Леонардо ди Каприо е сред най-обичаните, талантливи и известни актьори в целия свят. Бил е с най-красивите жени, но никога не се е женил.

Превъплъщенията му са неизброими, безупречни и незабравими. Но ролята му извън киното е най-важната в живота му.

Активно се бори за опазването на околната среда. Знае повечето застрашени от изчезване видове и дарява колосални суми за запазването им. И това съвсем не е всичко любопитно, свързано със синеокия принц, който иска да спаси света.

1. Корените

Бащата – Джордж ди Каприо, е роден в Германия като Георг. Има италиански и германски корени. Майката – Ирмелин Инденбиркен, е родена в западногерманския Ор-Еркеншвик в бомбоубежище, в семейството на германеца Вилхелм Инденбиркен и руската емигрантка Хелена Инденбиркен Смирнова. След Октомврийската революция Смирнова бяга в Германия с родителите си, а през 1955 година заминава за САЩ със съпруга си Вилхелм.

2. Името

Историята на името Леонардо ди Каприо е доста интересна. Докато била бременна с него, Ирмалин и Джоржд са на посещение в музей в Италия. Докато гледа картина на Леонардо Да Винчи, бебето за първи път ритнало в корема ѝ. Баща му решил, че това е знак и че синът му ще носи името на великия творец.

3. Раждането

Леонардо Вилхелм ди Каприо е роден на 11 ноември 1974 година в Лос Анджелис, САЩ. Той е единствено дете. Ирмалин работи като секретарка в адвокатска фирма, а Джордж е уличен актьор и продава комикси. Двамата се развеждат, когато Леонардо е едва на една годинка, и той заживява с майка си. Въпреки раздялата си, родителите му поддържат приятелски отношения и решават да го възпитават, стараейки се да формират у него любов към актьорското изкуство.


4. Дебютът

Когато Лео става на 5 години, баща му го води на популярно детско телешоу – “Romper Room and Friends”. Това е и първата поява на бъдещия актьор пред камера. Продуцентите отначало са във възторг от буйното, активно детенце, внасящо колорит в предаването им, но скоро по същите причини са принудени да се откажат от неговото присъствие. Той се оказва напълно неконтролируем и създава доста грижи на снимачния екип.

5. Пренебрегнатият съвет

Пак с помощта на баща си, младият талант се сдобива със собствен агент. Когато е на 10, той го съветва да промени името си на Лени Уилямс, за да може по-лесно да се лансира в света на киното. Според агента името на актьора е твърде дълго и звучи твърде италианско, за да остане в съзнанието на зрителите. Тук се намесва Ирмалин, която категорично отказва предложението.

6. “Оскарите”

Шест номинации (пет актьорски и една като продуцент) и цели 14 години трябват на Ди Каприо, за да получи мечтания Оскар. Първата му номинация е през 1994 година – за поддържаща роля в “Защо тъгува Гилбърт Грейп?”. Следват поредица от разочарования с номинации за “Авиаторът”, “Кървав диамант”, “Вълкът от Уолстрийт”. Въпреки успешната си кариера, актьорът все се разминава с престижното отличие. До 88-ата церемония, която се оказа съдбоносна за Лео. Наградата за най-добър актьор му е присъдена за превъплъщението в образа на трапера Хю Глас от драмата “Завръщането”. Еуфорията е толкова голяма, че новината се споделя от 440 000 души на минута.

7. Срещите със смъртта

През 2006 година, при гмуркане в Кейптаун, Южна Африка, актьорът попада на пътя на акула, преследваща пасаж риби. Необяснимо как, тя се пъха в клетката, в която е и актьорът, и го напада. За щастие той успява да се измъкне без никакви наранявания, освен със страх от акули. Сблъсква се със смъртта и по време на скокове с парашут. Неговият парашут не се отваря. Инструкторът му се оказва достатъчно близо, за да го спаси.


8. Осиновената дъщеря

По време на снимките на филма “Кървав диамант”, Леонардо работи с 24 деца сираци от SOS детското селище в Мапуто, Мозамбик. Това е най-голямата международна благотворителна организация в подкрепа на сираци, деца, останали без родителска грижа и деца в риск от загуба на семейството. Актьорът се привързва силно към едно момиче и решава да го осинови. Те не живеят заедно, но всеки месец той ѝ праща средства и често се чуват.

9. Бръмбърът

Нeизвecтeн дoceгa вид вoдeн бръмбaр, oткрит нa ocтрoв Бoрнeo, e кръcтeн нa Ди Каприо. Oткривaтeлитe решават дa кръcтят нaceкoмoтo на него кaтo признaниe зa дългoгoдишнaтa му aктивнa дeйнocт зa oпaзвaнe нa oкoлнaтa cрeдa. Бръмбaрът “Grоuvеllinus lеоnаrdоdiсаpriоi” e oткрит нa дънoтo нa вoдoпaд в oтдaлeчeн прирoдeн рeзeрвaт нa ocтрoва.

10. Любовта

Леонардо ди Каприо е известен с предпочитанията си към блондинките и към значително по-младите от него момичета, което вероятно е и причината все още да не е свил семейно гнездо. В списъка му с любовни завоевания влизат красавици от ранга на Бриджит Хол, Наоми Кембъл, Ева Херцигова, Жизел Бюндхен, Бар Рафаели, Блейк Лайвли, Джулиет Пъркинс, Нина Агдал и много други. В момента актьорът е щастливо обвързан с двойно по-малката от него доведена дъщеря на Ал Пачино – Камила Мороне, която също е модел. По традиция връзката им се пази стриктно далеч от медийното внимание и около нея витаят предимно слухове. Някои от тях са, че двамата са се венчали тайно и че Камила вече носи неговото първо дете.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *