Рокът не е просто музика, той е религия, начин на самоизразяване, емблема на няколко поколения, събирател на най-дивите емоции. Рокът е култура, движение, олицетворение на същността…

Зараждащ се в поколението Х, рокът носи вълна от бурни емоции и противоречиви мнения, но и невиждан интерес.

Днес ви представяме 10 рок парчета, променили света и музиката за поколения напред. Но това не е класация! Ще проследим хронологията на течението в рок музиката и приноса на всяка от песните, за цяла една епоха!


1. Bill Haley – Rock Around The Clock
1954 г.

Записването на парчето през 1954г. се смята за рождената дата на rock ‘n’ roll – а, а Бил Хейди е един от основателите на новото течение в музиката.

2. Elvis Presley – Love Me Tender
1956 г.

Кралят на рокендрола, един от най-видните изпълнителни за всички времена, дава своя дълбок принос за развитието на рокендрол музиката.

3. The Beatles – Yesterday
1966 г.

Златните години на рокендрола 1963-1974г., са ознаменувани с появата на Beatles и други бийт банди, изцяло променили звученето на тогавашната музиката и дали ново начало на рока. Рокът е в апогея си, а Бийтълс са на върха.


4. Jimi Hendrix – Machine Gun
1970 г.

Един от най-великите китаристи в света, представител на зараждащия се психеделичен рок, оставя следа в музиката, която дълго няма да бъде заличена.

5. Eric Clapton – Wonderful Tonight
1970 г.

Клептън неизменно е сред едни от най-видните представители на блус рока, допринесъл за израстването на стила в повече чувственост и нежност.

6. Deep Purple – Smoke on the Water
1972 г.

В началото на 70-те бандата внася по-тежко звучене в блус рока и заедно с групи като Led Zeppelin, Aerosmith и AC/DC, обявяваме за основополжници на хард рока.

7. Bon Jovi – Livin’ On A Prayer
1986 г.

Несъмнено една от най-добрите рок банди на върха през цялата им кариера и с безброй музкални награди, и отличия.


8. Nirvana – Smells Like Teen Spirit
1991 г.

Нирвана е една от най-запомнящите се гръндж банди, а фронтменът им Кърт Кобейн е възприет за „говорител“ на поколението Х. Несъмнено най-емблематичната рок група, с чието изкуство се олицетворява то!

9. Metallica – The Unforgiven
1991 г.

Една от най-великите банди в жанра, станали емблема в световен мащаб, те носят тежко звучене в рока, извисяващо към течението на метъл музиката.

10. Linkin Park – In The End
2003 г.

Стигаме до звученето на модерния рок, с примеси на рап музика. Бандата допринесе за популяризирането на рока сред младото поколение и създаването на нова вълна в жанра.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.