Любовта е най-опияняващото чувство, същевременно с това обаче тя носи и редица други емоции, които понякога е трудно да опишем с думи.

Това е чувството, което в един момент може да ни накара да се чувстваме на седмото небе, а в друг – да страдаме от любовна мъка. Едно е сигурно: никой не е останал безразличен, когато е уцелен от стрелите на Купидон. Или поне не напълно.

Става ли дума за любов, винаги има какво да се каже по темата, дори неща, за които не сме подозирали. Представяме ви няколко любопитни факта за движещата сила между хората – любовта.


1. Изборът на половинка и съпоставката с родителите

Вероятно няма да бъдете изненадани от това твърдение, но голям процент от хората, на подсъзнателно ниво, избират интимния си партньор на база характер и поведение, което се допира до това на единия родител. Интересното тук е, че този неосъзнат избор далеч не значи, че ни привличат хора, които твърде много приличат на родителите ни. Да, този вид поведение може да ни е познато и да чувстваме известна сигурност, но истината не се крие в това, а много по-дълбоко.

Реално погледнато всяко дете има неизживени моменти и ситуации с родителите си, които, дори когато порасне, го терзаят и се опитва да ги преодолее. Връзката с партньор, който има сходни личности черти с въпросния родител, дава възможност да разрешим онзи дълбок конфликт, породен още в детството. Стремежът да разрешим въпросния проблем ни кара да влагаме неимоверно много в отношенията, само и само да стигнем до консенсус. Не с кого да е, а със самите нас.

2. Любовта е наркотик

Действително любовта действа, като наркотик, тъй като влюбването създава усещане, което води до еуфория. Чувството за еуфория от своя страна се наблюдава при хора, които приемат наркотични вещества и по-конкретно кокаин. Симптомите са едни и същи, както при наркозависимите, така и при влюбените: зависимост, привикване и необходимост от „нова доза“, т.е. потребността да бъдем постоянно с възлюбения.

Освен всички изброени прилики до момента, можем да добавим и тази при раздялат. Подобно на абстинентната криза, при раздяла се наблюдават същите симптоми като: депресия, апатичност и силно раздразнително поведение.

3. Лечебната сила на прегръдките

Гушкането далеч не е само проява на чувства, в нея се крие много положителна енергия и се явява като акумулатор на отношенията. Научни данни сочат, че четири часа след прегръдка са достатъчни, за да се отмине главоболието, менструалните болки и т.н. Освен това прегръщането способства за намаляването нивата на стреса, накратко казано – гушкането има седативен ефект.

Прегръдките влияят положително и върху безсънието. Може би е редно да споменем, че при провеждаща се психотерапия на двойки, основният съвет е да се обръща повече внимание на прегръдките и преплетените длани.


4. Синхронизация

До голяма степен се наблюдава известно синхронизиране при двама души, които изпитват силни чувства един към друг. Доказано е, че когато двама влюбени се гледат в очите в продължение на 3-4 минути, сърдечният им ритъм се синхронизира. Друг интересен момент е при партньорите, които спят заедно – наблюдава се синхрон във фазите на съня и самия преход между тях. Синхронизирането на съня от своя страна води до стабилизиране на връзката между партньорите.

5. Потискане на любовта

10 интересни факта за любовта

При прием на антидепресанти хората са склонни да избегнат влюбването или силната проява на чувства. Това е така, тъй като посочените хапчета стабилизират нивата на серотонина, който отговаря за емоциите. Съответно се наблюдава по-осезаемо притъпяване на определени емоции, което от своя страна не позволява на човека, който ги приема, да усеща вълнение и чувства толкова силно, колкото обикновено. Този вид потискане е напълно индивидуален за всеки организъм, в зависимост от емоционалната стабилност и темперамента.

6. Избягване на изневярата

Склонността на партньора да изневери се изразява до известна степен в нивата на окситоцин. Хормоните на щастието – серотонин, допамин и окситоцин, са отговорни за прилива на положителна емоция и щастие. При намаляването на техните нива, най-вече на окситоцина, човек става по-податлив на сигналите от срещуположния пол. Иначе казано – ако изброените хормони са в нормални или дори високи нива, шансът да реагира на флирт е минимален.

7. Любовен имунитет

Може би ще ви учуди, но действително има хора, които са „имунизирани“ и не успяват да усетят емоцията на любовта. Причината за това е ендокринно заболяване, наречено хипопитуитаризъм. Това, което реално се случва, е крайно намаляване на хормоналната секрецията от предния дял на хипофизата. Лечение, разбира се, е възможно, ако бъде диагностицирана навреме, съответно с хормонална терапия.


8. Безопасна любов

Навярно сте чували или дори ви се е случвало да сте били влюбени в известни актьори или певци в юношеска възраст. В тийнейджърските години това е съвсем в реда на нещата, дори и полезно, защото се стига до осъзнаване. Това е така поради факта, че се сблъскваме с тези еуфорични емоции, но след като отшумят си правим кратка равносметка. Истината е, че това влюбване е доста често срещано. Причината е, че наистина е безопасно, няма очаквания или несподелени чувства, защото сме напълно наясно, че едва ли ще видим на живо въпросната звезда, по която въздишаме.

9. Разлика между любов и влюбване

Разбира се, че разлика между двете понятия има, но в какво се изразява тя е по-същественият момент. Влюбването можем да определим като по-моментно и нещо, което не можем да контролираме. То просто се случва. Докато за любовта е необходимо време. Не е изключено влюбването да прерасне в любов, но само времето може да покаже дали е така. Когато говорим за любов е хубаво да включим и разбирателството, компромисите и приемането на негативните черти на партньора.

При влюбените обаче има момент на заслепяване. Влюбените не виждат или не обръщат внимание на негативите на половинката, сякаш са с розови очила. Друго разграничение, на което можем да обърнем внимание, е раздялата. При истинската любов е необходимо дълго време, за да заздравеят раните, докато влюбването приключва, както и е започнало – бързо.

10. Любов от пръв поглед – мит или реалност

Всеки има право да вярва дали има такава любов или не, но психолозите от нидерландския университет в Гронинген, разполагат с факти, а не просто предположения. Експериментът се е състоял в следното: на 396 участници са показани снимки на непознати, след което са записали данните на реакциите и емоциите, проявени от участниците. Втората част на експеримента е провеждане на т.нар. бързи срещи с хората, показани на снимките. Резултатът е достатъчно красноречив. Едва 32 участници от 396 са усетили същата емоция при срещите, която са изпитали при етапа със снимките. Изводите оставям на вас.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.