Евтини самолетни билети

Пътят има способността да пречиства ума. Сякаш изхвърляш ненужните товари един по един – първо излитат битовите терзания, а на сръбската граница вече си готов да се разделиш и с притесненията за предстоящите работни проекти.

Докато чакаш проверката, открехваш прозореца и усещаш аромата на изгорели газове. Да, аромат, правилно прочетохте. Вече не вдишваш неприятната тежка миризма на градския припрян автомобилен ритъм. Вдишваш свободата. Колата се задвижва и през прозореца влиза все още прохладния въздух на ранната августовска сутрин.

Предлагаме ви 10 важни неща, за които да се погрижите, преди да отпрашите с мръсна газ към изхода на града за мечтаната дестинация. Да видим кои са те.


10 съвета за пътуване с кола в чужбина

1. Обмислете добре маршрута

Пригответе си актуална пътна карта. Освен смартфона, трябва да разполагате с нещо, на което не може да му падне батерията или да му спре интернетът. Направете си онлайн справка за състоянието на пътя, по който сте избрали да минете, както и за планираните ремонти в района.

За предпочитане е да избирате главни пътища, за да има къде да спирате за почивка, зареждане на гориво и тоалетна.

2. Вземете си достатъчно храна

За пътуващите с деца това е пределно ясно условие. За тези без – ако досега не е било, то нека стане. Мислите си, че не отивате в пустошта и дори да огладнеете все ще изскочи някоя бензиностанция да хапнете един сандвич набързо. На теория е така, но често практиката показва друго. Знаете ли, че на унгарската граница може да чакате повече от четири часа? Добре е да сте си подсигурили храна и напитки, особено в горещите летни дни. Снабдете се с най-обикновената хладилна чанта и я напълнете с плодове, сандвичи, десертчета, вода…

Друг важен момент по отношение на препитанието е честото късно пристигане след дълго и изморително возене. Не очаквайте заведенията или хотелските ресторанти да работят в късните часове, особено ако отивате към края на сезона (който и да е той). По-добре да си донесете нещичко напразно, отколкото да не спите от звуците на недоволните си стомаси.


3. Какви лекарства да вземете?

Добре е да се заредим с по-широк спектър от лекарства, а не с количества от тях и да ги носим в оригиналните им опаковки. В аптеките в Европа трудно ще вземете нещо без рецепта, така че не тръгвайте неподготвени. Ето какво е важно да носите със себе си: обезболяващи и температуропонижаващи, противоалергични, лекарства за стомашни проблеми и натравяния, медикаменти за изгаряния и други кожни дразнения (ухапвания от насекоми, контактни алергии) и препарати за третиране на травми (навяхвания, натъртвания).

Ако приемате лекарства, изписани специално за вашето състояние, проверете техния статут в държавата, към която сте се насочили. Същото можете да направите и за останалите изброени по-горе, за да сте сигурни, че не сте в нарушение. Влезте в сайта на Министерството на външните работи и там ще видите как може да стане това.

4. Спирайте често за тоалетна и почивка

Този съвет може да ви се стори банален и подразбиращ се, но понякога е нужно да се обръща специално внимание на наглед елементарни неща. Често извън страната може да попаднете на пътища с дълги участъци без бензиностанции, заведения и тоалетни.

Веднага щом видите място за отдих, възползвайте се от него. Стискането може да ви навлече сериозни проблеми и дори провали почивката, като ви докара уринарни проблеми.

10 съвета за пътуване с кола в чужбина

5. Направете си медицинска застраховка

Тази услуга не струва скъпо (говорим за двуцифрена сума). Отивате в някоя застрахователна агенция и научавате пълните условия и покритие на услугата, след което за минути ви издават документ. Купете си спокойствие и сигурност, не спестявайте точно от това.

6. Проверете какви документи за автомобила са ви необходими

Потърсете пълна информация относно изискванията на съответната държава. Насоки за това отново ще откриете на сайта на Министерството да външните работи.

7. Проверете какви са плащанията по пътя

Много от магистралите покрай нас са платени. Може да се наложи да си закупите винетен стикер или да платите пътна такса. Погрижете се да имате достатъчно пари в брой.


8. Внимавайте за ограниченията на скоростта

Дори и да не бъдете спрени в момента на нарушение на ограниченията, може да получите т.нар. „честитка“ по пощата веднага щом се приберете. Разбира се, не това е най-важното. Спазвайте правилата най-вече от гледна точка на безопасността, още повече когато пътят не ви е познат.

По аутобаните често може да срещнете табели освен за максимална, и за минимална позволена скорост. Не пренебрегвайте минималната скорост, защото и за нея има прилични глоби, а и може да застрашите движението.

Паркирайте само на регламентирани места (добре е да се поинтересувате предварително кои са те и къде се намират най-близките до мястото, където сте отседнали) и не заемайте повече от едно паркомясто.

10 съвета за пътуване с кола в чужбина

9. Повторете техническия преглед

Не разчитайте на годишната проверка, ако е минал повече от месец и смятате да поемете на дълъг път. Повторете я непосредствено преди пътуването, за да се уверите, че тръгвате със здрав автомобил, което гарантира безаварийно придвижване.

Към здравната застраховка, можете да направите и застраховка на колата, която ви осигурява дори адвокат при инцидент.

10. Сложете видеорегистратор

Никой не е застрахован от това да стане жертва или свидетел на ПТП. В много случаи е трудно да се докаже точно кой и как е предизвикал инцидента. Има обаче средство (без да ви звучи като реклама), което може да попълни липсващите парченца на пъзела и да ви предпази от неприятни ситуации.

Желателно е да закупите едно такова устройство за колата си, особено ако пътувате извън страната (можете да го направите за сума от порядъка на 100-200 лв.). Включете го и не го спирайте през целия път.

И още нещо за финал: Добре е да пътувате с още един шофьор

Колкото и опитен да се чувствате, шофирането на чужд терен може да повлияе на добрите ви способности. Стресът е в пъти по-голям. Добре е да има още един шофьор, с който да се редувате на определени от вас интервали. В случай, че това не е възможно – почивайте често и ефективно, макар това да ви забави. Безопасността е най-важната част на вашето пътуване. Леко и безаварийно!
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.