Филмовите проекти са дългосрочни подготовки, които освен усърдна работа, изискват и не малка финансова подкрепа.

В някои от случаите сумите обаче са много по-големи от предполагаемите, а дали си заслужават, можете да прецените сами.

Днес ви представяме 10 от най-скъпите киношедьоври.


1. Хобит: Битката на петте армии
2014 година


След трилогията на „Властелинът на пръстените“, „Хобит“ изненадва своите фенове с появата си през 2014 година като носи славата от последната серия. Дали това в действителност е така или е похват на маркетинг от тяхна страна не можем да кажем, но въпреки това с бюджет от 250 млн. долара и приходи от близо 1 млрд. долара, филмът се нарежда в нашата класация.

2. Аватар
2009 година


С официален бюджет от 230 млн. долара и по неофициални данни – 500 млн., „Аватар“ е излъчен в над 100 страни от целия свят, което донася на филма приходите от близо 3 млрд. долара. Оригиналната идея е оценена високо от безброй почитатели и печели голям успех на големия екран.

3. Карибски пирати – на края на света
2007 година


Петте серии на „Карибски пирати“ им донасят 253 номинации и 82 награди, което напълно оправдава бюджета на продукциите им. Третата серия от 2007 година, „На края на света“, е поредният успех на филмовите серии, която им води до близо 1 млрд. долара приходи, а за заснемането е вложена сумата от 416 млн. долара.


4. Карибски пирати: В непознати води
2011 година


Неоспоримо е, че Джони Деп стои в основата на успехът на „Карибски пирати“. В серията от 2011 година, за която са вложени над 370 млн. долара и приходите достигат над 1 млрд., актьорът печели над 55 млн. от тях.

5. Воден свят
1995 година


Със сумата от 170 млн. дoлара и приходи от 260 млн. Долара в класацията се нарежда „Воден свят“. С 8 номинации и една награда за най-лош актьор в поддържаща роля, спечелена от Денис Хопър, филмът е с учудващо нисък рейтинг и не оправдава очакванията както на екипа, така и на зрителите.

6. Хари Потър и Нечистокръвния принц
2009 година


Коментарите за тази част от поредицата са много противоречиви, но все пак се нарежда на едно от най-първите места от всички серии. Със сумата от 250 млн. долара излиза на пазара поредната серия, а продажбите носят на продукцията над 900 млн. долара.

7. Рапунцел и разбойникът
2010 година


Интерпретацията на филма печели не само симпатиите на децата, но и на възрастните. За направата му са вложени над 260 млн. долара, а приходите достигат двойни размери.


8. Спайдър-Мен 3
2007 година


Въпреки десетките компании и дистрибутори, които се включват в продукцията и постпродукцията на Спайдър-Мен 3, филмът се счита за една огромна грешка. За направата му са вложени 250 милиона, като историята и рекламата печелят интереса на милиони хора по света и приходите на филма достигат близо 900 млн. долара.

9. Титаник
1997 година


Титаник“ остава в историята като един от най-успешните филми в историята с бюджет на продукцията 200 млн. долара. и над 2 млрд. долара приходи. С 14 номинации за Оскар и 11 победи се нарежда на предните места в класацията за филмови награди.

10. Клеопатра
1963 година


Друг филм с изумително висок бюджет е „Клеопатра“, чиято популярност се издига именно от вложените средства. Имайки предвид сумата от 44 млн. Долара (320 млн. долара след инфлацията) за онези години, студиото 20th Century Fox почти фалира, за да се довърши проекта и така филмът влиза и в класацията за най-големи загуби в индустрията.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *