10-те най-добри коледни песни на всички времена

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Какъв по-добър начин да осигурим коледното настроение у дома от тихата празнична музика, звучаща на фон? За да ви помогнем да създадете празничния уют в дома си, ще ви покажем кои са 10-те най-добри коледни песни на всички времена.

1. Santa Baby

Началото на нашата класация стартираме с невероятната Ърта Кит и изпълнението ѝ на песента „Santa Baby”. Познатата ни от редица филмови озвучения песен е създадена през 1953 година и присъства в албумите на много музикални звезди. От Кайли Миноуг до Ариана Гранде и Тейлър Суифт – можете да прослушате известната песен в нейните разнообразни варианти.

2. Peace on Earth/Little Drummer Boy

На следващата позиция имаме знаменитото участие на Бинг Кросби в компанията на изпълнителя Дейвид Бауи. Текстът към „Peace on Earth/Little Drummer Boy“ е написан през 1941 година от Иън Фрейзър, Лари Гросман и Алън Кохан. Само във Великобритания продажбите достигат над 400 000 броя, което превръща песента в най-продаваното изпълнение в цялата кариера на Дейвид Бауи.

3. Last Christmas

Едва ли има човек по света, който да не е чувал знаменитата коледна песен „Last Christmas“. Независимо дали сте запомнили парчето от любимия ви коледен филм или от някоя популярна реклама, сигурни сме, че текстът ви е напълно познат. Тя е написана и продуцирана от Джордж Майкъл, а през годините редица изпълнители са правили нейни кавъри.

4. O Holy Night

Песента „O Holy Night“ ни връща още по-назад във времето, защото нейният първи вариант датира от 1847 година. От тогава до днес множество известни музиканти изпяват великата песен, сред които Селин Дион, Шер, Уитни Хюстън и отново Бинг Кросби. Едно от най-известните ѝ изпълнения обаче остава това на Марая Кери от 1994 година.

5. Winter Wonderland

През 1934 година Феликс Бернард и Ричърд Смит създават песен, за която навярно не са и предполагали, че ще се превърне в една от най-известните коледни песни на всички времена! „Winter Wonderland“ е изпълнявана от над 200 различни музиканти, а през 2007 година организацията ASCAP я поставя в класацията на най-изпълняваните песни.

6. Rudolph The Red Nosed Reindeer

Едно от най-добрите фонови озвучения през празничните дни е невероятното изпълнение на Джийн Отри – „Rudolph The Red Nosed Reindeer“. Въпреки, че песента води началото си от 1949 година, звученето ѝ и днес успява да зареди всеки един от нас с приятно, коледно настроение. Записът заслужено влиза като първо място в американските класации още с първоначалната му поява.

7. Have Yourself a Merry Little Christmas

Няма как да съществува класация на най-добрите коледни песни на всички времена без участието на знаменития Франк Синатра! Още от първото ѝ изпълнение, „Have Yourself a Merry Little Christmas“ успява да разчувства любителите на емблематичния певец и да се превърне в неделима част от разнообразните коледни компилации. През 2004 година песента заема достойното 76 място в престижната класация на AFI “100 години… 100 песни”, подреждаща най-популярните мелодии в американското кино.

8. Santa Claus Is Comin’ To Town

През ноември 1934 година светът чува за пръв път песента „Santa Claus Is Comin’ To Town“ да звучи по радиото по време на шоуто на Еди Кантор. Само в рамките на следващите 24 часа от сингъла са продадени 30 000 записа и той моментално се превръща в хит. Освен Брус Спрингстийн, изпълнители на знаменитото парче са също Франк Синатра, Андреа Бочели, Майли Сайръс, Джъстин Бийбър и още над 40 популярни изпълнители.

9. Silent Night

Поредното изпълнение на Бинг Кросби и най-старата песен в списъка, датираща от 1818 година. “Silent Night” е създадена от свещеника Йозеф Мор и учителя Франц Грубер в малкото австрийско градче Оберндорф бай Залцбург. След невероятното им изпълнение на Бъдни вечер същата година, текстът към песента бива изгубен. Години по-късно излизат на яве оригиналните ноти, написани от Мор и магията на песента, започва бързо да се разпространява и да радва хората по време на празничните дни.

10. White Christmas

Невероятната коледна песен “White Christmas” води началото си от далечната 1942 година. Световните рекорди на Гинез обявяват версията ѝ, изпята от Бинг Кросби, за най-продаваната песен на всички времена! Във всички нейни варианти, тя успява да надмине цели 150 милиона продажби в цял свят, като само изпълнението на Кросби постига 100 милиона продадени копия.

Ако сред десетте най-популярни коледни песни на всички времена не срещнахте любимото си празнично изпълнение, дайте своите предложения в коментарите по-долу. Така всички ние ще успеем да сформираме най-подходящият музикален списък за предстоящите коледни и новогодишни празници!


Коментари

Сподели

Коментари