С появата на интернет кибератаките придобиват нови измерения, защото заразяването с вирус става далеч по-лесно от преди, когато подобни зловредни софтуери са се разпространявали чрез физически носители.

За първа хакерска атака, макар и в доста по-ранен и опростен вид, се смята случка през 1903 г. по време на представянето на безжичната телеграфна връзка. Тогава магьосникът и изобретател Невил Маскелин прекъсва презентацията, като започва да изпраща обидни съобщения с морзов код, благодарение на новата система.

А кои са хакерските нападения, които завинаги ще останат в историята? Ето 10-те най-мащабни кибератаки в световната история, подредени от bTV Новините.


1. Атаката с червея на Робърт Тапан Морис от 1988 г.

Робърт Морис е създателят на първия „червей”, разпространяван в интернет. Той е все още студент в университета Корнел, когато създава червея с обяснението, че с негова помощ ще изследва „необятността на киберпространството”. Проблемите започват, когато неговият софтуер се свързва с вирус, който намира онлайн и започва да се разпространява много по-бързо от очакваното, инфектирайки над 6000 компютъра. Нанесените щети възлизат между 10 и 100 млн. долара за поправка на машините. Атаката с червея на Робърт Морис се смята за вдъхновител на широкоразпространените в днешно време DdoS атаки.

10-те най-мащабни кибератаки в световната история

2. Атаката на MafiaBoy от 2000 г.

15-годишният Майкъл Калце, познат по-добре с хакерския си псевдоним MafiaBoy атакува със зловреден DdoS софтуер уебсайтовете на някои от най-големите фирми през 2000 г. Сред атакуваните са Amazon, CNN, eBay и Yahoo!, като атаките водят до щети на стойност 1,2 млрд. долара. Хакерът бързо е заловен, но тъй като е непълнолетен получава едва 8 месеца под домашен арест и ограничение на достъпа му до интернет. В момента Калце е търсен компютърен специалист и е написал книга за случилото се през 2000 г.

10-те най-мащабни кибератаки в световната история

3. Атаката срещу Google Китай от 2009 г.

Китайският Google беше ударен от безпрецедентна хакерска атака през 2009 г., когато хакери успяват да влязат в корпоративната система на компанията. Според софтуерния гигант целта на хакерите е била да се доберат до личните данни и имейли на редица китайски активисти за човешки права, като всички очи се насочват към китайското правителство, подозирано за атаката. Google навлиза на пазара в Китай през 2006 г., но хакерската атака от 2009 г. и непосилната цензура, налагана от китайското правителството водят до оттеглянето на компанията от страната през март 2010 г.


4. Тийнейджъри атакуват НАСА и Американският отдел по отбрана

Годината е 1999, а Джонатан Джеймс (тогава само на 15 години) успява да проникне в системата на Американският отдел по отбрана и да инсталира „задна вратичка” в сървърите им. По този начин той успява да прихване стотици имейли от различни държавни организации, включително и такива, които съдържат пароли за множество военни системи и компютри. Благодарение на открадната информация, Джеймс успява да открадне софтуер на НАСА, което струва на космическата агенция 41 хил. долара, тъй като системите им спират да работят за 3 седмици. Джеймс е арестуван, но получава лека присъда заради годините си. През 2008 г. се самоубива заради обвинения, че искал да открадне информация за кредитни карти.

5. Да хакнеш телефонните линии, за да спечелиш… „Порше”

През 1995 г. Кевин Поулсън атакува телефонните линии в Лос Анджелис, за да може да спечели автомобил. Местното радио LA KIIS FM обявява, че ще подари „Порше” на своя 102 слушател, който се обади. Поулсън гарантира победата си, като блокира всички обаждания, освен своето и… печели автомобила. По-късно Поулсън е арестуван и осъден на 5 години затвор. В момента работи като старши редактор за Wired News.

10-те най-мащабни кибератаки в световната история

6. Атаката срещу Сиентоложката църква от 2008 г.

През януари 2008 г. тийнейджър от Ню Джърси и група от хакери атакуват уебсайта на Сиентоложката църква, като той е свален от интернет за няколко дни. Групата по-късно получава името „Анонимните”. Дмитри Гузнер получава две години пробация и е трябвало да заплати глоба от 37 500 долара.

7. Кибератаката „Соларен изгрев” от 1998 г.

През 1998 г. в Съединените щати повече от 500 държавни и лични компютърни системи са атакувани от хакери, които крадат личната информация на потребителите. Всички засегнати компютри работят с операционната система „Слънчев Соларис”, откъдето идва и името на хакерската атака. Американското правителство възлага на ФБР да разнищи случая, като всички предполагат, че атаката е дошла от Ирак. За голяма изненада на правителството, атаката е извършена от трима тийнейджъри от Калифорния, които са задържани. Те обяснили, че искали да покажат на американското правителство колко е лесно с колективен труд да бъде засегната голяма част от компютърната инфраструктура на страната.


8. Вирусът „Мелиса” от 1999 г.

„Мелиса” е изключително прост, но ефективен вирус и когато е създаден през 1999 г. води до финансови поражения на стойност 80 млн. долара. Вирусът заразява документи с форматите на Microsoft Word и автоматично се разпраща през Microsoft Outlook на първите 50 контакта в имейл списъка. Създателят му е Дейвид Смит, който получава 20 месеца затвор. Единственото хубаво на „Мелиса” е, че води до огромно търсене на антивирусни програми.

10-те най-мащабни кибератаки в световната история

9. Атаката срещу интернет в САЩ от 2002 г.

Кибератаката от 2002 г. е толкова мащабна, че интернетът в Съединените щати почти се срива. Вирусът е насочен към най-големите сървъри в страната. Самата атака продължава около час, но въпреки това е една от най-притеснителните в историята, защото показва мащабите на съвременните кибератаки. Федералните власти в страната описват атаката като една от най-големите и най-сложни в историята. Интернет сървърите били многократно атакувани в рамките на този час. Ако това беше продължило по-дълго, интернет връзката в Щатите просто щеше да изчезне.

10-те най-мащабни кибератаки в световната история

10. Хакерската атака на t Gonzales от 2009 г.

Хакерът от Маями t Gonzales е отговорен за най-голямата атака в Съединените щати, когато успява да открадне милиони данни за кредитни карти от над 250 институции. Той успява да проникне в системите на най-големите кредитни компании. Делото срещу него все още продължава.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.