Като дете Робърт събира охлюви и винаги върви с картонена кутия в ръце. Изобщо не харесва прякора си “R-Patz”, защото му звучи като марка таблети. За сметка на това, на името му е кръстен цял астероид.

Четири пъти грабва приза на “MTV Movie and TV Award” за най-добра екранна целувка. През 2020 година е обявен за най-красивия мъж в света, според метода “златно сечение за красота”, използван от древните гърци.

Днес Робърт Патинсън празнува своя рожден ден, а ние правим подарък на всички негови почитатели с 10 любопитни факта за живота му.


1. Родителите

Бащата – Ричард, е търговец на ретро автомобили. Майката – Клеър, работи като скаут в агенция за модели.

2. Раждането

Робърт Дъглас Томас Патинсън е роден на 13 май 1986 година в Лондон, Великобритания. Той е третото дете в семейството. Има две по-големи сестри – Елизабет и Виктория. Момичетата са далеч от света на киното: Лизи е музикант и композитор, а Виктория работи в сферата на рекламния бизнес.

3. Детството

Като малък, по-големите му сестри го обличат и гримират като момиче и го наричат “Клаудия”. Малкият Роб израства като задръстено дете с развито въображение, често тормозено от връстниците си. Харесва му да влиза в различни образи и да провокира останалите деца, които обаче му отвръщат с обиди и юмруци.


4. Училището

На 12 години е изключен от училището за момчета “Tower House”, защото продава порнографски списания на съучениците си. Крадял списанията от близката до училището будка и бил толкова нахален, че взимал всичките. Това става и причината да бъде заловен. След изключването се премества в частното училище “Harrodian” в Барнс.

5. Музиката

Въпреки че е изключително срамежлив, мечтае да стане музикант. Вдъхновява го и по-голямата му сестра – Лизи. Обича да свири на пиано и китара и да пее. За кратко е част от рок групата “Bad Girls”. Опитва да стане соло изпълнител под псевдонима “Bobby Dupea”. Иска да бъде и рапър и дори прави няколко рап записа с името “Big Tub”. За “Здрач” пише и изпълнява баладите “Let Me Sign” и “Never Think”, които са включени в официалния саундтрак на филма.

6. Моделството

Като тийнейджър работи като фотомодел, за да спечели повече джобни пари. Успехът му обаче е временен, заради промяната във външния му вид. В началото има доста женски черти, което по това време е изключително популярно. След това възмъжава и работата секва. Но ръцете му си остават все така изящни и започва да ги снима за каталози с женски бижута.

7. Театърът

Баща му го насърчава да се заеме с актьорската кариера. Той настоява синът му да започне да посещава театралният кръжок “Barnes Theatre Club”. На 15 години се явява на прослушване за пиеса и получава първата си роля на кубински танцьор без реплики. След това получава главна роля в друга пиеса. В крайна сметка е забелязан от агент за таланти. Появява се в постановки като “Макбет” и други популярни.


8. Киното

Първата му роля, като син на Рийз Уидърспуун в “Панаир на суетата”, е безмилостно изрязана от режисьора. 17-годишният Патинсън изобщо не изглеждал като син на 28-годишната Уидърспуун, а двамата по-скоро приличали на връстници.

Но успехът не закъснява и той надвива огромна конкуренция, получавайки ролята на Седриг Дигъри в “Хари Потър и Огненият бокал”. Робърт избира да се снима във филма пред това да продължи образованието си в университет.

Фентъзи поредицата му отваря вратите към главната роля в “Здрач”. Патинсън участва и в петте филма от поредицата, превръща се в глобална знаменитост и дори попада в класацията на “Таймс” за 100-те най-влиятелни хора на планетата през 2010 година.

9. Шофирането

Актьорът сам признава, че е един от най-некадърните шофьори на планетата. Взима книжка по време на снимките на втория филм от “Здрач”. Допреди това няма никаква представа как се кара кола.

След като взел изпита си по кормуване, се качва в раздрънканата кола на агента си и причинява редица критични ситуации на пътя. Веднъж, опитвайки се да отбие по искане на полицията, в паниката събаря мантинелата и излиза извън пътя.

10. Батман

След участието си в “Здрач”, Патинсън не иска да се появява в други нашумели поредици. Но Батман винаги е бил единственият комиксов персонаж, към когото е изпитвал професионален интерес.

Когато разбира, че именно Рийвс ще режисира “Батман”, се опитва да се свърже с него дълго време. Накрая получава прослушване. В интернет изтича информация, че е избран за ролята и актьорът започва да се притеснява, че това може да му коства участието във филма, заради реакциите.

Прекарва часове наред, търсейки името си в Google, за да намери новина, че са се отказали от него. Това така и не става, а той разбира официално, че получава ролята в първия ден на снимките.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.