Често ни се случва да правим сравнение между книга и филм. Особено и най-вече, когато първо сме прочели историята. Почти винаги имаме забележки. Когато четем книга, ние сами построяваме измисления свят или по-коректно е да се каже, че мозъкът сам конструира някаква действителност.

Когато обаче гледаме филм, тази действителност вече е завършена и умът ни не търси способи да компенсира, каквото и да било. Имагинерният свят вече е построен и ни е трудно да се дистанцираме от него, за да изградим нов собствен. Както се казва – не сме предубедени, нямаме шаблон, по който да съдим.

Интересно е да разгледаме нещата от тази перспектива. Първо да се докоснем до готовия продукт и после да се потопим в неговия първообраз. Ще се изненадате колко по-различно е и колко много можете да научите за въображението си от него.

Списъкът по-долу ви разкрива 10 филма, създадени по книги, за които едва ли сте чували преди това. Разгледайте го и ако сте любопитни – направете този експеримент. Ако не – е, просто ще научите някои интересни факти, които може би не са ви попадали.

1. Как да си дресираш дракон

Анимационните филми. Обикновено отнема време да се върнем към тях като пораснали. Трудно ни е да спрем да си слагаме рамки и да си признаем, че все още си падаме по детските. Обаче веднъж започнем ли, крастата ни обхваща отново и не можем да се спрем.

„Как да си дресираш дракон“ е едно от онези филмчета, които те карат да се хилиш глуповато и да наричаш домашния си любимец Беззъб. Анимацията е вдъхновена от поредицата за деца на британската писателка Кресида Коуел. По-любопитните пораснали деца или родителите на такива, могат да се сдобият с книжните издания на български език – можете да ги откриете онлайн и на място в големите книжарници.

2. Форест Гъмп

Драматична комедия, създадена по романа на Уинстън Грум: „Форест Гъмп“. Том Ханкс, Сали Фийлд… Е, този филм едва ли има нужда от подробна интродукция, съмнявам се да не сте го гледали. Може би не сте чели книгата? Не е лоша идея да ѝ хвърлим един поглед, може да ни изненада също толкова приятно, колкото и екранизацията.

3. Екзорсистът

Само от мисълта за този филм те побиват тръпки. Ако имате смелост да надникнете по-надълбоко във въображението на онези, които измислят такива неща… можете да го направите като се снабдите със „Заклинателят“ от Уилям Питър Блати. Както вече стана ясно, заедно с романа му се ражда един от най-скандалните за времето си филми. Макар и заснет през 1973 г., филмът все още успява да въздейства с ефектите и сюжета си. Както се казва: “Oldie but a goldie”.


4. Челюсти

„Челюсти“ е романът, вдъхновил филма… „Челюсти“. Авторът е Питър Бенчли, а неговото произведение съвсем спокойно може да се нареди по степен на ужас до това на Блати. Не мислите ли, че по-страшно от това да гледаш хоръри е да ги четеш? При четенето емпатията е някак по-дълбока и е направо опасно да се захващаш с ужаси, ако не си достатъчно дебелокож. Влезе ли ти в главата, трудно излиза от там. А един гардероб на тъмно, може направо да ти изкара акъла. Добре помислете дали сте от „онези“ читатели преди да се захванете и с тази книга.

5. Перфектният ритъм

Стигнахме до нещо свежо, лятно и разтоварващо. Перфектният ритъм е създаден по романа на Мики Рапкин (“Pitch Perfect: The Quest for Collegiate a Capella Glory”), който все още не присъства преведен на българския пазар. Или поне няма данни за това. За читателите англоговорящи, вероятно този роман ще е прекрасно и леко четиво под чадъра.

6. Шоколад

Филмът е създаден по книгата на Джоан Харис: „Шоколад“. Критиците казват, че е трудно да се прецени кое е по-добро – литературното произведение или кинолентата. Щом е така, сигурно е ясно коя е следващата книга, която ще намери място в библиотеката ни. А докато си я набавим, може да си отхапем по едно невинно парченце шоколад. За да си припомним какво сме гледали… само затова!

7. Първа кръв

Дейвид Морел е канадски писател, автор на „Първа кръв“. Това е книгата, в която за пръв път се появява Рамбо. Превъплъщението на Силвестър Сталоун изглежда безкрайно автентично и затова прочитането на книгата би било доста любопитно начинание. Дали авторът си е представял Рамбо точно така? Ако не – тогава как?! Можем да проверим сами.


8. Мисис Даутфайър

У кого не буди умиление и носталгия този прекрасен комедиен филм? Романтика, смях и удивителен Робин Уилямс, който ни беше така любим и в „Джуманджи“. „Мадам Даутфайър“ от Ан Файн е поводът за топлите ни чувства. И можем да я открием на български. За творбата казват, че е подходяща както за възрастни, така и за деца. Това не я ли прави още по-изкушаваща?

9. Гадни момичета

Филмът е адаптация на книгата на Розалинд Уайзман “Queen Bees and Wannabes”. Тийнейджърска история, разкриваща грозната действителност за йерархията между децата и подлите постъпки, на които са способни, за да я постигнат. Готините момичета, зубърките, задръстените. Помните ли тези етикети? Няма индикации книгата да е превеждана на български език, така че ще си я четем в оригинал. Ако ни се връща в онези „тъмни години“, разбира се.

10. Как да разкараш гаджето за 10 дни

Забавен, романтичен и много подходящ за дъждовен ден под завивките. И ако много ви е харесал, можете да го прочетете. Книгата носи гръмкото заглавие “How to Lose a Guy in 10 Days: The Universal Don’ts of Dating”, а нейни автори са Michele Alexander и Jeannie Long. Резюметата подсказват, че книгата е по-скоро наръчник как да не се държим, за да не загубим половинката си, а филмът превръща този наръчник в социален експеримент.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *