Бързи, умни, дръзки и красиви, катериците са сред любимите горски обитатели на малки и големи. Любопитни, но все пак предпазливи, те са в постоянно търсене на перфектния жълъд или орех.

Могат да надскочат 10 пъти дължината на тялото си и да въртят глезените си на 180 градуса. Живеят от 2 до 4, рядко до 7 години, но в плен достигат и до 12 години.

Можете да ги срещнете в гората, във всеки голям градски парк или дори в дома на някой по-ексцентричен ваш приятел. Още любопитни факти за симпатичните животинки ще намерите в следващите редове.


1. Катериците живеят в хралупите на дърветата и в стари стволове. Често използват стари гнезда на птици, които стават основа на къщичката им. Хралупата е затворена, за да защитава животното от капризите на времето и от хищниците, а също така е достатъчно сигурна за отглеждане на потомство. Има два изхода – един главен и един таен, който се използва само при опасност. Вътрешността се постила с мъх, който служи както за постелка, така и за одеяло.

10 любопитни факта за катериците

2. Не спят през зимата и затова постоянно и навсякъде складират храна. Правят множество скривалища или заравят запасите си в земята. Една катерица е способна да създаде няколко хиляди такива тайници с храна всяка година. Но тя успява да открие малко от тях после.

3. Точно това, че забравя много от своите скривалища, прави катерицата изключителен горски благодетел. Тя събира храна основно под дърветата, а ги заравя далеч от тях. По този начин увеличава многократно разпространението на видовете и то на големи разстояния.


4. Катеричките сортират около 10 000-те ядки, с които се запасяват годишно, както хората подреждат покупките си – по вид, качество и предпочитания. Най-често катеричките слагат в едно скривалище ядки само от един вид. Ако ги събират само в един район, крият отделно различните ядки. Ако обикалят няколко територии, избягват да складират на места, където вече са скрили храна.

5. Зъбите им са приспособени за гризане. Твърдата храна се разчупва от силните резци и после се стрива от гъсто разположените един до друг кътници. Учените са установили, че при натиск краищата на резците им развиват налягане от 1545 килограма на квадратен сантиметър. Катерицата обаче няма кучешки зъби.

10 любопитни факта за катериците

6. Притежават силно развито обоняние. Могат да подушат орех, жълъд или дори житен клас през сняг, дебел над 1 метър. Има случаи, в които катерици са откривали орехи в таваните на близките жилища и през зимата са се хранили с тях. Те общуват помежду си посредством пози на тялото, звуци и аромати. За майката и нейните малки голямо значение има и докосването. Имат и много силно периферно зрение. Те могат да наблюдават какво има над и до тях, без да помръднат глава, което ги прави почти неуловими. Не различават много цветове, но бледожълтите им лещи действат като естествени слънчеви очила, като намаляват отблясъците на слънчевата светлина.

7. Катериците са самостоятелни единици. През размножителния период на територията на женската може да се съберат няколко мъжки екземпляри, които се конкурират за нея. След чифтосването мъжките се връщат в своите индивидуални участъци и не помагат при отглеждането на малките.


8. Обикновено катерицата дава две поколения годишно, първото през февруари-март, а второто – през май-август. След 39-44-дневна бременност женската ражда от 1 до 10 малки, тежащи по десетина грама. Те проглеждат и започват да се движат из гнездото след 1 месец, около 45-ия ден за първи път излизат от гнездото и започват да ядат твърда храна, а на 8-10-месечна възраст стават самостоятелни. На следващата година оцелелите достигат полова зрялост и могат на свой ред да дадат потомство.

9. Благодарение на своите интелектуални способности, катерицата лесно се опитомява. Бързина, гъвкавост и интелигентност – това са малко от уменията на горското животно. Опитомената катерица разпознава стопанина си и реагира на името си. Но трябва да имате предвид, че някои катерици могат да прекарат целия си живот с вас, без да ви позволят дори да ги погалите.

10 любопитни факта за катериците

10. Познати са около 30 вида катерици, но в резултат на човешката дейност, тези бозайници са включени в Червения списък на Международния Съюз за защита на природата в категория “рисков-потенциално застрашен” и в Приложение ІІІ на Бернската конвенция.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.