадо албуми, заслужаващи внимание. Рибейро трябваше да пее в София тази година, но пандемията наложи отмяна на концерта му.

7. Камане

Камане e считан за лице на съвременното фадо, изключително емоционален и артистичен. Изданието на „Uma Noite de Fados“ е избрало Камане за най-представителния глас на новото поколение фадо, което му дава възможност да прави турнета в много от европейските държави.


8. Силвия Митева

Интересен факт: българката Силвия Митева се радва на особен интерес и е една от младите фадо надежди на Португалия. Има своя група и е в Топ 10 на фадо изпълнителите.

9. Дулсе Понтиш

Понтиш e сред най-забележителните фадо изпълнители. 50-годишната Дулсе съчетава фадо с елементи от португалския фолклор. Композира, пише текстове на песни, има дуети с Андреа Бочели, Хосе Карерас, Каетоно Велозо.

10. Карлуш ду Кармо

С над 50-годишна кариера, син на един от известните фадо изпълнители, съвременник на Амалия Рудригеш. Съществено променя стила на фадо, изпълнявайки песни на един от големите лисабонски поети Ари душ Сантуш, който създава текстове специално за него. За пръв път португалски музикант е удостоен с Grammy за постижения от Латиноамериканската академия за изкуство и звукозаписна наука. През 2011 г. той участва като кандидат за класифицирането на Фадо като обект на световното наследство.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *