Този Хелоуин ще е малко по-различен, защото Дяволът има планове за нас! Ще го пуснете ли да влезе?

В навечерието на празника, неразривно свързан със страховитото, хорър трилърът „Молитва за дявола“ ще ни отведе в киносалоните отвъд дверите на ада, за най-смразяващото филмово изживяване на сезона. 

Смесвайки елементи от класически кино и литературни разкази за екзорсизъм с интригуваща и дълбоко психологическа история, „Молитва за дявола“ ще предложи различен поглед към жанра, който ще допадне както на любителите на свръхестественото, така и на зрителите с предпочитание към по-реалистичните трилър мистерии. 


Къде е границата между реалност и самозаблуда? Между добро и зло? Възможно ли те да са взаимно заменяеми и какво е необходимо на човек, за да се изправи срещу собствените си демони и да ги прогони? 

В „Молитва за дявола“, за да отговори на растящия брой демонични обсебвания, католическата църква отново отваря вратите на училищата си, за да обучава свещениците в ритуала на екзорсизма. 

На това духовно бойно поле изгрява таланта на един нетипичен воин – младата монахиня, сестра Ан (Жаклин Байърс). Въпреки че на монахините им е забранено да извършват екзорсизъм, един професор (Колин Салмън) вижда таланта ѝ и се съгласява да я обучава.


Озовала се на своеобразната фронтова линия заедно със своя състудент отец Данте (Крисчън Наваро), сестра Ан се изправя в битка за душата на младо момиче, за което вярва, че е обладано от същия демон, който е тормозил и собствената ѝ майка, и скоро открива, че Дяволът я е отвел точно там, където той желае… и има планове за нея.

Отправяме „Молитва за дявола“ от 28 октомври само в кината и 4DX, а в дните преди премиерата © Мустак • Мъжката зона ви дава шанс да спечелите двойни кинобилети за филма. Попълнете формата за регистрация, отговорете на въпроса до 10 часа на 28 октомври и бъдете готови за награда. Успех!

Дни преди официалната премиера на филма „Молитва за дявола“ у нас поглеждаме зад кулисите на продукцията. Ето 10 любопитни факта за актьорите, сюжета и тайните детайли около лентата. А тук е скрит и отговорът на въпроса.

1. В „Молитва за дявола“ младата монахиня сестра Ан се присъединява към група от свещеници, обучавани в ритуала на екзорсизма. Официално обаче на жените е забранено да практикуват този ритуал.

2. Екзорсизмът е широко използвана тема в киното, oсобено в сезона на Хелоуин. Най-популярният и считан за „класика в жанра“ филм по тази тематика е „Екзорсистът“ от 1973 година, за който режисьорът му Уилям Фридкин дори получава номинация за „Оскар“.

3. В „Молитва за дявола“ по време на обучението си сестра Ан се бори да „спаси душата“ на малко момиче, осъзнавайки скоро, че то е обладано от същия демон, обладал майка ѝ (в ролята Койна Русева), и който я преследва през целия ѝ живот.

4. Освен Койна Русева в „Молитва за дявола“ участват още няколко български актьори, сред които Велизар Бинев, Мартин Тасков и младата Дебора Жечева, която влиза в ролята на главната героиня като малка.


5. Oригиналното заглавие на филма е „The Devil’s light“, но създателите му решават да заложат на по-въздействащото „Prey for the devil“.

6. „Moлитва за дявола“ е вдъхновен от историята на Анелиз Мишел – германка, която през 2013 г. е била подложена на католически ритуали за екзорсизъм, след като е била диагностицирана с психично заболяване.

7. За да създаде по максимално ефектен и автентичен начин зловещата и смразяващата кръвта атмосфера на филма, режисьорът Даниел Стам събира екип от утвърдени имена в хорър-трилър жанра. Дизайнер на продукцията е легендарния Джонатан МакКинстри, работил по заглавия като „Тotal Recall“, „Penny Dreadful“, „The terror“, саундтракът е поверен на Нейтън Бар (Hostel, True Blood), а монтажът е дело на Том Елкинс (Annabelle, Child’s Play).

10 любопитни факта за филма "Молитва за дявола"

8. Основна роля по създаването на „Молитва за дявола“ също е поверена на българка – художественият директор на продукцията е Лора Венкова.

9. Макар и училището по екзорсизъм „Свети Архангел Михаил“ да е измислено за филма, то в реалния живот също се провеждат курсове по екзорсизъм. Институтът Sacerdos в Рим например провежда годишни курсове, в които свещеници се обучават да изпълняват този ритуал.

10. Един от най-обичаните и популярни британски актьори Бен Крос, прочул се с ролите си в „Стар Трек“, „12 маймуни“, „Тъмни сенки“ и други, който влиза в ролята на кардинал Матюс, умира 10 дни след като приключва снимките си за „Молитва за дявола“. Ето защо екипът на филма посвещава продукцията на него.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *