Евтини самолетни билети

Сериалът „Аз, вещицата“ е британска телевизонна продукция от три сезона, базиран на най-продаваната трилогия романи – „Всички души“, на писателката Дебора Харкнес.

Романтичната фентъзи драма разказва историята на Даяна Бишъп, професор по алхимична история и всемогъща вещица, която неочаквано открива омагьосаният ръкопис „Ашмол 782“ в Бодлианската библиотека на Оксфорд. Тя е принудена да навлезе в света на магията, за да разгадае тайните, които ръкописът, наричан също и „Книгата на живота“, пази за магическите същества.

Даяна получава помощ от загадъчния професор по биохимия, генетик и вампир Матю дьо Клермон. Въпреки дългогодишното неразбирателство между вещици и вампири, двамата сформират съюз, чрез който се заемат да защитят книгата и да разрешат мистериите, скрити в нея, докато избягват заплахите от останалите създания.


Сериалът е продуциран от компаниите Bad Wolf и Sky Studios, като главните роли на Даяна Бишъп и Матю дьо Клермон изпълняват актьорите Тереза Палмър и Матю Гууд. Останалата част от актьорския състав включва Едуард Блумел, Луиз Брейли, Малин Буска, Айша Харт, Оуен Тийл, Алекс Кингстън и Валъри Петифорд.

Warner Bros. купуват правата на продукцията през 2011 г. По-късно британският тв канал Sky One прави същото с книгите, за да ги адаптира към телевизионната си програма.

Сериалът получава положителни отзиви, с похвали за химията между главните герои и се сдобива с номинация за най-добра нова драма в дългия списък на номинираните за Британските национални тв награди през октомври 2018 г. На следващата година през януари отново е номиниран на 24-ите национални тв награди, този път в краткия списък за най-добър нов драматичен сериал.

Представяме ви всичко, което научихме за екранизацията на бестселър поредицата от 10 малко известни факта, които вероятно не знаете.


1. Творчеството на авторката

Въпреки че повечето хора са добре запознати с творчеството на Дебора Харкнес, покрай трилогията „Всички души“ е интересно да се отбележи, че някои хора я познават, благодарение на нейно нехудожествено произведение. Това е така, тъй като авторката е историк и професор, който преподава в Университета на Южна Калифорния. Поради тази причина не е изненадващо да научим, че тя е издала повече от една историческа нехудожествена литература в хода на своята кариера.

2. Образованието

Специалността, която Харкнес изучава в университета, оказва доста голямо влияние върху написването на нейните романи. За по-любопитните сред вас споделяме, че тя специализира история на науката, област обхващаща редица теми, които много хора в днешно време биха категоризирали като свръхестествени.

3. „Мисловният експеримент“

В ежедневника „The New Zealand Herald“ писателката заявява, че романите започват като „мисловен експеримент“, но с времето се превръщат в нещо повече. Вдъхновението за поредицата се появява, докато е на почивка в Мексико. Там Дебора Харкнес посещава книжарница на летище, пълна с книги за вампири и други фантастични същества. Според нея такъв тип романи съществуват заради съвременния мироглед светът да бъде изпълнен с възможности, извън сферата на науката.


4. Влиянието на Ан Райс

Дебора Харкнес твърди, че никога не е чела вампирска фантастика освен „Хрониките на вампирите“ на Ан Райс, когато е била в 20-те си години. Ако е вярно, тя следва стъпките на много други автори на такъв тип книги. Поради тази причина романите може да са отговорни за повишения фокус на вампирите върху човечеството в съвременната поп култура.

5. Личният опит на писателката

Сериалът и поредицата „Всички души“ са вдъхновени от личния опит на Харкнес. Тя прекарала много време в Бодлианската библиотека, която е основното изследователско място на Оксфордския университет. Авторката намерила и няколко ръкописа за „Книгата на Сойга“ – книга за различни видове магия, която е била собственост на учения от елизабетинската епоха Джон Дий.

6. Сюжетът на „Аз, вещицата“

Началото на историята в екранизацията започва с главната героиня Даяна Бишъп, която намира магическа книга, докато провежда проучване в Бодлианската библиотека. С нейна помощ тя се опитва да разгадае тайните на магията и по този начин разбира, че е вещица и притежава свръхестествени способности. Освен това откритието на Даяна привлича вниманието и на други създания – вампири и демони, свързани с фантастичния свят.

7. Любовният интерес

Всъщност ръкописът е причината Даяна да привлече вниманието на вампира и експерт по генетика Матю дьо Клермон. Зараждащата се романтика между двамата герои е усложнена от факта, че останалите вампири и вещици не се разбират и това натоварва взаимоотношенията им. Даяна и Матю осъзнават, че което и да ги е събрало, е повече от съвпадение и техните съдби и бъдеще са свързани с разкриването на тайните на „Книгата на живота“, преди тя да попадне в грешни ръце.


8. Паранормални взаимоотношения

Според рецензията на американския онлайн вестник „The A.V. Club“ романтиката в екранизацията „Аз, вещицата“ е много по-нормална, отколкото в други подобни филми и сериали, като това е най-известният фентъзи роман в последните години. Ключовите детайли около сериала се свеждат до три неща. Първо – главните герои споделят интерес, който е подпомогнат от екранната химия на актьорите. Второ – персонажите изпитват истинско доверие един към друг, което е по-рядко срещано, в сравнение с любовните романи. Трето – връзката помежду им е по-безпристрастна по същност.

9. Характерът на главните герои

Първоначално Даяна Бишъп е обикновена жена, която току-що е открила, че притежава магическо наследство. Главните герои в сериала са представени сред аудиторията като много по-разумни и отговорни фантастични създания, за разлика от персонажите във филмите „Здрач“ и „Петдесет нюанса сиво“. Това е така, тъй като Даяна има добре изградена кариера и започва да се интересува от магията, заради собствения си произход. Въпреки това естеството на взаимодействието на двамата герои произлиза до голяма степен от съответните им личности.

10. Трите сезона

Първият сезон на „Аз, вещицата“ е от 8 епизода и голяма част от него е заснета в Уелс и студията на компанията Bad Wolf в Кардиф. Премиерата на сезона е на 14 септември 2018 г. и по това време се излъчва всяка седмица по тв канала Sky One в Обединеното кралство. На 2 ноември същата година продукцията е подновена за втори и трети сезон, още преди финала на първия си сезон.

От януари 2019 г. поредицата става достъпна и в абонаментните услуги на AMC – Sundance Now, Shudder и AMC Premiere. През декември същата година е обявено, че половината от снимките на втория сезон са завършени в Обединеното кралство, а останалите ще бъдат в Италия. Този сезон е от общо 10 епизода и започва да се излъчва от 8 януари 2021 г. по Sky One.

По време на виртуално събитие на New York Comic Con през октомври 2020 г. е обявено, че третият сезон се снима в Wolf Studios в Кардиф. На 7 януари 2022 г. по тв канала Sky Max са излъчени и последните 7 епизода на „Аз, вещицата“.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.