Евтини самолетни билети

Тази година Великден ще бъде малко по-различен… Великден в условията на извънредно положение. Това обаче не означава, че трябва да е по-малко специален.

Всъщност можете да използвате от празника и разнообразите карантината, а успоредно с това и да си създадете трайни спомени, които ще разказвате на внуците си. Едно е сигурно – за добро или лошо винаги ще си спомняте „онзи Великден“, който сте прекарали изолирани заедно.

Ето 10 идеи от нас как да запазите Великден специален по време на пандемията от Ковид-19.


1. Организирайте си виртуални събирания

За мнозина Великден е празник, в който цялото семейство се събира и прекарваме времето с близките си. Заради въведените ограничения обаче, тази година това може да се оказже трудна, но не и невъзможна задача. Ако сте далеч от приятелите и семейството си, опитайте да организирате онлайн разговор с тях. Така ще можете заедно да споделяте великденска храна (макар и виртуално), да украсявате яйца или да играете любимите си игра.

2. Посетете църква онлайн и в тв ефир

Въпреки че няма да можем да присъстваме лично на великденските служби, много от тях ще са достъпни безплатно онлайн. Освен това в събота вечерта БНТ ще излъчи празничното Пасхално богослужение от храм-паметника „Св. Александър Невски“, а в неделя предиобед и празнично богослужение за Второ Възкресение от храм „Св. Неделя“.

3. Бъдете креативни

За съжаление в днешните времена мнозина изпитват финансови затруднения заради пандемията, което определено ще затрудни харченето на толкова пари за Великден, колкото в миналите години. Ако това е така за вашето семейство, има начини все пак да направите Великден специален за децата си. Например, вместо шоколадови зайчета в целофан, опитайте да ги зарадвате с любимите лесни и бързи домашни десерти, които не сте приговяли отдавна.

10 идеи как да запазите Великден специален по време на пандемията

4. Фокусирайте се върху дейности, а не върху храна

Обикновено свързваме Великден с богата трапеза – яйца, агнешко, зелена салата, козунак, курабии… Защо не пробвате тази година да се съсредоточите по-скоро в общите занимания, отколко в храната. Изрязвайте, рисувайте, играйте с децата си. Забавлявайте си заедно и направете празника незабравим.

5. И все пак храната е важна

Тук е моментът да обедините цялото семейство и да приготвите заедно всичко, от което има нужда празничната трапеза. Без значение дали сте решили да се впуснете в сложно кулинарно приключение, или сте планирали да приготвите нещо познато и обичано – един, двама или трима помощници винаги биха били от полза. Или поне ще е забавно!


6. Нека децата украсяват къщата за Великден

На Великден е време да разхлабите правилата на домакинството малко и да оставите децата си да бъдат креативни. Оставяте ги да украсят стаята си, а защо не и цялото жилище за празника – с ръчно изработени декорации или… каквото измислят.

7. Организирайте си домашен лов на яйца

Всяка година хората, живеещи в страните на запад от нас, си организират т.нар. „лов на яйца“. Историята гласи, че Великденското зайче оставя ярко оцветени яйца, които послушните деца търсят и намират на сутринта в неделя. За родина на традицията се приема Германия. И макар че не звучи никак православно, „ловът на яйца“ би бил приятно домашно забавление в извънредно положение. Само внимавайте самите вие да не забравите къде Великденското зайче е скрило нашарените яйчица…

10 идеи как да запазите Великден специален по време на пандемията

8. Не забравяйте бабите и дядовците си

Не искаме да забравяме за най-уязвимото население по време на тази криза и за поколението, което трябва да приеме изолацията най-сериозно, нали? Ако в живота си имате баби и дядовци или други по-възрастни роднини, не забравяйте да направете нещо специално за тях за Великден. Това може да бъде толкова просто, колкото да им се обадите или да им занесете пакет с вкусна храна. Ако решите да направите последното, просто не забравяйте колко важна е стриктната хигиена в случая.

9. Великденско зайче от безопасно разстояние

Да, не е от изконните български традиции, но децата определено ще се зарадват от онлайн среща с Великденското зайче. За целта има доста мобилни приложения, които могат да са и от помощ. А и добрият стар YouTube винаги е насреща.

10. Мозъчна буря за нова великденска традиция

В тези трудни времена негативните мисли лесно могат да ви завладеят и да ви убедят, че тази година Великден ще бъде съсипан. Но можете и да се възползвате от необичайната ситуация, за да се сближите със семейството си. Опитайте да създадете нова великденска традиция – независимо дали това е ново авторско ястие, или нова игра, която измисляте в движение. Възможностите са безкрайни.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.