Животът върви много бързо, често е интересен, често – скучен, но никога не чака никого и много хора изпадат бързо от вагона. По пътя се появяват много груби рани и мнозина просто искат да се откажат, когато стане твърде трудно. Мечтите им изчезват пред очите и те спират за вярват.

Но аз вярвам, че постоянството се отплаща в дългосрочен план. Всичко, от което се нуждаете, е промяна в перспективата, мотивация и желание да постигнете това, което искате. Понякога просто става толкова трудно, дори да издържим един ден. Точно тогава се нуждаем най-много от вдъхновение.

Филмите са били и все още са източник на мотивация за мнозина. Те имат силата да предизвикат нашите граници, да ни накарат да се зачудим за нашите разбирания и да ни залеят с мощни емоции. И чудесен начин да влезем в това мотивирано настроение е с няколко вдъхновяващи филма!


1. Недосегаемите
The Intouchables (2011)

Когато един младеж от бедно семейство, се замесва в живота на богат мъж в инвалидна количка, последното, което и двамата очакват, е забавното и непредсказуемо приключение и приятелство, което ще промени животите им завинаги. Филмът е една история с много поуки.

Да преживееш инцидент и да останеш завинаги в инвалидна количка… Звучи като нещо, което би спряло живота и забавлението ни завинаги, нали? А не трябва да е така! В този прекрасен френски филм се подчертава именно това – какъвто и да си, откъдето и да идваш, ако имаш голямо сърце и неспирна жажда за приключения и, ако детето в теб все още е живо, можеш да се насладиш на живота си без да позволяваш на нищо да те спира.

Никога не забравяй, че истинските ти приятели, ще са до теб и във веселите, и в тъжните моменти, подкрепяйки те. И най-важното е, че „няма значение кой си отвън, основното е кой си отвътре.“

2. Сред дивата природа
Into the Wild (2007)

Всеки един от нас има в душата си страстта за пътешествия. Искаме да избягаме надалеч, да видим всичко от света, да попием цялото знание и забавление, да живеем без граници и в края на живота да си кажем, че той е имал смисъл. Крис МакКендълс е имал същите мечти, когато е бил на 20-ина години. Младеж от заможно семейство, постоянно подтикван да учи, за да завърши колежа и да започне работа. Отегчен от този скучен начин на живот, той дарява всичките си спестявания, сменя си името на култовото Алекс Супертрамп и започва своето приключение из Аляска.

Филмът е адаптация на едноименната книга, която от своя страна е по действителен случай. Авторът на книгата проследява стъпките на Алекс/Крис и разговаря с хората, с които младежът се е срещал тогава. На първо четене звучи като поредната мечта на пътешественика, но уви… Крис МакКендълс губи живота си в Аляска, когато прекосява река Текланика и се установява в един изоставен бус в националния парк Денали. Когато единият килограм ориз, който си е подготвил, свършва, Крис се запътва по обратния път, само за да открие че реката вече е много по-пълноводна и бурна, и не може да премине през нея. Остава седмици в изоставения бус, в който накрая поема последния си дъх. И до ден днешен хора губят живота си, когато тръгват по стъпките му, за да стигнат до автобуса, който все още си стои на същото място.

Най-важната поука, която самия Алекс си взима от пътуването и си записва в един от тефтерите си, е, че „щастието е истинско само когато е споделено“.

3. Изкуплението Шоушенк
The Shawshank Redemption (1994)

Как бих могла да пропусна този!? Историите за бягство от затвора никога няма да се изчерпат, но малко остават култовите филми в този жанр. „Изкуплението Шоушенк“ е от 10-те най-добри филма на IMDB за всички времена.

Двама мъже в затвора се опознават и намират общ език за период от много години, като намират утеха и евентуалното изкупление чрез актове на доброта и благоприличие. Главният герой Анди Дюфрес (изигран от Тим Робинс) успява да извлече най-доброто от много лошата ситуация, в която попада – вкаран е в затвора за убийство, което не е извършил. Чрез постоянство той успява да постигне повече, отколкото някога е смятал за възможно.

Морган Фрийман играе другия главен герой и химията им е несъизмерима.

По време на един от най-ранните им разговори Анди казва: „Предполагам, че става въпрос за прост избор: да си зает да живееш или да си зает да умираш.“


4. Списъкът на Шиндлер
Schindler’s List (1993)

Втората световна война определено е извадила най-лошото у хората – Холокоста и цялата омраза срещу различните е най-силното доказателство. „Списъкът на Шиндлер“ несъмнено е най-добрият филм за Холокоста, правен някога. Просто няма друг, който да се сравнява с него. Труден е за гледане. Когато видите истинските зверства на нацистите, челюстта ви пада. Когато видите болката, през която са преминали всички невинни хора, единственото, което можете да направите, е да плачете.

Филмът разказва историята на нацисткия офицер Оскар Шиндлер, който тайно спасява стотици евреи от концлагерите. Феноменално мощен и ефективен в изобразяването на историческите зверства. Вярвам, че никой не може да запази очите си от сълзи, когато го гледа.

Учи ни, че можем да изберем какви да сме в живота. От една страна е Оскар Шиндлер, който избира да е добър и честен, вижда несправедливостта и се изправя пред нея. От друга страна е Амон Гот, който е избрал да е ядосан на невинните, да ги изтезава и убива, който сигурно осъзнава колко ужасно постъпва, но не иска да спре. Нека в живота сме повече като Оскар Шиндлер и никак като Амон Гот, нека позволяваме на доброто да излиза наяве от сърцата ни.

И разбира се, не бива да забравяме историята си, за да се учим от нея. Това е друга цел на подобни филми за Втората световна война.

Един хубав цитат е: „Това е иврит, от „Талмуд“ е. Пише: „Който спаси един живот, спасява целия свят.“ – Ицхак Щерн.

5. Форест Гъмп
Forrest Gump (1994)

Това е красива история за обикновен човек с добри намерения, който ненадейно се превръща във феноменално успешен мъж, просто като живее живота си, както чувства, че е правилно – прави нещата, които го правят щастлив.

Печели медали, става професионален играч на пинг-понг, започва да бяга, притежава огромна компания за обработване на скариди и вдъхновява хората от цялата страна.

Историята се върти около простата природа на Форест (Том Ханкс) и как той доказва, че не е нужно да си гений, за да постигнеш нещо велико в живота си. Всичко, което трябва да направиш, е да опиташ.

Любимата ми реплика от филма е: „Не съм умен човек. Но знам какво е любовта.“

6. Животът е прекрасен
Life Is Beautiful (1997)

Филмът на Роберто Бенигни за Втората световна война разказва за баща, който използва въображението си, за да защити сина си от ужасите на войната. Това не е филм за нацистите или Холокоста. „Животът е прекрасен“ е филм за любовта, оптимизма, смелостта и вътрешната сила.

Докато го гледате, преживявате емоции, които се изненадвате да изпитате за измислена история. Тя, макар и напълно неправдоподобна, е едновременно весела и потискаща. Филмът успява да извърви изключително тънката граница между хумор, фантазия и трагедия.

„Животът е прекрасен“ е в много отношения подобен на „Големият диктатор“ на Чаплин. И двете са комични атаки срещу фашизма, но първият е по-успешният. Първоначално Бенини се докосва до емоциите на своята публика чрез обикновена комедия, като след това я преплита и с драмата.

„Това е моята история. Това е жертвата, която направи баща ми. Това беше неговият подарък за мен“, синът разказва.

7. Невероятната съдба на Амели Пулен
Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain (2001)

„Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain“ намира своя чар в малките неща. Историята за Амели (Одрѐ Тоту̀) е съвременна приказка и всъщност точно така изглежда целият филм – като една приказка. Изобразен е чрез един единствен филтър. Цветовата схема, използвана във филма, ни помага да разберем емоциите, които се усещат от главната героиня Амели Пулен. Най-доминиращите цветове са жълто, червено и зелено.

Амели е едно странно и интровертно момиче, което сякаш не се вписва в обществото. Тя решава да помага на хората около нея, правейки ги щастливи. Не като прави големи подаръци и не като дава пари, а като им подарява малки жестове. Тя помага на баща си, като го кара да повярва, че неговият гном от градината е на пътешествие по света; на самотен съсед, като просто го посещава; на непознат, като му връща нещо, което намира в дома си. По пътя се влюбва в Нино (Матийо Касовиц), чието хоби е да събира снимки от автоматични фотокабини. Снимки, които иначе щяха да са изхвърлени, защото хората смятат, че не изглеждат достатъчно добре на тях.

Филмът изглежда колоритен и ярък почти постоянно. Дори тъжните части от живота на Амели, нейната младост например, изглеждат почти странно щастливи. Накратко може да се каже, че е очарователен, забавен, романтично ярък и изпълнен с живот.

Една хубава мисъл от него определено е: „Когато пръстът сочи към рая, глупакът гледа пръста.“

8. Преследване на щастието
The Pursuit of Happyness (2006)

Да, написано е така. Защото е каламбур с думата „щастлив“ на английски.

Това е един от най-обичаните мотивационни филми и един от най-добрите филми с послание никога да не се отказваш. Удивителната игра на Уил Смит, който играе Крис Гарднър ще ви подари безкрайни емоции. Това е филм, базиран на мемоарите на Крис. Бестселър книга превърнала се в блокбъстър филм.

Представя реалността по един хем тъжен, хем някак позитивен начин, който не се среща често в много нахаканите холивудски филми.

Филмът разполага с мощно, но просто съобщение: Никога не се отказвай.

Ето една страхотна реплика от него: „Светът е твоята стрида. От теб зависи да намериш перлите.“

9. Кръстникът
The Godfather (1972)

„Кръстникът“ е друг от 10-те най-добри филма на IMDB за всички времена, а също така е и един от най-популярните филми на всички времена.

Това е история за растежа на един малък семеен бизнес и борбата с опозицията. Бизнесът се променя с времето, докато най-накрая не се превръща в най-големия синдикат за организирана престъпност в Ню Йорк.

Бащата и синът, които ръководят операцията, показват какво е необходимо, за да стигнете до върха и да останете там. Чудесна продукция е за тези, които искат да научат как да останат на върха.

Забележка: Не правете нищо незаконно, просто намерете малко вдъхновение в тези хитри бизнес партньори.

Все пак, една от най-големите поуки на филма е за важността на семейството. Защото накрая само те ще ни останат. И те са хората, на които можем винаги да разчитаме. В крайна сметка, „мъж, който не прекарва време със семейството си, никога не може да бъде истински мъж“.

10. За мишките и хората
Of Mice and Men (1992)

Накратко е историята за силния духовно Джордж и умствено затруднения Лени, които обикалят Америка като евтина работна ръка по фермите, мечтаейки един ден да притежават собствена земя, която да обработват.

Филмът е майсторско и вярно изобразяване на класическия роман на Джон Стайнбек. Сценарият дава живот на трагичната, но хумористична история за лоялността и връзката, която може да нарасне между двама мъже. Освен историята, актьорският състав е това, което наистина прави този филм. Като Гари Алън Синийс, който участва в друг филм от класацията – „Форест Гъмп“, където неговият герой изобразява друга страна на връзката между мъже- такива, станали братя по жестоки обстоятелства, чиято връзка расте и процъфтява с напредването на годините и други обстоятелства. В „За мишките и хората“, като приятел и защитник на Лени срещу свят, който го смущава и обърква, героят на Синийс показва нежност и обич, които ни изпълват с ужас от онова, което знаем, че трябва да се случи между двамата.

Джон Малкович от друга страна показва своята дълбочина като актьор, като съживява скучния, но чистосърдечен Лени, по начин, който докосва сърцето ти.

Отлагах да гледам този филм в продължение на години. Питах се, какъв е смисълът? Бях чела книгата, знаех историята. Защо да гледам филмова версия? И за всички други, които се чудят същото по същите причини, отговорът ми ще е: Защото е изключително добре направен филм!

Предполагам, че както Лени никога не се уморява да слуша как Джордж говори за зайците, така и аз никога няма да се уморя да гледам добра версия на тази класическа история.

И както и за останалите филми, ще завърша това представяне с един силен цитат от филма: „Вече рядко се случва двама души да се подкрепят. Кой знае защо е така. Сигурно всеки се страхува от ближния си в тоя мръсен свят.“
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *