Организмът трябва да се подсилва! Отпадналост – веднага почваме с витамините. Косопад – грабваме три шампоана и два балсама. Депресия – избираме подходяща музика. Какво е една качествена депресия, ако няма припев, на който да ти потекат сълзите? Както при косопада, така и при добрата депресия е важно да извършваме „подсилващите“ действия насаме.

Пием чаша вино, пускаме катализатора (песента) и се надяваме причинителят на депресията да можеше да ни види отнякъде. Това няма как да се случи, естествено, защото добре сме заключили вратата и дори не сме намекнали, че възнамеряваме да се приберем вкъщи и да изпаднем в тежко състояние.

Нищо, утре ще се похвалим на причинителя, да видим ще му стане ли криво. Не пробвайте да се депресирате с филмова музика. Сълзите пак потичат, но остава дразнещото чувство, че преди вас режисьорът е изхабил хубавата песен за драмата на хиляди умиращи хора. А на този фон вашата депресия бледнее. Разваля се личното преживяване. Представете си, че страдате по несподелената любов вкъщи и изведнъж ви се налага да се замислите за спасителна лодка.

Изводът – „My Heart Will Go On“ на Celine Dion не става за подобни състояния, освен ако не сте в депресия, защото живеете в свят изпълнен с драматични транспортни инциденти. Това обаче е симптом на заболявания, които рядко са предмет на обсъждане извън психиатриите. Сега си говорим за „музика за душата“ в най-буквалния смисъл на тази фраза. Ето 10 от най-подтикващите към самосъжаление песни, извън клишето на хитовете от върховете на класациите.


1. Sade – Is It A Crime

Живеем в държава, където престъпленията са ежедневие, а измъкването от тях се случва ежечасно. На фона на това една малка невинна битова депресия не може да е престъпление. Особено ако Sade го казва с кадифения си глас, заобиколен от истински музиканти. Престъпление би било да ползвате тази песен за нещо различно от любовна депресия. Дори и в тези емоционални състояния трябва да има правила.

2. Savage Garden – You Can Still Be Free

Това парче се прилага в случаите, когато имате нужда от по-силен стимул. Фалцетите на Darren Hayes са способни да разплачат дори Татяна Дончева и Румен Петков в средата на парламентарен скандал. Именно оттам се пръкна и репликата „Тишината в спалнята ражда безумия!“ И много правилно. Тишината в спалнята, настъпила в дълга връзка, може да е основната причина за продажбите на „You Can Still Be Free“.

3. Sonique – Learn To Forget

Песента в изпълнение на Sonique е поддържащ медикамент. Тя не лекува, а облекчава на момента. Когато депресията е хронифицирала, а причината е далеч в миналото, но не искате да я оставите. Жената си го е изпяла „Няма бъдеще в миналото“, повтаряли са ви го и приятелите, но са се уморили и вече не искат да се занимават с вашите драми. В такива моменти, ако само загатнете за проблема пред компанията, разговорът тръгва удивително бързо към травестита, който гостувал на Люба Кулезич миналата събота и няма как да страдате пред най-близките си хора. Поне на Sonique никога няма да й омръзне да ви повтаря едно и също.

https://www.10te.bg/zabavlenie/10-lyubovni-pisma-shte-spechelyat-nagradi-za-sveti-valentin/

4. Giannis Vardis – Gia Thessaloniki Athina

Музика за депресии има за всички, дори и за тези, които предпочитат по-нашенските мелодични ширини. Прекрасен пример за самоизмъчване при връзка от разстояние ни предлага Giannis Vardis. Нерде Русе, нерде Трън. А за любовта неща, като път и транспортни инциденти не са от значение. Изяснихме в началото, че в превозни средства, в които се возят Kate Winslet и Leonardo DiCaprio просто не се качвате. Дори и да е най-позитивният тролей от пазарджишката ЖП гара до центъра, все ще припламне искра от някъде. Освен това минава над Марица. Комбинацията е повече от опасна с тези двамата на борда.

5. Galia – Другата Част

Българската музика е родила стотици песни, лекуващи и в нередки случай предизвикващи депресии. Няма да споменаваме поименно, щото сме малка държавица и все ще изскочи някой обиден иззад ъгъла и ще те нападне с… носна кърпичка. Нашата поп култура предлага много варианти за музика от типа „на прощаване“. Galia обаче блесна може би, защото и тя преживяваше раздяла, когато изпя „Другата част“. Ако имате нужда от повече драма, обезателно гледайте клипа, докато слушате парчето. Буквалистичният подход към раздялата все пак не бива да ви подтиква към идеи, включващи моторния трион от мазето.

6. Tarkan – Gitti Gideli

В апокалипсиса на турските сериали не можем да пропуснем Tarkan. Не е задължително кака Михрибан или батко Онур да са ви разбили сърцето, за да слушате това парче. В него има много драматична музика, която е излязла от музикални инструменти, а не от компютър. Gitti Gideli играе умело по струната на сърцето, както само багерист от ВиК може да ни жегне в събота в 7 сутринта. Чувството на неизбежност – или багера, или без вода три дни, ни кара да се примирим с нещастието. Е, точно това прави и Tarkan.

7. Amy Winehouse – Love Is A Losing Game

Когато имаме нужда от обезкуражаване – да го направим със стил. Покойната Amy Winehouse беше експерт в това. Тук може да не гледаме клипа. В никакъв случай не имитирайте прическата. Тя няма да ви помогне да изглеждате по-нещастни, по-скоро ще получите забележки, свързани с хигиената. А на фона на личната депресия, само това ни липсва. Тежката съдба на Amy е повод да се замислим и за вредните стимуланти към депресиите. По-добре да се лекуваме с музика, отколкото с алкохол, наркотици и бродиране на гоблени с нацистки мотиви.

https://www.10te.bg/zabavlenie/10-lyubovni-pisma-shte-spechelyat-nagradi-za-sveti-valentin/

8. Madonna – Love Don’t Live Here Anymore

Песен за по-леки депресии, свързани със смяна на адресната регистрация. Ясно е, че накрая любовта има различен адрес, а на новия – животът ни е станал един кадър, като в клипа. Еднообразието в цветова тоналност сепия се лекува бавно. Хората, които страдат по този начин, са склонни да подчертават концентрирана неизбежност, дори при покупката на пердета. За справка – пак клипът. Не ви се иска да смените черните дрехи с нещо шаренко, но ще ви се наложи. Ако все пак толкова държите, винаги можете да сложите черен бандаж под розовия панталон и да запазите част от мъката. Но е добре да преживеете основното. Всеки нов адрес е нова възможност, както всеки нов стил за Madonna.

9. Melanie Fiona – Monday Morning (ILLADELPHONICS Live Remix)

Дори и веселите и безгрижни песни за напускане имат своята тежка версия. Там е и разликата между това, което показваме и това, което чувстваме. Да напуснеш половинката, защото след 5 години осъзнаваш колко шумно си бръсне краката е оправдание за пред хората. Само ти усещаш как този шум ще ти липсва в следващите 5 години. Но… истината е в крайностите, защото добре знаеш, че дори и да замени епилатора с кола маска, пак няма да се върнеш. Как ли се епилира Melanie Fiona?

10. Ladysmith Black Mambazo and Des’ree – Ain’t No Sunshine

Кой ли не изпя тази песен? И всеки си мисли, че е само негова. Така е и с депресиите. Сигурни сме, че ние го правим най-добре. Затова звучим толкова красиво, когато най-накрая облени в сълзи споделим болката си пред някого. Всеки добавя по нещо за драматизъм, а всъщност на всички ни се иска да може един хор от Южна Африка да подпре в най-сюблимните моменти на разкриването на болката. И споделената мъка винаги остава наполовина, важно е да я разкриеш на правилния човек. Ако все пак държите на подчертания драматизъм, можете да се договорите със Симфониците на БНР. Хората вършат чудесна работа. Само да знаете, че на 12 ноември 2014 г. са заети, щото Sarah Brightman била в депресия и ще я подпрат в София на 80-годишния юбилей на Българското национално радио.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *