Наскоро стана ясно, че четвъртият филм с Даниел Крейг от поредицата за Джеймс Бонд – „Спектър“, е получил най-много оплаквания за съдържание с насилие, посочват от британския филмов регулатор.

Британският съвет за филмова класификация е получил 40 оплаквания за лентата с агент 007. Според някои зрители една от сцените, в която злодеят на Кристофър Валц вкарва сонда в черепа на Бонд, е неподходяща, имайки предвид възрастовото ограничение на филма, който е забранен за деца под 12 години.

В същото време според доклад на съвета друга сцена, в която един от персонажите вади очите на друг герой е прекалено експресивна за възрастовото ограничение. „По тази причина предлагаме съкращаване на тази сцена“, се посочва в текста на британския регулатор. Сред другите филми, които са предизвикали недоволството на публиката, са екшънът „Кингсмен: Тайни служби“ и анимацията „Миньоните“.

Предлагаме ви списък с 10 популярни филмa, забранени за излъчване в някои държави.


1. Списъкът на Шиндлер
1993 година

Забранен е в Индонезия, защото симпатизира на еврейската кауза. Също забранен в Малайзия, Ливан, Йордания и Египет, поради неговите сцени на „насилие, изтезания и голота“. „Това е безобразно. Шокира ме, защото смятах, че ислямските държави ще почувстват този филм като инструмент за собствените си проблеми…“, казва режисьорът Стивън Спилбърг след като филмът му е забранен в повечето ислямски държави.

2. Борат
2006 година

„Борат: Културен обмен с Америка за напредък на великия братски казахстански народ“ е забранен в Русия и Казахстан, поради „обида“. „Има моменти във филма, които може да обидят религиозната или националната чувствителност на някои зрители“, казва Юри Васючков, шеф на Московския филмов лицензионен отдел.


3. Шифърът на Леонардо
2006 година

Забранен в Самоа от църковните лидери на страната. Забранен и от властите в Йордания, които заявяват, че той „петни името на личности от християнската и мюсюлманската история и противоречи на истината за Иисус, за която свидетелстват Библията и Коранът“.

4. 2012
2009 година

Филмът е забранен в Северна Корея, защото се пада на 100-та годишнина от раждането на Великият водач – Ким Ир Сен.


5. Мъжете, които мразеха жените
2011

Лентата е забранена във Виетнам и Индия поради сцени с насилие и мъчения. Режисьорът Дейвид Финчър отказа да изреже спорните сцени, което е било условието на Индийския филмов съвет. Проблемни са били най-вече секс сцената между Даниел Крейг и Руни Мара, както и тази с изнасилването на главната героиня от нейния настойник.

6. Игрите на глада
2012 година

Забранен е в Китай, Тайланд и Виетнам, заради крайното насилие и убийствата.


7. Вълкът от Уолстрийт
2013 година

Забранен в Камбоджа и Кения. Глоба в размер на 800 хиляди рубли е наложена на две киномрежи в руския град Новосибирск за прожектирането на филма на Мартин Скорсезе. Според съда в Новосибирск, американската продукция е пропаганда и незаконна реклама на наркотични вещества. Сцените от филма са „отражение на наркоманската субкултура“, а самите наркотици се идеализират, като практически зрителите се подтикват към употребяването им. Киноразпространителите считат претенциите на Държавния контрол за неоснователни, тъй като продукцията е получила разрешение за разпространение от руското културно министерство.

8. Ной
2014 година

Забранен заради показването на религиозни фигури в Бахрейн, Катар, ОАЕ, Саудитска Арабия, Малайзия. Според мюсюлманските традиции не се допускат изображенията на пророци, пратеници и сподвижници на Аллах. В Корана Нух (Ной) е ислямски пророк и участва в сюжета за всемирния потоп.


9. 50 нюанса сиво
2015 година

В ОАЕ, Малайзия, Камбоджа, Зимбабве и Кения филмът е забранен за излъчване поради сексуално съдържание. В САЩ лентата е забранена за лица до 18 години заради „наситено сексуално съдържание, включително и диалог, необичайно поведение и стряскаща голота“. Във Великобритания възрастовата граница е същата заради „страстен секс и садомазохизъм“.

10. Дедпул
2016 година

В Китай „Дедпул“ е забранен за прожекции поради нецензурно съдържание. У нас той е забранен за лица под 16 г.


Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *