Анимацията е удивително изкуство, което черпи вдъхновение от почти всяка сфера на живота ни. Обичат я и деца, и отдавна пораснали такива. Рисуваните филмчета са всъщност бързо, последователно показване на образи на неподвижни елементи с цел създаване на илюзия за движение.

Думата “анимация” идва от латинското “animātiō” – “оживявам”, което е комбинация от “animō” – “давам живот” и “-ātiō” – “действие”. Ето и 10 любопитни факта за тази магия, която все по-често ни приковава към малките и големите екрани.

Началото

1. Най-старите последователности от изображения с цел анимация са на хиляди години. През 1600 година пр. Хр. фараон Рамзес II поръчва построяването на храм, посветен на богиня. Особеното при него е, че на всяка от 110-те му колони са изрисувани последователни изображения, които показват как тя се движи. И ако минаваш бързо покрай тях, рисунките „оживяват“.


2. Историята на първия анимационен филм е предшествана от изобретяването на съответната технология. До този момент е имало изобретения като “зоетроп” или метода на флип книгата. Френският художник Шарл-Емил Рейно патентова на 21 декември 1877 година апарат за разглеждане на рисунки, прикрепени към хартиена лента. Той кръщава изобретението си “праксиноскоп”. През декември 1888 година той основава “Оптичен театър”. Там Рейно използва перфорирана лента с желатинови пластинки за прожекция на хумористични и наивни рисувани сценки, синхронизирани с музика и звукови ефекти, композирани от самия него.

3. На 28 октомври 1892 година във френската столица Париж се е състояла първата прожекция на т. нар. “светлинни пантомими”, осъществена с праксиноскопа, създаден от Рейно. За 15-минутната анимация “Бедният Пиеро” са използвани 500 рисувани на ръка изображения. Първата прожекция предизвиква фурор. Амбициран от успеха, Рейно инвестира всичко в изобретението си. За негово нещастие обаче братята Люмиер изобретяват и патентоват кинематографа през 1895 година. Рейно скоропостижно фалира и изхвърля голяма част от рисунките си в река Сена.

4. Първият пълнометражен анимационен филм е направен в Аржентина от Кирино Кристиани през 1917 година. Твърди се, че именно Кирино е вдъхновил Уолт Дисни. “Апостолът” е политическа сатира, нарисувана в карикатурен стил. Въпреки че не е запазен, все пак отзивите в аржентинската преса показват, че филмът се радва на завиден успех.

Дисни

5. Мики Маус е американски рисуван герой, който се е превърнал в символ на The Walt Disney Company. Създаден е съвместно от Уолт Дисни и Уб Айуъркс през 1928 година и озвучаван първоначално от самия Уолт Дисни. Мики Маус е първият анимационен герой, който има звезда на Алеята на славата в Холивуд.


6. През 1937 година компанията “Дисни” заснема първия си пълнометражен анимационен филм – “Снежанка и седемте джуджета”. Лентата е отличена със специален “Оскар” за иновация. Статуетката е връчена на Уолт Дисни от Шърли Темпъл.

Признанията

7. Първият анимационен герой, в чиято чест през 1937 година е издигната статуя, е Попай морякът. Статуята се намира в Кристъл сити – американската столица на спанака. Славният моряк, който черпи своята сила от спанака, се появява пред публиката на 17 януари 1929 година. Тогава той е второстепенен герой в един от комиксите на карикатуриста Елзи Крайслер Сигър. Рисуваният герой не е измислен от нищото, а има реален прототип в град Честър, щата Илинойс.

8. На рисуваните герои еленчето Бамби, зайчето Тропчо и патокът Доналд Дък са кръстени астероиди. Астероидът Диснея е наречен в чест на легендарния Уолт Дисни.

Днес

9. През 2001 година Академията за кинематографично изкуство и наука въвежда категория за най-добър пълнометражен анимационен филм. През 2002 година “Шрек” става първата лента, отличена с “Оскар” за най-добра анимация.

10. На 28 октомври светът отбелязва Международния ден на анимацията. Денят се чества от 2002 година по инициатива на Международната асоциация на анимационното кино и е в чест на първата публична прожекция на Емил Рейно на светлинните пантомими.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *