Няма нищо по-хубаво от приготвянето на вкусен домашен хляб за нас и нашите любими хора. Като започнем от месенето на тесто и стигнем до аромата на току-що приготвения хляб, целият този процес носи наслада.

За щастие днес производителите създават какви ли не уреди, които се превърнаха в любим помощник. Сред тях са и хлебопекарните – с техните функции и възможности, които предоставят, бързо грабнаха нашите сърца.

Ако все още нямате хлебопекарна във вашия дом, то е време да обмислите да промените това, като сами можете да се убедите в техните най-големи предимства. Те са лесни за употреба, осигуряват здравословен начин на хранене и могат да приготвят всякакви видове печива.


Повечето хлебопекарни имат книжки с рецепти, от които можете да черпите вдъхновение и да пробвате различни вкусове. Днес ще ви представим 10 интересни предложения.

Рецепти за вкусен домашен хляб

1. Многозърнест хляб

Използвайте пшенично, пълнозърнесто и ръжено брашно и се насладете на невероятно вкусен хляб с лека хрупкавост. Той е подходящ за закуска, препечен и намазан с масло, а и е перфектен за приготвяне на любимите ви сандвичи.

2. Бананов хляб

Хрумвало ли ви е някога, че с банани може да си направите хляб? Сега е времето да опитате. Съставките, които ви трябват, са брашно, бакпулвер, 2 узрели банана, 2 яйца, олио, сода и пудра захар. Добавете ги в хлебопекарната, настройте машината на около 5 минути месене, а след това на 1 час печене.

10 идеи за приготвяне на вкусен хляб

3. Луков хляб

Едно доста интересно и различно предложение, което може да е приготвено в домашни условия. Комбинирайте глава смлян лук с брашно, масло, мляко, мая и захар и се насладете на леко пикантен, но вкусен хляб.

4. Пълнозърнест хляб с киноа

За следващото ни предложение е нужно да смесите пълнозърнесто брашно, киноа, овесени ядки и малко мед и се насладете на резултата. Не забравяйте, че трябва да сварите киноата преди да я сложите в хлебопекарната. Това са само малка част от богатото разнообразие на рецепти за хляб, които можете да си приготвяте в хлебопекарните.

5. Царевичен хляб

Друго предложение, което е познато на мнозина от вас е именно царевичния привкус на хляба. Това същинско изкушение е и полезно особено при диабетни състояния. Необходими ще ви бъдат прясно мляко, масло, мая, царевично брашно, захар и сол. Като съобразете реда на съставките и ги прибавете, както са описани. В противен случай, рискувате по-сухите от тях да загорят на дъното.


6. Френски хляб

На пръв поглед този хляб изглежда като класически, но не бързайте със заключенията. Отличава се с много по-плътна и съответно в пъти по-хрупкава коричка. Трябва само да си набавите обикновено брашно, мая, масло, прясно мляко, малко захар и сол. По-голяма част от хлебопекарните имат опция за печене на френски хляб. В случай, че и вашата е от тях, е добре да го изпечете на нея. В противен случай, можете да следвате инструкциите за стандартен хляб.

7. Безглутенов хляб

В повечето случаи се налага преминаването на режим, който не включва глутен, поради здравословни проблеми. Това е една от причините, заради която този вид хляб е силно предпочитан. Ще са ви нужни – оризово или бадемово брашно (като можете да комбинирате и двете), царевично брашно, вода и набухвател (разбира се, безглутенов).

8. Ръжено-пшеничен хляб

Изключително лесен за приготвяне, но същевременно вкусен и полезен хляб. Подходящ е за хора, които имат проблеми с храносмилането. Що се отнася до продуктите, както става ясно от името, ще ви е нужно ръжено и пшенично брашно. Трябва добре да бъдат смесени, преди да се изсипят, като към тях се добавя и олио, мая, вода, сол и малко захар.

9. Млечен хляб

Млечния хляб не се слави с голяма популярност поради нестандартното си име. Но въпреки това, вкусът му е несравним, както и ароматът. Списъкът с продукти е кратък – яйце, масло, бяло брашно, мая, вода, захар и сол. Започвайки от яйцето и завършвайки с подправките, съставът е готов. Програмата, подходяща за изпичането му, е тази, която се ползва за бял хляб.

10. Лимецов хляб с маслини

Едно по-различно предложение, което е подходящо за посрещане на гости. Наличието на маслини в състава е причината за неговия по-различен и екзотичен вид. Набавете си брашно от лимец и малко пшенично брашно, вода, зехтин, захар, маслини и чубрица. Неслучайно тук отсъства солта, тъй като маслините обикновено са достатъчно солени. Бъдете внимателни при рязането на маслините. Те трябва да са на ситни парченца, за да не са тежки и да попаднат на дъното.

Как да изберем хлебопекарна?

10 идеи за приготвяне на вкусен хляб

Ако все още не сте се си закупили хлебопекарна, но искате да се насладите на разнообразието от различните видове хляб, то може би е време да откриете перфектната за вас. И въпреки че като всеки друг уред изборът на хлебопекарна може да изглежда труден, то познавайки основните характеристики, на които да обърнете внимание, всичко става много по-лесно.

• Капацитет

Една от ключовите спецификации е вместимостта на хлебопекарните. Различните модели имат различен капацитет, като при повечето модели, които се предлагат на пазара, варира между 500 г и 1 кг. Разбира се, има и модели, които разполагат с до 1,5 кг вместимост. А каква да бъде на вашата хлебопекарна, зависи основно от количеството хляб, което се очаква да приготвяте.

• Функции

Функциите, които притежават, са ключови за уреда, тъй като именно те ви позволяват да си приготвяте различни видове домашен хляб. Повечето хлебопекарни имат между 12 и 20 запаметени програми, като сред тях са приготвянето на ръжен и безглутенов хляб. Заедно с това някои модели хлебопекарни ви предлагат приготвянето на кисело мляко и най-различни видове сладка.


• Отложен старт

Още една страхотна функция, която голяма част от моделите хлебопекарни притежават, е отложеният старт. Сложете още от вечерта необходимите продукти за направата на хляб, изберете желаната програма и задайте час, в който уредът да стартира. И още със събуждането си ще се насладите на току-що приготвен хляб.

• Степен на препичане

Друго чудесно предимство е възможността да избирате колко препечен да бъде вашият хляб. Повечето модели хлебопекарни, които ще откриете на пазара, разполагат с 3 степени на препичане.

• Покритие

Не на последно място – обърнете внимание на покритието на хлебопекарната. То е също от съществено значение за приготвянето на вкусен хляб, но и за лесното поддържане на уреда. В тази връзка избирайте модели, които са с незалепващо покритие. Те ще ви предоставят удобство и ще ви улеснят в почистването на уреда.




Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *