Всички пеят и коментират „Шушана“! Интересът към песента ескалира дотолкова, че бе обявена за най-търсена песен в Google за 2017 г., изпреварвайки вселенския хит „Despacito“ (2) и „Мотел“ (3) на Азис.

Оригиналът е много стара еврейска песен (1955 г.) – „Erev Shel Shoshanim“. В превод името ѝ е близко по значение на „Вечер на лилии“ или „Вечер на рози“ – еврейската дума се идентифицира и с двете цветя, а също така и с женско име. През 80-те години неин кавър става популярен в бивша Югославия, а в началото на 90-те е издадена и у нас от поп-фолк дуета Цеца и Велчо Велеви.

През 2017 г. „Шушана“ е записана от Наско Ментата, като част от музикален поп-фолк микс в стил 90-те, носещ името „За приятели на маса“.

„Тази песен успя да докосне всички сърца. Аз го направих заради хората, да си пускат парчето, докато са с приятели на маса. Въпреки че тази песен ме направи популярен. Знам тази песен от баща ми, който също е музикант. Той ми разказа, че някога са я пеели с китара по бригадите през 80-те години на миналия век”, разказа в студиото на „Събуди се“ по Нова ТВ певецът Атанас Илиев – Наско Ментата.

До момента „Шушана“ има близо 15 млн. гледания в YouTube и е заема втората позиция в настоящата подредба за най-гледаните поп-фолк клипове от 2017 в YouTube.

Безспорният победител обаче е хитът на Азис „Мотел“ с над 38 млн. гледания. Видеото към песента бе представено в списание The Economist в статия, озаглавена: „Какво слуша света“. В материала се говори още за изпълнители от Египет, Китай и Индия.

Третата позиция е за песента обявена за химн на абитуриентските балове 2017 – „Виновна“ на Емануела. Клипът до момента е гледан над 12 млн. пъти.

Ето и пълният списък с 10-те най-гледани поп-фолк клипа от 2017 в YouTube:

10. Галена – #TheBo$$
Над 9,1 млн. гледания

9. Фики – Пате
Над 9,7 млн. гледания

8. Галин – #MeGusta
Над 10,1 млн. гледания


7. Алисия ft. Тони Стораро – Добре ти беше
Над 10,3 млн. гледания

6. Джена – Коя
Над 11,1 млн. гледания

5. Галин и Емануела – 5, 6, 7, 8
Над 11,3 млн. гледания

4. Галена – Moro mou (Бебето ми)
Над 11,7 млн. гледания


3. Емануела – Виновна
Над 12,3 млн. гледания

2. Наско Ментата – За Приятели на Маса 2017
Над 15,4 млн. гледания

1. Азис – Мотел
Над 38,5 млн. гледания


Коментари

Свързани:

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *