Те са двама от най-известните съвременни български актьори. Той е лошото момче на българското кино. Тя е жената със сини очи, в които можеш, както свободно да плуваш, така и да се удавиш в тях – зависи в какво настроение е.

Събрани заедно, правят една от любимите сценични двойки на публиката. Усетили тази взривоопасна симбиоза между двамата именити актьори, режисьорите все по-често започват да ги канят в общи проекти.

Той е Асен Блатечки. Тя е Койна Русева. А на вас предлагаме 10 от техните общи изяви в театъра, киното и телевизията.


1. „Тартюф“

Първото място, където съдбата преплита творческите пътища на двамата бъдещи звездни актьори, е сцената на Младежкия театър „Николай Бинев“. В постановката „Тартюф“ по Молиер Койна и Асен слагат началото на своите съвместни изяви на театрална сцена. Които надали някой от тях е предполагал, че ще продължат толкова дълги години. Та чак ще им подарят и постановка по случай техните 50 години житейски път (макар и да имат една година разлика помежду си). Но за нея – в края на материала. 😉

2. „Морска сол“

Стъпила върху основите на сценария на театрална постановка, „Морска сол“ е една от първите български ситуационни комедии в новото хилядолетие. В този сериал за първи път бъдещите любимци на публиката се срещат на малкия екран. Лично Асен предлага на режисьора Маги Халваджиян ролята на Соня в сериала да бъде изиграна от колежката му Койна Русева. До този момент тя мисли за себе си, че е силно драматична актриса. Но Асен вижда комедийното в нея и ѝ предлага да го разгърне в сериала. С приемането на това предложение, Халваджиян прави най-доброто за продукцията си – добрият кастинг води до добра гледаемост на крайния продукт. Добре знаем, че до ден-днешен няма човек, живял в онези години, който да не реагира с усмивка, когато се спомене името на ситкома.


3. „Малко комедия“

Постановката обединява двете едноактни комедии на руския драматург Чехов – „Предложение“ и „Мечка“. Тук компания на Русева и Блатечки прави още един голям актьор – Калин Врачански. Естествено, при наличието на гореспоменатите имена в пиесата няма как основната тема да не е стремежът към истинската любов. В първата част се засяга още и темата за гордостта на отделните персони. Както и това, че животът е кратък и няма смисъл да се губи време от него в безсмислено упорстване. Във втората пък всичко се завърта около въпроса „Кой е по-верен в любовта – мъжът или жената?“. Ех, Чехов остава непреходен и винаги на мода – и за четене, и за гледане на сцена!

4. „Вик за любов“

В това театрална произведение по текст на Жозиан Баласко става дума за двойка актьори, които се разделят в живота, но на сцената трябва отново да заиграят заедно. Така през един на пръв поглед скучен развой на събитията, успяваме да надникнем в душите на героите – кой е обиден; как и защо се е получило така; как различни хора преминават през една и съща случка. Но и най-важният въпрос ще получи отговор – възможен ли е втори шанс в любовта? Ако да – при какви условия? Ако не – съществувала ли е любов изобщо? Към тези въпроси ще ни подтикне брилянтната игра на актьорския състав. Ще добавим и че режисьор е самият Блатечки. А кой по-добре би могъл да режисира човек, с когото е израснал по сцените?


5. „Побъркани от любов“

Още една любовна постановка. Но този път разказва за друг тип любов от гореспоменатите – за тази, която няма начало, няма и край. За тази, която се случва, заминава си и след време се появява сякаш…. само за малко е излязла и сега просто се връща обратно. Тази – безкрайната и силната. Непреодолимата. Тази между Еди и Мей – двама абсолютно импулсивни влюбени, но и огорчени един от друг хора. И точно в едни от тези драматични моменти на сцената Койна констатира, че Блатечки най-много обича да прави нещо, с което да я разсее, дори разсмее. И признава си, понякога му се получава. Но все му прощава тези закачки, защото нали така правят дългогодишните партньори – и на сцената, а и в живота.

6. „Лъжата“

Забавната френска постановка преплита съдбите на две семейни двойки по особено интригуващ за публиката начин. Така, както почти само истинският живот би могъл да го направи. Освен за истинската любов в постановката става дума и за честната любов между двама души. И има ли място лъжата сред тях двамата? Също и за приятелството – какво представлява истинското приятелство и има ли такова нещо като „приятелска лъжа“? На сцената Койна Русева и Асен Блатечки са едната от двете приятелски двойки, а другата са великолепните актьори – Милена Маркова-Маца и Стефан Иванов. Един от малкото проекти, в които виждаме героите на Койна и Асен да не изпитват само любов един към друг, но и да се гледат с лека мнителност и капка ревност дори. За тези, чието любопитство се събуди към „Лъжата“ – не се колебайте, струва си да се гледа!


7. „Умопомрачение“

Това е постановка, изцяло изградена върху въпроса „Какво искат жените?“. Трима мъже (един от които е Асен Блатечки), почти три поколения, търсещи отговора и все не можещи да намерят правилния такъв. Но това не ги кара да се отказват. Напротив! Койна Русева се появява едва в последните етапи на развръзката в представлението, но… как само го прави – по зашеметяващ начин! Както само тя умее! Така, посредством силна доза смях и забава, сюжетът на постановката кара все пак публиката да се замисли върху нещата в живота и колко преходни са те. И как всъщност най-простичкото си остава и най-ценното в живота – любовта. Но за да достигнат до тези изводи, главните действащи лица минават през множество обрати. Какви са те? Гледайте от първи ред и ще разберете.

8. „Искам го мъртъв“

Първият филм, в който се снимат двете ни главни действащи лица в статията – криминален, български, сниман през 2008 г. Интересен факт е, че в тези 20 години съвместно професионално партньорство, Койна Русева и Асен Блатечки имат едва няколко съвместни участия в киното. И този филм е един от малкото такива. На вниманието на зрителите се предлага история, разказваща за самотна жена (Сара), тъмна стая, студени нощи, куче и живот, изпълнен с тревожност. Паралелно проследяваме и историята на успеха на уличен продавач, който за кратко време става човек, разполагащ с парични средства. И девойката се влюбва в него. До какво води тази любов обаче? Гледайте филма.


9. „Ягодова луна“

Сравнително нов сериал, който бе излъчван в една от водещите телевизии в България. Макар в тази продукция Блатечки да е с главна роля, а Русева – в по-малка такава, броим го! Защото и без това нямат много общи проекти, готвени за големия и малкия екран. Явно при тях „живата химия“ е най-силното им оръжие и затова на театрална сцена имат много по-силно въздействие върху публиката. А тази химия или я има между двама души, или не. Самата Койна казва, че е усетила силното взаимодействие помежду им с Асен, още из коридорите на НАТФИЗ, където и двамата са били студенти и са се засичали.

10. „Омразна любов“

Това е последният общ проект на Койна Русева и Асен Блатечки, писан специално за актьорското дуо от бургаския режисьор Борислав Чакринов. Явява се своеобразен подарък за 50-тите им юбилеи. В представлението режисьорът е вплел едни от най-известните сцени от световни пиеси по текстове на Шекспир, Чехов, Пушкин. Разказва за любовта във всичките ѝ форми – непредсказуема, връхлитаща, опустошителна… но винаги истинска! И кой по-добре би я изиграл от бурята Койна и дръзкия Асен. Двамата успяват с привидна лекота да жонглират в превъплъщаванията си в шекспировите Лейди Ана и Ричард III, както и Катерина и Петручио; в Дон Жуан и Дона Ана на Пушкин и Смирнов и Попова от „Мечка“ на Чехов. Но колко добре се справят, можете да разберете сами, като посетите постановката и си подарите час и половина пътуване назад в романтичните времена на човечеството. Когато любовта е била извисена на пиедестал – високо над всички други чувства!
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.